親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你d資料好有用呀!我今個月21號都出發啦!期待中!

大宅

回覆 on1230681 的帖子

我男朋友其實住係峇里,所以我成日都去
佢平時係揸車 / 綿羊仔

綿羊仔係50cc果種,並非台灣果隻電動車
但係你無牌都一樣會租比你
不過除非你逗留時間長,否則唔建議你自駕
因為首先峇里其實好大
除非你係極度深度探索果區,否則你可能會想去唔同嘅主要景點
由Seminyak去Ubud要揸成個幾兩個鐘,同埋山路電單車好危險

我會建議你包車,因為果度交通真係亂黎嘅

大宅

回覆 Mermaid4102 的帖子

好多架
其實比小朋友去感受一下一望無際嘅沙灘,玩吓水,住family friendly 嘅resort, 食唔同嘅食物,仲可以去放吓龜又或者係影吓全家福

我由細到大我父母都係一放假就帶我去唔同地方旅行同體驗
但係從來都唔係跟團
我而家回想起都好珍惜呢段記憶 :)

大宅

回覆 CECIMAN 的帖子

我岩岩番黎 :)
plan定去邊未呀?

男爵府

回覆 donki 的帖子

其實今次係公司旅行黎,由於我地包團,所以行程由旅行社負責埋,我只知老闆幫我地揀左住威斯汀

大宅

回覆:CECIMAN 的帖子

嘩,咁爽,你公司好好呀

子爵府

引用:嘩,咁爽,你公司好好呀 +

原帖由 donki 於 15-10-04 發表
嘩,咁爽,你公司好好呀
Hi Donki ,
我有打算聖誕帶小孩去Bali ,請問適合?另山火是否影響空氣很差?

大宅

回覆 Jomei 的帖子

12月帶埋小朋友去當然係得啦
只係果陣時會好熱, 係最夏天0既夏天
記得做好防曬

完全唔受山火影響, 我男朋友, 同埋我識另一個住係峇里0既香港人
完全唔發現火山呢個問題
其實佢係影響去峇里0既飛行航道
反而峇里當地空氣/ 個天係無受影響

反而宜家Singapore同埋Malay空氣就真係好差
我住係果度d朋友全部氣管都由無事變有事

禁止訪問

子爵府

引用:回覆+Jomei+的帖子12月帶埋小朋友去當然係

原帖由 donki 於 15-10-05 發表

12月帶埋小朋友去當然係得啦
多謝你的回覆!

子爵府

引用:Quote:donki+發表於+15-10-5+15:14+回覆+Jo

原帖由 tst1800 於 15-10-05 發表
我昨晚由 Malaysia ( Johor ) + Singapore Airline SQ-2 返, 空氣真係好差

昨晚一直在半空盤旋, 降落時震. ...
我就是怕連印尼bali也一樣空氣差,所以上來問問先

禁止訪問

大宅

哈, 放心啦, 起碼暫至現時為止空氣係好0既 :)

侯爵府

夏天玩到顛

請問你去幾多日?住邊間酒店?想參考一下

男爵府

回覆:峇里旅遊資訊分享

剛剛出左post 先睇到你個post 添
等我睇睇
有問題可以問你嗎?

大宅

回覆 shirleyng817 的帖子

我無架, 我每次去都基本上係星期六去下星期日番咁, 大約係9日左右
不過峇里真係要預多少少時間, 唔好諗住係4日3夜攪得掂

我好少住酒店, 因為我男朋友住係果度.....

大宅

回覆 chaters01 的帖子

歡迎呀, 有咩都隨便問啦 :)

大宅

萬惡的金錢 - 峇里島唱錢實戰篇

懶咗好耐無寫blog喇!

啱啱上星期先係峇里島番黎,今次其實有極多嘢等住寫
但係早幾日咁啱係各大forum見到有好多人係峇里島唱錢有不愉快經驗
所以不如就先黎研究吓呢個問題先啦!

