自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:有冇人用過收數公司收欠租

剛看到這個帖子,原因係我也遇上租覇,好灰。約定明一號交,過了7天,今日11號還未交,失去聯絡。現在我是否也要準備去土審?

大宅

引用:回覆 debjc 的帖子去左了, 貼埋3日紙, 租客

原帖由 hei007 於 15-09-10 發表
回覆 debjc 的帖子

去左了, 貼埋3日紙, 租客冇反應又有反對, 咁更加冇還欠款, 佢諗住我地唔會揾到佢, 又冇 ...
試過揾古惑仔去收樓。未必個個古惑仔有責任幫你收。有好多收左錢就失蹤。所以揾古惑仔收樓或收租未必得。你冇左2個月算少。試過冇左1年都係咁

大宅

引用:Quote:原帖由 hei007 於 15-09-10 發表租客

原帖由 sunshine135 於 15-09-10 發表
即係淋紅油貼大字報?揾呢d 人做野應該收費唔平,點解唔告上小額?
小額對付正常人可以。對付懶皮既人唔得

大宅

引用:Quote:sunshine135 發表於 15-9-10 17:51

我就係見有好多都話"不成功, 不收費" 大約抽3成, 咁我反正自己都唔會數到呢筆欠款
...
唔好信。另一個經驗。你有冇聽過香港業主會。佢地又係咁既幫人收樓。收唔到不收費。佢地會用好多雜項來收你錢

大宅

引用:Quote:hei007 發表於 15-9-10 18:16 我已經

原帖由 howmuch 於 15-09-10 發表
只要做足, 租務管理的可行工作, 2個月損失, 占成盤放租業務, 根本好少...., 算吧! ...
我都想請教。點做好租務管理呢。有時要對付無懶既人法律係無用既

男爵府

如去小額都無得追?

子爵府

點解會有租覇?點解d人咁衰?

大宅

引用:Quote:JoMargaret 發表於 15-9-10 20:54 附

真係好憎呢d 人, 所以揾人收佢數, 除左追返自己辛苦錢, 重要係不值呢d 人所為
...
上次租左比個南亞人。又係唔交租。out水電都冇用。佢照住。佢仲搞野分租左另一個南亞人。呢D扑x專蝦女人。以為包租係女人就蝦。岩岩果排番左大陸做野。到我得閒同佢玩。日日上去踢門。日日報警。先迫到絛扑x現身。同我講佢係黑社會。我大番佢你咪揾黑社會黎囉。我識大把警察。睇下到時邊個死先囉。見我咁講即刻混底。唔出聲。

大宅

引用:合法果D同 特殊方法果D, 其實都收好多錢,

原帖由 shareholder 於 15-09-10 發表
合法果D同 特殊方法果D, 其實都收好多錢, 三至四成,

合法果D其實無咩用, 十居其九都收不到, 特殊方法果D最 ...
揾唔難揾。最怕有咩錯手會上身

大宅

引用:點解會有租覇?點解d人咁衰?

原帖由 lindia 於 15-09-11 發表
點解會有租覇?點解d人咁衰?
唔交租事少。整爛你間屋事大

水晶宮

晉賢囝囝 發表於 15-9-11 23:36
我都想請教。點做好租務管理呢。有時要對付無懶既人法律係無用既

我個理諗係要在法律範圍內, 做足可行的措施, 之後的損失, 無耐都要接受. 因為法律上 對欠債呢樣野, 極其量都只是破產, 係唔會趕殺绝, 幫到自己保障收入的關鍵, 就是睇你做了幾多措施, 靠租客自律..., 根本冇可能....,

以下是放租都會遇到的事, 不防諗諗, 預算一下, 點樣先可以做到最好....., 教 我就唔敢當, 大家論下就好了.

立約
收租
催繳
收樓
維修
欠租
訴訟
續約
稅務
損失

公爵府

晉賢囝囝 發表於 15-9-11 23:59
揾唔難揾。最怕有咩錯手會上身
上身就唔會, 但係果D人通常好麻煩, 以後會搵你螺著數, 唔係咁易甩到身
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

公爵府

lindia 發表於 15-9-11 23:22
剛看到這個帖子,原因係我也遇上租覇,好灰。約定明一號交,過了7天,今日11號還未交,失去聯絡。現在我是 ...
星期一最後通碟, 星期二立即上土審, 唔好理佢
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

我也想準備文件,星期三有d時間可以去土審,瞓都瞓唔到,擔心中~~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:租客欠租2個月,+欠管理費,+水費等,+唔接電

租客欠租2個月, 欠管理費, 水費等, 唔接電話, 無懶走數, 即使法律途徑都係唔會幫你收返欠款。即使攪一輪手 ...
搬走咗未?
如果已搬走不如小一事

子爵府

樓主收左未?最後怎樣?

法例保障租客,形成很多租霸

首頁

尾頁

跳至