0-6個月

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

回覆:餵奶粉係=唔夠偉大

完全身同感受,壓力就係由身邊啲三姑六婆一人一句咁加落黎。其實最緊要係自己既能力係咪可以做到,而家好似餵唔到都好似輸左成個世界咁。

男爵府

總之喺街餵奶粉,就好似殺人放火咁,D3唔識7又話仲咩唔餵母乳,關你叉事咩

megaminds    發表於 15-8-19 19:02

子爵府

我支持餵奶粉

男爵府

引用:Quote:原帖由+immatstar+於+15-08-19+發表

原帖由 Hata3003 於 15-08-19 發表
我同你一樣因乳頭問題,加上奶量唔多,好唔開心,餵咗十日就放棄。但依家心情輕鬆咗,盡了力就可以,食奶粉 ...
我都係因為乳頭問題埋唔到身,醫院姑娘,健康院姑娘同母乳專家都話我無可能埋身。但係身邊啲人係咁話無理由埋唔到身,話要訓練bb,勤力啲之類。講真,埋到身邊個想做泵媽,又要花時間泵,又花時間餵。本身係少奶又易塞,飲極湯水催奶都無效。未番工前真係一日泵7次。次次忍痛由塞泵到通都係得半人奶。咁可以點?!其實每個媽媽都好努力想俾最好嘅嘢俾bb,但係有時係迫於無奈。所以唔應該歧視奶粉媽。

珍珠宮

餵唔餵到母乳都係睇情況,都勉強唔來

大宅

育兒性格勳章

megaminds 發表於 15-8-18 23:50
利申:我絕對尊重人奶媽,自問真係做唔到。

我bb四個月,頭兩個月有半人奶。返工就放棄了。但我真係覺得d ...
我都係一樣.. bb而家4個半月..開頭2個半月半人奶, 但要返工就放棄! 我返工係無得泵奶, 無時間泵, 多野跟又成日會無啦啦比老細話要開會,點泵? 成日都比人話點解唔繼續,最少都餵到6個月啦.. 我都只係笑一笑都唔想答咀.. 我好支持餵人奶, 亦都好佩服同欣賞全人奶媽媽, 但係咪代表我比奶粉就唔愛自己bb害緊佢? 每個媽媽都想bb健康都想比最好既bb, 我自問自己做到就得啦, 其他人講乜我都唔理啦!

大宅

畀面勳章

要全奶粉我都好肉赤咁貴,1星期1罐喎,我有能力梗係想比人奶啦,唉

男爵府

駛咩理人,阿囡一出世我就比奶粉佢食,生長線超高,有時我覺得餵人奶嗰啲有點神經質,好似周汶琦講餵人奶唔飽就比嗰啲人奶媽媽攻擊,我諗我咁樣講完又會比人鬧,但其實駛咩理佢地,總之選擇適合仔女的奶粉就得啦

複式洋房

回覆:bp2000 的帖子

邊個阿媽會對D仔女唔好,做到一定做啦!D人成日問點解唔比人奶,比到我都想,搞到好似唔比人奶超錯咁,有人仲話我點解咁對個女,都儍㗎,搞到我大壓力到有情緒問題成日喊,唉!

男爵府

引用:Quote:原帖由+littletutor+於+15-08-19+發

原帖由 megaminds 於 15-08-19 發表
好多謝咁多位jm呀。我知道左原來有咁多人同我地一樣。因為各種問題我地餵唔到其實最唔開心已經係我地,唔好 ...
講真,我餵唔到從來都無唔開心,由頭到尾仲只餵過10cc,我只係覺得世事所有野都唔可以勉強,我做不到又不是我想,唔開心黎做咩,若果我無辦法做一個開心媽咪,我怎樣令自己囡囡成為一個開心baby呢~咩都係假,人生最緊要開心

victorian2015    發表於 15-8-23 17:20

大宅

好開心好多人情況同我一樣~
最怕d人講咩<事在人為>呀<世上無難事只怕有心人>呀<我少奶都照埋身>呀<努力啦努力就會有奶>呀~
大佬,真係有頭髮邊個想做喇喱呀??
依家我硬件(短乳頭)軟件(亞b短下巴)都夾唔到,連上奶多奶呢d效果都無,除左做半人奶泵媽,可以點?
同埋出街唔餵奶粉,唔通我又拿埋個泵出去霸住個育嬰室成粒鐘泵加餵咩?無可能架嘛~~

megaminds    發表於 15-8-19 18:56

大宅

超支持你!!!

