自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:兩歲半小朋友搣人

你地唔好話我變態,幾個月前,我仔有幾日無啦啦咬我個女,咁第一次我係唔知,佢老豆又冇同我講,我見到既係第二次,我試過話佢唔可以咬家姐,講到第四次,我火起,一野咬落細佬隻手,自呢次後佢冇再咬過家姐了。

大宅

小朋友係自我,係段時間,你令佢覺得痛,再同佢講道理,快D明白人地感受!就唔会再做行為

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

Froggy_joe 發表於 15-8-20 11:43
加油呀! 你和我當年小朋友的年紀相差一樣,真係會幾攰吓,開頭做得好,之後會好順利架la
全心全意真係好重 ...

希望我懂得怎樣做
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

Cheungtaiha 發表於 15-8-20 12:02
我會捉住佢手仔,要佢望住我(眼神交流),語氣強硬d同佢佢有咩吾岩,慢慢講,最後要佢知道做錯左要承受後果- ...

試過佢哭得很慘, 我如何回應才有用? 過20秒我會抱佢, 温和的同佢講唔可以再咁... 可以嗎?
有時佢會搣我, 試下我咩力度接受, 我應該佢一搣就罰定係到一個程度才罰?

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

sinyeechu 發表於 15-8-20 12:11
你地唔好話我變態,幾個月前,我仔有幾日無啦啦咬我個女,咁第一次我係唔知,佢老豆又冇同我講,我見到既係 ...

我估我有機會忍唔住... 會搣番佢....

大宅

我覺得應該一比佢搣,立刻比個痛苦表情佢睇,等佢知道别人的感受。

同時,留意佢搣人前後有什麼事情發生及佢作出的反應,分析一下佢搣人的動機。記錄每日次數及經過有助以上分析。

如果她有改善,就稱讚及鼓勵一下她繼續努力。

別墅

引用:Quote:Cheungtaiha 發表於 15-8-20 12:02

原帖由 ho-liday 於 15-08-20 發表
試過佢哭得很慘, 我如何回應才有用? 過20秒我會抱佢, 温和的同佢講唔可以再咁... 可以嗎?
有時佢會搣我, ...
如果佢哭得很慘,咁就俾佢喊,同時同佢講\"媽媽話你你吾開心我明白,但係你要明白你搣人係好吾岩,你慢慢喊同時你自己都反省下\"
然後,坐埋一邊等佢喊,當佢喊到有少少收聲既時候,就再講一次咁樣做吾岩,以後都吾好咁。要佢承認犯錯、道歉、承諾不再錯。咁就可以抱抱啦

有時佢會搣我, 試下我咩力度接受, 我應該佢一搣就罰定係到一個程度才罰?
------>一搣或者手多多想搣人就要提佢阻止佢,吾洗惡,語氣温柔提佢。若講完都故意搣就要話啦

同埋教佢既時候,最好得你同佢。例如我教女,會捉佢入房教。加油

子爵府

引用:Quote:原帖由 ho-liday 於 15-08-20 發表試

原帖由 Cheungtaiha 於 15-08-20 發表
如果佢哭得很慘,咁就俾佢喊,同時同佢講"媽媽話你你吾開心我明白,但係你要明白你搣人係好吾岩,你慢慢喊 ...
好的,謝謝你的具體建議

水晶宮

回覆:sinyeechu 的帖子

我個會覺得我同佢玩

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆:ho-liday 的帖子

無嫁,通常我地會扮喊嗌痛痛佢就停手攬翻我地呵翻,因為我仔不只搣,會打,踢,踩,掉野,鬧或say no只會令佢更加反感,尤其佢最擔心我喊,佢會對我好温柔

子爵府

唔識比意見,但只想講,一係唔好罰,一罰就必需令佢記實,呢個行為係不被容許嘅。。

老實,對於嗰啲打吓屁股仔,打吓手板仔嗰啲,我係反白眼的

我愛我個囝,愛到變做鬼..

首頁

尾頁

跳至