時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

dingding20 發表於 15-9-7 10:45
有些人只會說美國, 但事實上很多事很難用親美/反美國解釋, 他們不了解世界, 更不了解年青的一代

http://op ...
"都是看著日本的動畫長大的,那個豐富,具想像力,而且主張人類性格上光明面的世界"

日本動畫主張人類性格上光明面? 同時也有大量黑暗面噃.

"他們自幼被灌輸的是冷戰的價值觀,如果是我們東亞這一邊,就是好好的讀書,然後就會有安樂的生活,努力工作,買房子,車子,成家立室。這些曾經是冷戰時期的經驗和真理"

呢個觀念同冷戰有咩關係?

"資產的力量無限增長,知識和勞動的力量則相對下降,"
講咩呀? 勞動力不嬲唔值錢, 知識任何時候都值錢, 真正主宰世界的不都是超高級知識份子嗎?

睇完都唔知關冷戰咩事? 實情呢篇文章好似DSE D 中文作文咁, 吹得就吹, 中間寫的論證同邏輯都好弱, 台灣新一代寫稿人係咁上下.
我住種花家

大宅

引用:+本帖最後由+美味+於+15-9-7+17:38+編輯+\\

原帖由 美味 於 15-09-07 發表

【on.cc 東網專訊】 歐洲難民問題爆發至今,德國已表明將會接受 ...
美國---禮義廉的代表

男爵府

回覆:有冇jm可以講解下敍利亞發生咩事?

我家C6話, IS既話事人同拉登一樣, 都係美國FBI訓練出來, 美國有人承認左。

點解佢地都同時調轉搶頭, 定另有特別任務,看看IS 既定點位, 就知任務係個邊喇。 不過我哋平民唔會知, 就算你估到, 佢唔認你咬得佢入咩 ? 邊個敢挑戰佢? Euro都係敢怒不敢言呢。

俄羅斯, 中國只會靜觀其變, 無利益既嘢點會叉只腳落去丫, 等機會中。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:dingding20 發表於 15-9-7 10:45 有

原帖由 sheenaho 於 15-09-07 發表
"都是看著日本的動畫長大的,那個豐富,具想像力,而且主張人類性格上光明面的世界"

日本動畫主張人類性格 ...
我睇完都r 爆頭

禁止訪問

引用:Quote:芝麻街 發表於 15-9-7 17:05 \"世界和

男爵府

回覆 美味 的帖子

總之而家有時間寫扁篇夠長,又似是而非,眨眼看似深奧的文章就可以“大”到人。

414928    發表於 15-9-8 13:53
DoReMi媽媽    發表於 15-9-7 18:10
我住種花家

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lovebabyswong 發表於 15-9-7 17:52
無錯,顏色革命,推翻政權而引致內戰
之前有會員講得好, 點解美國唔喺古巴搞顏色革命? 大家睇下地圖就會明白, 所以難民問題唔會去到美國。

tired    發表於 15-9-7 21:13

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:我見好多文章話關美國事

原帖由 chrisdina 於 15-09-07 發表
我見好多文章話關美國事
我記得前幾年亞拉佰之春正盛時, 英美政府計劃攻打敘利亞政府軍,幫助反對派踢走敘總 統Bashar al-Assad 。(同烏克蘭前首相一樣,敘利亞總統雖然係民選出黎,但佢較親俄,唔聽歐美之笛,所以美國好想整走佢,再扶植親美政府)。

經過2002/3年老屈攻打伊拉克,英國人民今次更加極力反對攻打敘利亞,尤其是反對派/叛軍成份好複雜,據聞好多跟本唔係敘利亞人,其中亦包括D恐佈份子; 好多議員今次真係唔敢逆民意,反對左,所以最終英國唔攻打敘利亞。

