自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:灰……膝蓋因減肥而受傷

學游水啦.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:肥左7年,136磅。6月尾開始減,+晚上踏櫈仔1

原帖由 inabit 於 15-08-28 發表
肥左7年,136磅。
6月尾開始減, 晚上踏櫈仔1小時。
到7月尾中午跳繩半小時,晚踏櫈1小時,但跳繩一星期後, ...
用錯方法,其實要操大腿肌肉去一個合格的強度,先可以跑步和跳。否則,大部份的力就落在膝關節

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:inabit 發表於 15-8-28 12:01 肥左7

原帖由 180 於 15-08-28 發表
做運動前, 有冇熱身及拉筋?

我減肥前 (180-190磅), 成日都膝頭痛, 跟住, 12月仆街, 撞到左腳成個菠蘿蓋瘀 ...
我想問急步行係咪只係行快啲?連緩步跑都唔算?

我要記得幸福......

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

浩霆豬豬 發表於 15-8-31 14:18
我想問急步行係咪只係行快啲?連緩步跑都唔算?
o係呀, 只係行快D, 唔係跑。

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

禁止訪問

伯爵府

fsforth 發表於 15-8-31 14:11
用錯方法,其實要操大腿肌肉去一個合格的強度,先可以跑步和跳。否則,大部份的力就落在膝關節

...
agree, 我都有十幾年運動經驗. 中間都係傷咗knee, 以前係狂做cardio, 無做强化膝關節上方肌肉, 傷咗停咗兩三年, 之後就由强化肌肉, 同埋個身無咁重先做cardio, 到而家做好多跳ge動作都無事, 每次聽到有人話開始跑步去淢肥, 我都會提醒要小心個knee, 要多做weight tainning, 希望樓主早日好返啦.

珍珠宮

引用:肥左7年,136磅。6月尾開始減, 晚上踏櫈仔1

肥左7年,136磅。
到7月尾中午跳繩半小時,晚踏櫈1小時,但跳繩一星期後, ...
你幾高?122lbs唔算好肥!減多20磅好多㗎喎!!

子爵府

我都係everyday 踏櫈仔,下奏一小時,睡前一小時,好ok, 我覺得最傷係跳繩

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:浩霆豬豬 發表於 15-8-31 14:18 我想

原帖由 180 於 15-08-31 發表
o係呀, 只係行快D, 唔係跑。
咁傷膝關節?我上身重,下身輕㗎,無事嘅我都想試吓

別墅

我都試過整親膝頭,做運動都覺痛同卡住卡住,但之後發覺自己用錯膝頭發力同用錯身體部位,你依家覺痛就休息下先,再遲啲先運動吧。
其實游水可以利用池邊練腳,又唔怕浸親。

禁止訪問

引用:學游水啦無咁傷膝

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

游水或者係水度做運動,有本書有教,去書局搵下

大宅

我早輪堅持左兩個幾月快行,每次行一個鐘頭左右,磅數無減到,但係搞到膝蓋勞損。

醫生話我唔可以再快行,如果想運動,游水最適合我,但係我唔識游水呢。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:fsforth+發表於+15-8-31+14:11+用錯

原帖由 MICLOH168 於 15-08-31 發表
agree, 我都有十幾年運動經驗. 中間都係傷咗knee, 以前係狂做cardio, 無做强化膝關節上方肌肉, 傷咗停咗兩 ...
其實好多人都對 cardio 跑跑跳跳有興趣,因為容易做,不過我自己無可能日日跑一小時去 keep, 我一星期會玩 leg press machine , 呢幅相係我上兩個星期出差眏,玩四組花不過十五分鐘,但效果一定比跑一個鐘好,圖中一餅是 20kg, 一個有 130 lbs 的人來說,插三餅,四組玩到 12-15 下,腿部肌肉先算強度合格,因為只是自己體重多少少。

下身要到 fit 的程度,就要練到三倍體重重力,去到呢個境界,肚腩應該不存在和 pat pat 應該是 firm 和有線條。

大宅

食野方面要食小啲先可以減到成功

侯爵府

親子王國15週年勳章

唔想膝頭痛,一定要練大腿肌肉,唔係你好完一運動仲痛,因為冇運動開肌肉弱仲易傷膝頭.
急步行痛,就慢慢散步先.你睇下深蹲痛唔痛?我練左一個月深蹲,差好遠.上YOUTUBE睇下有冇教練大腿肌肉的片.

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

浩霆豬豬 發表於 15-8-31 14:32
咁傷膝關節?我上身重,下身輕㗎,無事嘅我都想試吓
你試吓先行半個鐘, 每星期3次, 睇吓膝頭痛唔痛, 或者問下醫生先開始
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

子爵府

引用:肥左7年,136磅。6月尾開始減,+晚上踏櫈仔1

肥左7年,136磅。
好番再慢跑啦

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:浩霆豬豬 發表於 15-8-31 14:32 咁傷

原帖由 180 於 15-08-31 發表
你試吓先行半個鐘, 每星期3次, 睇吓膝頭痛唔痛, 或者問下醫生先開始
Ok,thx

子爵府

踏好傷膝蓋架!

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

首頁

尾頁

跳至