美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:有jm係只上碎粉或粉餅嗎?

防曬加碎粉

皮膚0負擔

男爵府

引用:Quote:Melodyangel 發表於 15-10-31 01:08

原帖由 COLDE 於 15-10-31 發表
咁如果想補粉咁點做?平頭掃係邊支呀?
我仲諗住液體易handle想買液體tim
你問ba, 佢有枝掃係跟ready, 其實都唔係好駛補,但我都有買ready 隻碎粉餅,出街補

男爵府

引用:防曬加碎粉皮膚0負擔

原帖由 coolcats 於 15-10-31 發表
防曬加碎粉

皮膚0負擔
我覺得用礦物粉已經好似零負擔,以前用粉底液好辛苦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我不嬲用開bb+cream再上碎粉,但似左一個月

原帖由 可樂餅 於 15-10-25 發表
我不嬲用開bb cream再上碎粉,但似左一個月左右,皮膚差左,多左粉刺,但我乜都唔上依家啲天氣塊面勁痴勁lu ...
防曬後直接掃粉餅(用掃上粉餅)

珍珠宮

虎到金來勳章

我用bb cushions 年幾,我自已覺得自己OK,皮膚無乜轉變,我自己無用碎粉粉餅之類,午飯後都覺得有D油,有無D有防曬成份嘅碎粉推介吓,many thanks

別墅

Melodyangel 發表於 15-10-31 17:15
你問ba, 佢有枝掃係跟ready, 其實都唔係好駛補,但我都有買ready 隻碎粉餅,出街補

...
thx~我下次去試下先

別墅

用礦物粉底,base 都唔使搽。勁方便。省返好多。

珍珠宮

虎到金來勳章

引用:用礦物粉底,base 都唔使搽。勁方便。省返

原帖由 Kellywong819 於 15-11-01 發表
用礦物粉底,base 都唔使搽。勁方便。省返好多。
可以介紹吓邊隻嗎?

翡翠宮

我就係只用concealer and powder,要好靚個日先會加粉底同光/陰影

子爵府

我返工用Chanel CC Cream + 碎粉。
放假出街會 base + foundation + 碎粉。

落妝乾淨,冇乜皮膚問題。

珍珠宮

我用base加粉餅

洋房

Bbcream太焗,你可以用一啲成份天然啲嘅粉底,例如礦物粉㡳 卸妝一定要缷得啲乾淨,定時深層清潔

男爵府

用緊suqqu..lunch time 用armani 2 way
有点浮粉。
only 碎粉。好泛白

水晶宮

bb cream仲傷皮膚啦, 我直接搽完面霜用礦物粉餅,勁方便又唔塞毛孔,易落妝。我用Jane Iredale Purepressed Base礦物粉餅,效果好sheer又可重點build up coverage, 而且用礦物粉底唔會變暗,出左汗/油個finish仲自然。

水晶宮

平時只用礦物粉餅個妝容好自然,有光線照射時有種natural glow, 左圖係室外光,面有種啞光感唔使美圖影相都靚,右係室內,個粉底係好薄透效果,好blend in with自己膚色, 我皮膚黑用好多牌子粉底match唔啱色就好易變死灰白或啞黄(本身係pink undertone已經唔易match)。

雖然我都算成熟肌(36歲)又皮膚乾性,但用礦物粉餅竟然唔覺得乾。當然佢coverage唔算高(low to medium), 但我平時懶到唔用concealer都唔會太現眼圈(右圖)我自己接受到,係好啱我呢d要10min內極速完妝趕返工嘅working mum

大宅

引用:平時只用礦物粉餅個妝容好自然,有光線照射

原帖由 Elenalan 於 15-11-06 發表
平時只用礦物粉餅個妝容好自然,有光線照射時有種natural glow, 左圖係室外光,面有種啞光感唔使美圖影相都 ...
邊個牌子呀?好似幾好啵

大宅

什麼牌子好用?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-11-06 發表平

原帖由 Vicko321 於 15-11-06 發表
邊個牌子呀?好似幾好啵
上面有講,我用緊Jane Iredale Purepressed Base spf20, 另有用過Laura Mercier Pressed Mineral Powder Foundation, 比較creamy, 易變cakey look, 但識化係個coverage和finish都靚,另外用過bare minerals, 對我黎講粉粒較粗和乾。
用過mineral powders就唔想用番普通liquid foundation, 因為pressed powder上妝超方便,又控油(係出左油個妝仲自然,係礦物粉底特點), 又自我感覺良好d, 健康d。

男爵府

畀面勳章

Elenalan 發表於 15-11-6 00:41
平時只用礦物粉餅個妝容好自然,有光線照射時有種natural glow, 左圖係室外光,面有種啞光感唔使美圖影相都 ...
你一點都唔似36呀!!羨慕呀!
我好抗拒用粉餅,因為毛孔大,又怕乾,粉餅應該唔會岩用!

大宅

引用:Quote:原帖由+Vicko321+於+15-11-06+發表邊

原帖由 Elenalan 於 15-11-06 發表
上面有講,我用緊Jane Iredale Purepressed Base spf20, 另有用過Laura Mercier Pressed Mineral Powder Fo ...
Jane 呢隻邊度買?

首頁

尾頁

跳至