megaminds    發表於 15-8-19 19:04

大宅

引用:Quote:原帖由+Hata3003+於+15-08-19+發表我

原帖由 prswinki 於 15-08-19 發表
我都係因為乳頭問題埋唔到身,醫院姑娘,健康院姑娘同母乳專家都話我無可能埋身。但係身邊啲人係咁話無理由 ...
你盡晒力去泵已經仲勁過d人埋身啦。最無辜係泵都俾人話。大佬呀,餵緊人奶啦,點餵都關你地事?!

大宅

引用:睇到哩個post,+我都想呻下,+由有左至到b出

原帖由 Ki_Ping_Chai 於 15-08-19 發表
睇到哩個post, 我都想呻下,
由有左至到b出世到依家5個月, 身邊d人成日同我講叫我餵人奶,
人奶有幾好, 幾 ...
我地個個都無用架,廢人,想害死個仔,無愛心,無恆心。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+kammy615+於+15-08-19+發表都

原帖由 megaminds 於 15-08-19 發表
係呀我係醫院餵極都餵唔到,姑娘唔肯俾奶粉,連泵都唔俾人呀!最後我仔無得食,黃到要照燈同埋連返四日醫院 ...
初生要兩小時餵一次,人奶可以自己泥,過左兩個鐘啲奶仲未送到。我個仔爆喊,咪同埋另一奶粉媽問囉,點知啲阿姐一個推一個,最後送泥仲話唔好再催。好似乞食咁

大宅

引用:Quote:原帖由+megaminds+於+15-08-19+發表

原帖由 kammy615 於 15-08-19 發表
初生要兩小時餵一次,人奶可以自己泥,過左兩個鐘啲奶仲未送到。我個仔爆喊,咪同埋另一奶粉媽問囉,點知啲 ...
你邊間醫院?
好在我聯合d姑娘同亞姐都好好人
同埋無迫我一定要埋身,試完發現我真係餵唔到都即刻教我泵奶~

洋房

回覆:immatstar 的帖子

我都係餵左一個月人奶無餵,同你一樣因乳頭問題埋唔到身要泵出黎,最初又要泵奶又要湊b真係好辛苦,仲搞到自己有d產後抑鬱,所以最後都係放棄左餵人奶,無餵人奶後我個奀b唔單止退晒黃,仲生長線標升

大宅

好認同樓上講,醫院俾好大壓力。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

完全同意!好似喂唔到全人奶就=懶、唔夠偉大咁!
我未生得果時D人已經係咁問我喂唔喂人奶吖、做媽咪一定要勤力吖咁,好似驚死你無壓力喂人奶。
而家個個都知人奶有幾好啦,唔駛講完又講問完又問囉,大家做人阿媽既都應該明白邊個媽咪唔想比最好既比bb?呢D係母性黎架ok!陪月都同我講有D人真係可以一滴都無,唔係谷就一定夠奶比bb!驚自己bb餓同唔忍心bb唔夠飽都係愛護bb既表現!我見阿周汶渏講既野都估佢只係覺得自己唔夠奶驚bb唔夠飽啫,點知又要比人圍攻真係鄧佢慘

複式洋房

引用:Quote:原帖由+kammy615+於+15-08-19+發表初

原帖由 chingman129hk 於 15-08-19 發表
你邊間醫院?
好在我聯合d姑娘同亞姐都好好人
同埋無迫我一定要埋身,試完發現我真係餵唔到都即刻教我泵奶 ...
屯門醫院。佢每日都會定時定後mark個b飲左幾多ml奶。啲姑娘全程掛住理啲人奶媽,有幾次係遺忘左我。要我提佢未幫我mark。仲要啲態度係心諗:下。你阿奶粉b mark唔mark都冇所謂啦。

首頁
12345...12

尾頁

跳至