少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:maymay_1 的帖子

通常睇心理醫生前,都會睇精神科先,你睇果個應該是精神科,因心理科是不會開藥的,我仔上次都係見精神科先,話佢冇野,轉介心理科,不過覺得都係冇用。

別墅

回覆:逃避返學 ~ 請問我應該如何是好?

他今日又唔肯返學, 點算好?

水晶宮

maymay_1 發表於 15-9-29 20:28
好了4天,上個星期四又話唔返學, 沒有任何藉口了,甚麼也沒有講,我便留在家,同他講不可用電腦。跟著聯絡 ...

如果專注力不足,他不明白的課本可能很多,不知從可說起,他已是中學生,現在才發現在問題,可能連他自己都接受不到,不想面對,就不想返學,媽媽可能要跟囝囝詳談,看看有何幫忙及如何一齊走下去.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:好了4天,上個星期四又話唔返學, 沒有任何

原帖由 maymay_1 於 15-09-29 發表
好了4天,上個星期四又話唔返學, 沒有任何藉口了,甚麼也沒有講,我便留在家,同他講不可用電腦。跟著聯絡 ...
我覺得你仔仔睇精神科醫生似乎只係比下藥佢,並未有開解番仔仔存在嘅心結,沒人同佢頃訴,對孩子作用未必大。樓主會否考慮帶仔仔約見臨床心理學家?心理學家通常會通過頃訴,針對情緒/行為/思想對孩子作心理治療,可能會比較有用。

複式洋房

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

咁你再睇埋心理科,睇下点啦!我上次亞仔睇左就冇用,不过每個人的情況不同,可能你有用呢?

別墅

回覆:逃避返學 ~ 請問我應該如何是好?

我有同佢傾,但他往往也沒有回應,暫時未找到心理醫生同他傾,政府排期到 26/1/2016 才有得睇, 真的不知如何是好!迫他返又迫唔到,在家又唔想比電腦他用(唔比他用又驚他失控),好心煩

男爵府

maymay_1 發表於 15-10-2 08:32
我有同佢傾,但他往往也沒有回應,暫時未找到心理醫生同他傾,政府排期到 26/1/2016 才有得睇, 真的不知如 ...

我個仔又喺咁。休學半年,自願重讀中五,不夠一個月,又再經常缺課。想同佢傾,就閂房門發脾氣,拒絶對話。我每日由早到晚工作十幾小時,回家要關顧佢,半夜睡不著。真係想死!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:maymay_1 發表於 15-10-2 08:32 我有

原帖由 Misshkc 於 15-10-03 發表
點解唔鼓勵佢揾門手藝去學,Ive 又好 Vtc 又好,睇下佢有咩興趣,再鼓勵佢向果度發展,既然已冇心向學,成績又唔得,重讀中五作用不大,青少年充滿錯敗感,也沒方向,最終浪費時間,家長要指引下佢,幫佢揾出佢想行嘅路先得。

男爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

成績唔係唔得,只係被中文科打沉了,所以他自己都很矛盾,進退失據。

珍珠宮

引用:回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子成績唔係唔得,只係

成績唔係唔得,只係被中文科打沉了,所以他自己都很矛盾,進退失據。 ...
條條大路通羅馬,如果只係中文唔得,咪睇下有冇其他出路囉,中文係須要長時間去浸,想讀又想放棄,似乎佢仲未揾倒自己目標。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 15-10-3 19:25
條條大路通羅馬,如果只係中文唔得,咪睇下有冇其他出路囉,中文係須要長時間去浸,想讀又想放棄,似乎佢仲 ...
所以唯有靜待黎明。

別墅

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-10-3+19:25+條

所以唯有靜待黎明。
💪🏻💪🏻💪🏻

水晶宮

引用:回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子成績唔係唔得,只係

成績唔係唔得,只係被中文科打沉了,所以他自己都很矛盾,進退失據。 ...
如果只是中文唔得,經濟能力可以負擔,就去外國讀,一樣可以大學畢業。

男爵府

MariaTsui 發表於 15-10-3 22:54
如果只是中文唔得,經濟能力可以負擔,就去外國讀,一樣可以大學畢業。

...
只要他想去,我絕到支持,可惜他個性有弱點,不夠堅忍、自律;遇挫折,就逃避。

首頁

尾頁

跳至