自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:三順 發表於 15-10-8 15:14 家長怕事

原帖由 tinlong22 於 15-10-08 發表
關怕事咩事

你既問題, 係我角度黎講
我忍得

典解茅lala又要禾千名

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三順 發表於 15-10-8 15:18
我忍得
你得咪OK囉

我前面都建議你覺得有需要咪堅持
只要唔好萬一扲錯銀碼
又要搵返學校幫手就得勒

天朗氣清

男爵府

熱血金章 畀面勳章

我覺得ok呀。。
我仔幼稚園連書簿費都係規定去7-11交,無得揀,其實每區都有咁多間7-11,都好方便,而且交錯既機會較低。

禁止訪問

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

係7仔交係對大部分都方便的方法, 因為7仔周圍都有, 唔洗好辛苦去搵.
總好過要學生帶現金/支票返學校或去某個指定的地方去交.

而且更唔方便, 都係1次姐.

講真, 個世界冇可能圍住你去轉.

伯爵府

引用:+本帖最後由+三順+於+15-10-8+14:28+編輯+\\

原帖由 三順 於 15-10-08 發表

學校指定用7 仔交,仲指定14 號前就要考生交齊晒,選擇用pps 或 ...
因為幾種方法,只有7-11有即時收據,穩陣啲。
至於dealine set早d,學校都係想穏陣d啫,遲早都要交架啦。

水晶宮

引用:Quote:三順 發表於 15-10-8 15:18 我忍得你

原帖由 tinlong22 於 15-10-08 發表
你得咪OK囉

我前面都建議你覺得有需要咪堅持
我自己錯當然會自己跟啦,我又唔係細路怕麻煩,只不過點解就覺得會出錯呢?我好疑惑而家咁多人網上購物繳費,點解仲對自己咁冇信心?之不過咁當然會有人出錯,但係遇到挫折都算係一個人生經驗。

水晶宮

引用:Quote:三順 發表於 15-10-8 15:16 我為你下

原帖由 bkfans 於 15-10-08 發表
你可以慳番你啲同情心, 我無下一代
我同情你囉

水晶宮

引用:係7仔交係對大部分都方便的方法, 因為7仔周

原帖由 Luv-em 於 15-10-08 發表
係7仔交係對大部分都方便的方法, 因為7仔周圍都有, 唔洗好辛苦去搵.
總好過要學生帶現金/支票返學校或去某 ...
sorry ,我諗你唔清楚交費方式,請先了解一下

水晶宮

引用:Quote:原帖由+loved+於+15-10-08+發表無謂

算啦,都答非所問,大多人都係怕事貪方便,我就唔覺得7仔交費方便勒,不過大石責死蟹,真係為我地嘅下一代 ...
夠企硬的話咪「夾硬」經其他渠道交然後印返個証明比學校話交咗囉!我諗學校冇咁寸要你取消交易再去7仔交過掛?!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

如果下一代只懂以自己為中心點,只懂方便自己,不能從大局出發思考,不肯犧牲自己少少權利配合他人,方便他人,才是最可悲。

爭取捍衛個人權利和捨己為大局著想,孰重孰輕?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 三順 於 15-10-08 發表本帖最

原帖由 TPMummy 於 15-10-08 發表
因為幾種方法,只有7-11有即時收據,穩陣啲。
至於dealine set早d,學校都係想穏陣d啫,遲早都要交架啦。

...
我知道有收據,網上繳都即時有付款編號,無論交稅或其他繳費都會有編號,謝謝你善意的回應

水晶宮

校方想 double check, 咁咪想要收據, 校方想盡責.

大宅

回覆:DSE 公開試繳費方法學校指定一種唔比家長揀啱唔啱?

我學校老師叫學生去7仔交,就係比家長投訴,其實冇講過唔比其他方法,係學生返屋企表達錯左。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 三順 於 15-10-08 發表算啦,

原帖由 bmuimami 於 15-10-08 發表
夠企硬的話咪「夾硬」經其他渠道交然後印返個証明比學校話交咗囉!我諗學校冇咁寸要你取消交易再去7仔交過 ...
唔需要夾硬嘅,實在那張表格上係寫齊三種繳費方式

水晶宮

引用:如果下一代只懂以自己為中心點,只懂方便自

原帖由 Cathyneo 於 15-10-08 發表
如果下一代只懂以自己為中心點,只懂方便自己,不能從大局出發思考,不肯犧牲自己少少權利配合他人,方便他 ...
sorry ,三種方式係考評局認可嘅,唔存在咩以自己為中心點

水晶宮

引用:Quote:原帖由+bmuimami+於+15-10-08+發表夠

咁咪okay囉,既然有三種辦法,相信學校都係要make sure所有學生交齊錢冇甩漏啫。話時話,幾多錢㗎?幾百蚊一科?

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

引用:校方想 double check, 咁咪想要收據, 校方

原帖由 howmuch 於 15-10-08 發表

校方想 double check, 咁咪想要收據, 校方想盡責. ...
可能呢個係原因之一,不過學校冇咁交待,如果學校好似你咁樣善意回應我會容易接受嘅

水晶宮

引用:Quote:原帖由+bmuimami+於+15-10-08+發表夠

我「夾硬」意思係唔照校方建議7仔交呀

首頁
12345...8

尾頁

跳至