自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

hinghing0128 發表於 15-9-11 12:29
我呢個系首名子女喎

一. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作(20分)
二. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀(20分)
三. 父/母為該小學的校董(20分)
四. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生(10分)
五. 首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚(5分)
六. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 #(5分)
七. 父/母為該小學主辦社團的成員 ##(5分)
八. 適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚(10分)

#在遞交申請表前,家長/監護人宜直接向申請的學校查詢有關「相同宗教」的定義。
##在遞交申請表前,家長/監護人宜直接向申請的學校查詢有關「主辦社團」的定義。
註:申請兒童只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。

你個仔如果係適齡 (10分)+首名出生子女(5分)咁咪即係有15分, 點解你會話佢得5分

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:hinghing0128 發表於 15-9-11 12:29

原帖由 olivia511 於 15-09-11 發表
份表系甘樣,得5分

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:hinghing0128 發表於 15-9-11 12:29

原帖由 olivia511 於 15-09-11 發表
因為適齡這10分,基本上個個都有。

所以正常唔會理。

未夠歲數讀,都唔會有學校收啦

男爵府

回覆:準備小一自行分配學位,超頭暈

如果經濟許可,最好揾定私小做back up, 否則派得太差嘅話都有另一手準備。

大宅

開心吸收勳章

留毛學野

子爵府

jannlly 發表於 15-9-11 13:03
因為適齡這10分,基本上個個都有。

所以正常唔會理。

通常係會超齡而冇左10分~
因為真係正如你講, 細過2歲8個月都入唔到幼稚園, 所以到升小時好少會細過5歲8個月~

子爵府

其實小朋友讀k2嗰時已經要諗定!

伯爵府

四年前幫女女揀,我得15分,我揀左一間成績無咁谷既小學,其實間學校都好多人揀,只不過學校著重德育方面多過成績,都係一線學校,結果順利入到!我無後悔,因為當我女個表哥讀同區超谷既學校,明顯我女輕鬆好多!細佬今年都跟家姐同校,表哥間學校,我老公係畢業生,我老公都話唔好讀

大宅

你要清楚你有幾多分係手?

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我都好煩....好想擇果間好主名, 多人擇, 我得15分自行機會好微.... 都唔知搏唔搏好~~

定係穩陣擇間都好好既學校呢, 哩間15分都仲有機入到.....

子爵府

學野!

公爵府

咩叫「兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀」 ?

如果該校沒有中學部, 咁即是兄/姊在該小學讀都拿不到20 分?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shareholder 發表於 15-9-11 13:58
咩叫「兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀」 ?

如果該校沒有中學部, 咁即是兄/姊在該小學讀都拿不到20 ...
兄/姊在同一小學應該填左<甲>, 無先填<乙>
放下自在

珍珠宮

peggykwan 發表於 15-9-11 01:16
哦,我就放棄111,因我覺得呀囡唔適合果d大熱學校,而且叩門都唔會入。我自行會揀次熱而又15分都有機既學校 ...
我地都係咁諗, 但我99就話梗係揀大熱果D啦! 我明佢係為個孫好, 不過大熱學校未必適合我女呢~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

填111博叩門, 到最後都係要interview, 自問小朋友唔外向, interview真係唔强, 所以唔會刻意填111

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kk0626 發表於 15-9-11 00:53
今年阿女K3,係時候申請小學,申請表已經拎左但唔敢填,好驚揀錯學校

心儀一間幾多人揀嘅學校,入 ...

絕對明白妳既心情
因為同妳顧慮完全一樣
而家份 FORM 都未填

男爵府

引用:我早2年都係咁。。。但我都111大熱學校。。

原帖由 saulamlover 於 15-09-11 發表
我早2年都係咁。。。但我都111大熱學校。。雖然最後都唔得。。但至少自己唔會後悔。。
心儀學校就係心儀。 ...
你講得好啱,真係要試症先知,所以我傾向博。博左機會雖然唔大,但總好過未試就投降

好似我呢類15分,真係預左第一輪唔得,唯有諗下抽獎策略,希望抽中

伯爵府

回覆 wigwig 的帖子

可以問下點解一間20分, 一間得15分嘅?

子爵府

引用:今年阿女K3,係時候申請小學,申請表已經拎

原帖由 kk0626 於 15-09-11 發表
今年阿女K3,係時候申請小學,申請表已經拎左但唔敢填,好驚揀錯學校

心儀一間幾多人揀嘅學校,入 ...
就算呢次唔中,仲有次大抽獎嘛

到時保守選擇就得啦

媽咪,放輕鬆D,真正辛苦在後面(小一開始之後)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我有間得15分,但另一間有20分(因為係OLD GIRL)

但我想入15分個間。。。。

又驚C。。。我唸都係揀20分個間多D

首頁
12345...7

尾頁

跳至