首先,我想同大家解開一個都市之謎

問題一:「到底我係咪要唱定美金去峇里?」

答案:無咁嘅需要。除非你屋企收埋大把美金Cash,你想趁機駛咗佢。

好耐以前,或者可能你真係需要帶定美金去印尼,但係近年唔知係因為峇里成熟咗丫,定係香港終於出人頭地咗,係大部份主要兌換店都係可以用港幣換盾,而個rate亦無話唔係用美金的話有蝕底

當然,你如果要夾硬去挑戰,好多細嘅兌換店係並無港幣找換
但係我從來都唔會幫襯果d細找換店

一黎危險,二黎危險,三黎大型銀行 / 找換店其實真係唔難搵

問題二:「我駛唔駛係香港唱定印尼盾?」

答案:隨你歡喜,但係並非必要。

你係機場拎完行李後,你需要行出一個玻璃門,然後你就會見到接機嘅人群
係呢個時候你望你嘅左手邊,就會有Mandiri Bank嘅ATM
用銀聯卡提款,個rate好之餘手續費亦唔貴

你每次用櫃員機,最多可以襟到 Rp 2,500,000 (如果全部100,000紙)
為番港紙千鬆d左右
雖然唔算好多,如果你需要拎出d錢你可以要襟多幾次
但係峇里真係強烈建議盡量用信用卡
拎住大量現金係身真係唔係一件太好玩嘅事 (除非閣下係大富翁遊戲狂熱....)

據我所知,暫時你如果見到BCA 又或早係Mandiri嘅櫃員錢,都可以用銀聯提款
至於你周街都見到嘅BNI Bank ATM就好似暫時仲未有
不過真係唔難搵

一樣道理,出門口咩都小心d
用櫃員機之前記得check吓密碼位置 / 入卡口 / 出錢口有無人做過手腳
可以的話盡量去銀行入面嘅櫃員機,又或者係某d係circle K入面嘅
總之人流多d, 比人做過手腳嘅機會亦細d

同埋峇里嘅ATM成日都會出現入面無晒錢嘅情況
(特別係荒山野嶺果種)
所以如果你見入晒密碼入晒銀碼都無嘢出,而張卡自己嘔番出黎
唔駛太緊張,只係部櫃員機唔夠錢

用我自己本身做例子,呢個係10月2號我係當地ATM用銀聯卡提款
連埋HKD$20蚊手續費
個rate 係HKD$1 = Rp. $1813.89

老老實實,好過好多找換店

最後果句,記得出發前登記海外提款服務

問題三:我唔想係海外用櫃員機,咁點算?

你可以先係香港換少少搭第一程的士 / 係香港安排定車黎接,就連第一程的士都唔駛比
然後去當地銀行做兌換

你係街上面會見到周圍都係找換店,但係問題係亦有好多不法商人會趁機呃人
常見呃人手法分別係

1. 你見到個rate同你實際個rate係兩回事
2. 你見到個rate但係仲會另收你手續費 (咁都無可厚非,咁人地打開門口做生意都係賺你個手續費)
3. 數錢比你果陣時有Magic Hand, 至於佢點變走d錢我唔知,你可能要問劉謙

所以免得過麻煩,我真係唔會立亂幫襯街邊找換店
雖然入銀行度換可能麻煩少少,同埋要排吓隊,但係起碼安樂

我個人推薦BNI, 佢係印尼國家銀行,個rate靚,亦好多地方都有分行

問題四:我星期六夜晚先到,想去銀行唱錢都閂晒門,聽日又星期日,點算?

係咁嘅時候,如果ATM真係唔係你杯茶
你可以考慮去間可靠少少嘅找換店

個人心水係BMC (http://www.balimaspintjinra.com/ ) , 都頗多分行,藍底紅字好易認
佢個rate會比銀行差少少,但係佢唔再收你手續費
跟據佢網頁所講,今日嘅Rate係HKD$1 = Rp. $1750
同埋跟據世人所說 (即係tripadvisor來自世界唔同嘅人話)
BMC無呃人
特別係去Bintang Supermarket隔離果間

大家可以試試

如需轉載請列明出處- Facebook: withlovebali

複式洋房

回覆:donki 的帖子

邊到有得放🐢?

大宅

回覆 Mermaid4102 的帖子

有三個option.

1. Gili island好多龜, 但係唔包你見到, 同埋都幾遠

2. http://www.baliseaturtle.org/201 ... -on-kuta-beach.html
峇里海龜組織, 係kuta area, 成日都有攪放龜仔,
不過佢並非為entertainment而做, 所以你地夾到佢放龜嘅時間先join到
佢真係一個保育組織

3, Turtle Conservation & Eduction Centre

http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g3137978-d2691152-Reviews-Turtle_Conservation_and_Education_Centre-Serangan_Denpasar_Bali.html

佢係Serangan, 係Sanur去近d, 但係就算係你Kuta / Seminyak 去都唔會太遠
係一個海龜教育中心
都頗親子吓

首頁

尾頁

跳至