連英國都唔幫,美國亦惟有不了了之唔敢獨自入侵敘利亞。

不過大家而家都知,美國要攪亂一個地方,唔直接攻打都有另外好多方式,例如提供武器俾反對派,例如利用自家國際新聞媒體唱衰某D政府、吹捧同宣傳外國反政府活動,例如資助當地反政府媒體宣傳活動等。

Anyway,經過幾年生活在內戰,IS又更強大,造成今次敘利亞難民潮。

其實歐洲國家雖然道義立場下,都會接收難民,但佢地都知道今次又被美國靠害,今日英德都忍唔住開口話美國要負番責任接收難民。

美國今次真係一石二鳥,前幾年歐元仲強過美元,嚴重影響石油美元霸權地位。

Chirley    發表於 15-9-8 10:32

侯爵府

所以如果深入d了解下美國咁多年來的所作所為,就會好憎美國,呢d正牌係偽君子

mother904    發表於 15-9-7 19:43

大宅

引用:所以如果深入d了解下美國咁多年來的所作所

原帖由 jolps 於 15-09-07 發表
所以如果深入d了解下美國咁多年來的所作所為,就會好憎美國,呢d正牌係偽君子

...
Totally agree!! 好似咩嘢都關佢事! 但講嚟講去都係謀住人地d石油!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 jolps 於 15-09-07 發表所以

原帖由 SiuGai 於 15-09-07 發表
Totally agree!! 好似咩嘢都關佢事! 但講嚟講去都係謀住人地d石油!
其實最重要係保住美金霸權地位

Chirley    發表於 15-9-8 10:32

禁止訪問

子爵府

其實好多野都是美國搞出來!包括希臘的債務問題⋯
自由⋯係真的要付出代價的

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:我家C6話, IS既話事人同拉登一樣, 都係美

原帖由 mikema820 於 15-09-07 發表
我家C6話, IS既話事人同拉登一樣, 都係美國FBI訓練出來, 美國有人承認左。

點解佢地都同時調轉搶頭, ...
係美國CIA

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:周四,俄羅斯和中國投票否決了聯合國安理會

原帖由 sean60 於 15-09-07 發表
周四,俄羅斯和中國投票否決了聯合國安理會(United Nations Security Council)的一項決議草案,儘管人權活 ...
UN拉左美國布殊同英國貝里亞未?佢地發動不義之戰攻打伊拉克喎!

UN其實係一個big boys club, 佢地唔係神,佢地都係由唔同國家組成,而某D國家又特別大權。

我記得當時英國網上論壇,差唔多一面倒,好多話不嬲唔中意俄羅斯,但今次好支持佢投反對票。

其實歐洲人民好多都愛和平,知美國成日在世界上搞事。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

chrisdina 發表於 15-9-7 02:58
我見好多文章話關美國事

有邊個地方亂同佢地冇關!?

佢哋唯恐天下不亂,周圍干涉其它國家內部政權,正搞屎棍

水晶宮

引用:Quote:紅噹噹haha 發表於 15-9-7 10:37 咁

原帖由 Chirley 於 15-09-07 發表
一切都係錢作怪

Chirley    發表於 15-9-8 10:24

侯爵府

sean60 發表於 15-9-7 18:37
周四,俄羅斯和中國投票否決了聯合國安理會(United Nations Security Council)的一項決議草案,儘管人權活 ...
強制措施,有無具體説明是什麼措施?又或只是提供多一個籍口比各國插手謀其利益?
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

侯爵府

greenpea 發表於 15-9-7 19:06
有邊個地方亂同佢地冇關!?

佢哋唯恐天下不亂,周圍干涉其它國家內部政權,正搞屎棍
手法次次同出一轍,用人權,民主,反政府,教育,仲有………傳媒,先向年青人入手,盲嘅先覺得唔關美國事。

美國經濟越差,個世界就越亂

Jolin_Yuen    發表於 15-9-11 14:33
greenpea    發表於 15-9-8 09:24
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

禁止訪問

首頁
12345...10

尾頁

跳至