自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

請問依家幾錢?

別墅

回覆:Doulton Vs 3M濾水器

我用amway

大宅

回覆:廣場舞大媽 的帖子

我都覺得3m 既promotor唔好,態度差,知識唔夠,態度差應係應該係佢地既commission制太功利,知識唔夠就係管問題,真係對呢個牌子擔心

公爵府

doulton 貴, 但造工較3M好

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

公爵府

引用:Quote:peppayeungq 發表於 15-9-8 19:38 回

原帖由 廣場舞大媽 於 15-09-09 發表
我用左DOULTON M12五年,用左半年開始有D壞,開濾水時有五分一水會由原本個水龍頭出,浪費了我不少水

...
我用了四年幾,冇問題喎!

複式洋房

feifei_baby 發表於 15-10-4 12:56
我用了四年幾,冇問題喎!
我的M12是有兩條濾心的那款

複式洋房

收到3M EASY COMPLETE並裝好了

但是不知道藍色果條管有乜用,有人知道嗎?

子爵府

回覆:Doulton Vs 3M濾水器

之前有測試3M$699個隻瀘鉛效果最佳(比doulton or Philips, doulton好似第二)

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

引用:之前有測試3M$699個隻瀘鉛效果最佳(比doul

原帖由 964000 於 15-10-16 發表
之前有測試3M$699個隻瀘鉛效果最佳(比doulton or Philips, doulton好似第二)
但doulton 過瀘到鉛 鎘 汞,3m好似得鉛 汞兩種。

複式洋房

emily_money 發表於 15-10-16 12:41
但doulton 過瀘到鉛 鎘 汞,3m好似得鉛 汞兩種。
http://www.waterfilterlabs.com/Doulton-gravity-water-filter-heavy-metals-lab-results.html

doulton好似係得個吹字,可能係濾到,但只濾到小部分,所以被人測到濾鉛差過3M

複式洋房

用3M濾過的水造冰,無以前DOULTON咁有鐵銹味,我諗3M真係濾得好D

侯爵府

大廚勳章

回覆:sodababy 的帖子

我做左啲功課。
原本3M 坐台款 easy LC or complete 。doulton 都睇下。3M easy LC 同complete 唔夠密0.5,doulton 0.2細密啲。
3M成支換每支 約一千蚊 (6-8個月換)(講緊以上兩款入門型號). Doulton 有得洗附設專用百潔布 ,越黎越幼先換一支BTU 濾芯$正價530(減價先買啦$4xx).

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

回覆:幸福羊寶寶 的帖子

From : topick.hket.com

消委:NSF 53認證濾水器 可濾沿

2015/07/23 星期四 23:46

http://topick.hket.com/article/653074/%E6%B6%88%E5%A7%94%EF%BC%9ANSF%2053%E8%AA%8D%E8%AD%89%E6%BF%BE%E6%B0%B4%E5%99%A8%20%E5%8F%AF%E6%BF%BE%E6%B2%BF

有個table比大家參考

鉛水恐慌下,不少人安裝濾水器,港府亦正測試。

消委會教路,具NSF 53認證的濾水器最安全,但必須查明其認證是否針對濾鉛。學者亦稱,具此認證的濾水器可將鉛含量降至每公升水10微克的合格水平。

消委會今年初檢視市場,最少有11款具NSF 53濾鉛認證(見表),但售價可相差3.5倍,且要留意部分安裝費相對較高。

運房局局長張炳良前日表示,正測試符合美國NSF認證的除鉛濾水裝置,短期內為水含鉛量超標的屋邨安裝。

消費者委員會總幹事黃鳳嫺昨表示,市面上有NSF 42及 NSF 53的認證濾水器最為安全,因世界衞生組織亦以NSF(National Sanitation Foundation,國家衞生基金會)認證作參考,當中NSF 53為保障人體健康而設,專門過濾一些肉眼看不到的物質如鉛。

事實上,消委會今年2月發表的《選擇月刊》曾檢視市面上62款濾水器產品,當中有32款聲稱可過濾鉛,但實際上僅有11款獲指明可濾鉛的NSF 53國際標準認證,且只限於3M與道爾頓(Doulton)兩個品牌,而有關品牌的產品又非全部有相關認證,市民必須小心選擇。

根據月刊報道,獲NSF 53濾鉛認證的濾水器價格由1,180至5,400元不等,惟部分要額外支付安裝費,例如道爾頓其中一款有認證的濾水器,售價2,990元,安裝費卻可高達650元,相當於售價逾兩成。

黃鳳嫺表示如該濾水器獲NSF 53濾鉛認證,基本上可過濾鉛物質,但不代表其他聲稱可過濾鉛物質濾水器不能做到相同放果。

她又強調濾水器的濾芯必須定期更換,因大部分物質及細菌均被阻隔在濾芯,如長期不更換,等於變成細菌的溫床,並失去濾水效用。

理工大學應用生物及化學科技學系副教授勞偉雄解釋,現時有不同濾水技術可隔鉛,包括以電子吸走鉛的離子交換樹脂、具有強吸附能力的高性能活性炭、以及可將海水變淡水的逆滲透薄膜。

一般濾水器不可隔鉛,勞亦教路消費者可以了解產品是否獲NSF 53的認證,一般而言,此認證的濾水器可將鉛含量降至每公升10微克,售價由千多至幾千元不等,愈貴的可隔的不止是鉛,包括其他細菌、重金屬。

他又提醒市民在購買時除認證外,亦可考慮不同技術的優劣、家庭的大小,亦強調濾水器要小心保養,如電離子交換樹脂需每半年至1年便要更換濾心。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

引用:Quote:feifei_baby+發表於+15-10-4+12:56+

原帖由 廣場舞大媽 於 15-10-04 發表
我的M12是有兩條濾心的那款
BTU + EWC 應該唔錯

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

引用:我買左3M有燈,濾蕊裝櫃底+

原帖由 bb2 於 15-09-06 發表
我買左3M有燈,濾蕊裝櫃底
Me 2

複式洋房

幸福羊寶寶 發表於 15-10-23 23:39
我做左啲功課。
原本3M 坐台款 easy LC or complete 。doulton 都睇下。3M easy LC 同complete 唔夠密0.5, ...
DOULTON M12有幾密都無用,出來的水造冰後有鐵銹味,而3M則好像無乜味,3M出水亦快成倍

人地測試都話3M隔多D鉛,咁你吹得有幾密都無用啦

侯爵府

大廚勳章

回覆:廣場舞大媽 的帖子

個test用邊仲瀘芯,D牌有好多隻瀘芯,佢無提過,如果拎普通作準就唔啱喇。
仲有,每個消費者買野都會格下邊樣啱自己,啱係sell就得,點解你咁燥底?
你指控doulton吹?係米想話佢犯左商品條例?
申利:我未買仲睇緊。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

複式洋房

幸福羊寶寶 發表於 15-10-24 12:56
個test用邊仲瀘芯,D牌有好多隻瀘芯,佢無提過,如果拎普通作準就唔啱喇。
仲有,每個消費者買野都會格下邊 ...
因為我用了DOULTON M12四年半,覺得唔好囉

似乎未有人話3M唔好,除了它的售後服務以外

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至