自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆:練返揸車,好氣餒

我都新牌仔,我老公同我操車都驚到死咁,停車場落斜,驚到我死,上高速勁驚,上個星期落雨我驚到頭痛。

子爵府

引用:我上年又係暑假補鐘 再揾c6練 我雪咗20年牌

原帖由 搴搴 於 15-08-18 發表
我上年又係暑假補鐘 再揾c6練 我雪咗20年牌 又係為送囝番學我個人經驗 晚上渣去學校回家 日日渣 熟 ...
我都覺熟左條路就好啲

水晶宮

功多藝熟,淡定有錢淨

侯爵府

最憎人我揸車時側邊條友嘈住哂!男人係咁,成日睇小女人揸車!嗰時我揸棍波車,第一次車老公佢嘈嘈嘈,攪到我超忟,我鬧佢你咁勁就唔駛停牌要我日日車你返工!粉嶺去中環你估好近吖!咁叻坐的士!之後佢先收聲!
俾D信心自己揸多D,慢D又有咩所謂?個個都有呢個階段。如果太慢阻人,咪駛入避車處或巴士站俾人行先,深呼吸調整心情再揸咯!至於有D搵食車特登啄你車尾唔駛理,有本事過我咯!最緊要冷靜!一定得!

wcpcelia    發表於 15-8-19 10:53

禁止訪問

回覆:cowe 的帖子

男爵府

引用:Quote:原帖由+mw2012+於+15-08-19+發表嗯~

原帖由 cowe 於 15-08-19 發表
平時放工返新界條路都ok, 但今日入沙田新城市兜一兜,好騰雞!
因為多車姐!咁揸揸下就慣

男爵府

引用:Quote:cowe+發表於+15-8-19+00:20+我都補咗

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-08-19 發表
最緊要同自己講要定, 其實我都交過學費了, 不過初揸返, 我主要行專線, 有時老公喺隔離都係煩 ...
尋晚咪係囉,叫我cut缐踩油,我照做,但其實佢想我踩油行快D先,過咗架貨車至cut, 頂,俾佢喝一喝即cut, 好彩貨車佬讓一讓我咋!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

有排就定d黎
最緊要係速度平均,吾好時快時慢.吾熟就慢小小,日日揸慢慢就快。轉線望鏡,睇多次先扭。慢慢啦!冇野吾得㗎,

我都雪左二十年,依家做左司机,日日車女

子爵府

我嘅經驗係:
-先搵啲冇乜車嘅路,摸熟你對架車嘅感覺
-一定要操返自己將會揸嗰架車
-有少少信心先入上水,因為入上水條路唔係講玩,又多車又整路

唔好俾太大壓力自己,慢慢唻,唔得寧願遲啲先車小朋友。行熟條路,冇乜必要唔切線,切線要擰頭。

加油!

男爵府

引用:Quote:原帖由+cowe+於+15-08-18+發表我會努

原帖由 華美 於 15-08-19 發表
有無其他朋友教, 老公緊張你,實喝到你失魂,點會揸得好。 同埋唔駛日日都練果條路嘅, 我覺得周圍去吓會 ...
我老公手車好好,可以去揸uber, 但唔等於佢可以教到人,但唔靠佢又唔得

男爵府

引用:我都新牌仔,我老公同我操車都驚到死咁,停

原帖由 yukiyukipang 於 15-08-19 發表
我都新牌仔,我老公同我操車都驚到死咁,停車場落斜,驚到我死,上高速勁驚,上個星期落雨我驚到頭痛。

...
Highway 我又ok喎,唔好亂cut缐,唔好入快缐,keep住個speed, highway路濶,我反而冇咁驚。

男爵府

引用:最憎人我揸車時側邊條友嘈住哂!男人係咁,

原帖由 maggiejane 於 15-08-19 發表
最憎人我揸車時側邊條友嘈住哂!男人係咁,成日睇小女人揸車!嗰時我揸棍波車,第一次車老公佢嘈嘈嘈,攪到 ...
知道!多謝你!真係最緊要定!

男爵府

引用:慢慢黎,+唔好急,我都雪藏左十年牌,為咗

原帖由 小寶寶咪惹我 於 15-08-19 發表
慢慢黎, 唔好急,我都雪藏左十年牌,為咗要車小朋友返學去咗補鐘,我依家搓左年幾,自覺手車都係覺得一般, ...
我老公係虎爸爸 + 虎老公
佢會train到我做車手!只係而家訓練當中,我好stressful ....

男爵府

引用:我嘅經驗係:-先搵啲冇乜車嘅路,摸熟你對

原帖由 bebeyi 於 15-08-19 發表
我嘅經驗係:
-先搵啲冇乜車嘅路,摸熟你對架車嘅感覺
-一定要操返自己將會揸嗰架車
我會weekend去工業村練下,大家唔好去大埔附近喇

子爵府

畀面勳章

坦白講:你老公坐係你隔離先係壓力試下有朋友幫手

侯爵府

引用:Quote:原帖由 華美 於 15-08-19 發表有無其

原帖由 cowe 於 15-08-19 發表
我老公手車好好,可以去揸uber, 但唔等於佢可以教到人,但唔靠佢又唔得

...
佢教第個就可能得, 個個對老婆都唔客氣架啦。我記得當日考完牌搭的士,司機話搵人同你操吓,但唔可以係老豆,老公男朋友, 實對你特別嚴格, 喝到你失魂。

男爵府

引用:坦白講:你老公坐係你隔離先係壓力試下有朋

原帖由 牛奶妹頭 於 15-08-19 發表
坦白講:你老公坐係你隔離先係壓力試下有朋友幫手

男爵府

引用:Quote:原帖由+cowe+於+15-08-19+發表我老公

原帖由 華美 於 15-08-19 發表
佢教第個就可能得, 個個對老婆都唔客氣架啦。我記得當日考完牌搭的士,司機話搵人同你操吓,但唔可以係老 ...
唔知搵邊個朋友笨好

子爵府

引用:9月開始要楂車送阿仔返學,雪藏牌6年,搵師

原帖由 cowe 於 15-08-18 發表
9月開始要楂車送阿仔返學,雪藏牌6年,搵師傅補完鐘,呢幾晚老公捉住我練,好氣餒!
最差D轉彎,就 ...
我有牌好多年但實質揸過加埋五年左右,主因係老公常在旁批評而冇哂心機。泊S位勁唔掂,但我揸車從來唔驚,老公話就係呢樣令佢更擔心!

Sweetheartb

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至