少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我會先搬屋, 最好由東搬去西, 有咁遠搬咁遠, 最好搬去離島,. 轉校, 讓他遠離以前的朋友及過去! 重新起來!
每天只會給他現金, 如果可以會做FTM, 給他及自己的最後一次機會

禁止訪問

複式洋房

樓主,作為兩子之母,很明白你的心情。其實我也沒甚麼好建議,只想給你一點鼓勵,請你不要放棄。如果連父母都放棄,那就很難回頭了。
看你的描述,你兒子跟你的感情還算不錯,千萬別破壞啊!這是他最後的港口,讓他知道,無論他變得如何,這世上始終還有愛他、接受他的人。我相信他總有一天會回到你身邊。
就利用和他分開這幾天,好好平伏心情吧,忘記他的壞,只想他的好。可以的話,還是讓他回家住好些。既然現階段罵也無效,就別罵了,只讓他知道你的擔心,希望有天他會體恤你的無限付出而改變。
給自己信心,也給他信心,祝福你。

洋房

回覆 sman 的帖子

其實如果去左奶奶度, 反而五係咁好, 不過你呢段時間可以多D wtsapp 佢, 例如同佢講天氣凍左著多件3, 聖誕同佢講聖誕快樂, 雖然好簡單, 但係目的就係要做到你好似佢其中一位朋友咁, 呢個係過來人經驗, 可以參考下, 加油sister

大宅

回覆:sman 的帖子

請問仔仔幾歲?

禁止訪問

琥珀宮

sman 發表於 15-10-27 15:44
亞仔終於係上星期一十九號搬咗去嫲嫲度,我地真係相處唔到,由上年下學期開始已經反叛,但今年開學得兩個月, ...

佢細時係未你自己湊?

男爵府

我表弟以前係讀名中,到中四被趕出校,成日掛住踢波,交損友,後來阿E送佢去英國讀書,失蹤半年,好彩搵返,回港後繼績讀書,入了三大,現在畢業了,我們做父母要有耐性地等孩子開竅

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

sman 發表於 15-10-27 17:17
回覆 Joeymum.com 的帖子

平心靜氣傾過好多次,上星期日都係坐低慢慢傾,佢會答知道,會改,但係唔會做,我同佢 ...
樓主,如果真係要等他闖禍後先受教訓才改变,會唔會個禍要闖到好大先會变呢?

既然你說以前和呀仔關係唔錯,我相信到現在你們還有計傾(因為你以前放左咁多心機在佢到,他是知的)。

唔好輕易放棄...試想如你被人放逐你會點?

現在第一件事就係叫返呀仔回來。呀仔回來同佢道歉,你地唔應該因為呢D原故而隨便放棄他。
係,可能很難開口。但做父母都會有做錯地方,我們要边學边做不断要学習。

朋輩影響力好大佢地話變就變,而且他們想法、價值觀同我地好唔同,我地根本唔會接受。
但可否一開始唔好咁武断就批判佢的想法同價值觀死刑,試在他角度想然後換過方式一起討論...係討論,並不是教訓,請不要不断批評、不断責駡、不断要他作冇可能改变承諾。

如果你們仍然用舊有方法,當他改不掉坏習慣,又再次陷入水火不容
境界只會不斷傷大家個心。
可能討論完都係冇結果,但至少呀仔同你都心知大家睇法,關係都晤會太差。
記住唔好經常說他的朋友係壞人(雖然係),反而襯佢肯講自己同朋友既事時候襯機會多多了解。

最後良好溝通,總好過武断被人批判、唔認同好得多。
Susana

別墅

去到麻麻屋企更加無王管,除非好錫麻麻聽麻麻話…
否則搵學校社工傾下…

複式洋房

回覆:好想呻下,亞仔終於搬走咗.........

加油呀!要多些關心他,有時見他不開心,只要輕輕撘下佢膊頭,乜嘢都唔洗講,佢都會感受到你的關心。多想他小時候可愛的情景,你就會發覺佢其實很需要愛。

大宅

畀面勳章

樓主,我好明白....因為我妹果陣都激到我媽生蝦咁跳....可惜既係....我妹到依家都係咁
希望你個仔會好啦~~~

大宅

sman 發表於 15-10-27 15:44
亞仔終於係上星期一十九號搬咗去嫲嫲度,我地真係相處唔到,由上年下學期開始已經反叛,但今年開學得兩個月, ...
我成日覺得什麼性格就會搵同樣性格朋友,所以唔好認為一定係其他人影響自己仔女,自己仔女都會影響其他人.
講下自己經驗,人地經歷比個仔知,可能佢會駁咀,駁咀其實證明佢有聽,你都知道佢諗緊咩.最怕佢諗緊咩,你唔知.

搵機會讚下佢,就算好小事....例如肯返學,無遲到....可能佢覺得生活無方向,人生有目標同自信,就會好好做人.

我知你係好媽媽,因為你上心....好多父母話之個仔做咩唔會理.

男爵府

引用:回覆 qkhui 的帖子多謝你,寫紙仔,我都有試

原帖由 sman 於 15-10-29 發表
回覆 qkhui 的帖子

多謝你,寫紙仔,我都有試過,但可能我無持之而行啦,我個仔就係乜都同我講,講佢同d朋友既 ...
其實,我也經歷囝的反叛,好痛苦,過去一年,痛不欲生!囝常逃學,還試過數次離家出走!但未去到做壞事的階段!!

分開住,未嘗不是好事,我就是正正係咁!!當大家天天相對,又吾鬧得,見到囝\"par\"成咁,正常父母見到也會眼火爆!!大家相對是一種壓力,也是一種折磨!…………我明的!!

學校輔導試過,在校社工試過,出面私人輔導也試過,最有用是出面私人輔導,但也是最貴、她現在已不接新case! 但輔導,都要你個囝行出一步肯去才得,輔導員已跟我說,她常被人放飛機,慣哂!

以我過來人經驗,除非你有能力換過一個新環境比囝,等佢遠離這班壞朋友,才有轉机!不然,很難打破這悶局!!

男爵府

引用:我表弟以前係讀名中,到中四被趕出校,成日

原帖由 pswongg 於 15-11-17 發表
我表弟以前係讀名中,到中四被趕出校,成日掛住踢波,交損友,後來阿E送佢去英國讀書,失蹤半年,好彩搵返 ...
沒錯,甘似我囝?!
我就係送咗阿囝出去讀書,如繼續在港讀,除了留班,看不到什麼地方能打破悶局!!

我連佢上機那刻,我也會担心他會否逃跑!!

男爵府

点解要搬去麻麻到,比佢感覺你吾要佢。反叛期你要比佢知你從未放棄過佢,你是好鍚佢,好愛佢。愛,鍚吾是物質上。我會煮佢喜歡的食物。佢吾開心是,拍下佢背,抱下佢。比佢知父母永遠支持佢。千万吾好放棄,自己個仔來架。我仔反叛時,我記得我有個朋友同我講,千萬不要硬碰硬,男仔會好激,真是會離家出走,到時你就無佐個仔。好彩佢呢番話,我改變自己對啊仔的管教方式。一定要保持良好关係。大家努力吧。

民房

其實呢個階段既仔女自尊心會好強,所以反判期就係佢地最要面子,最落唔到台既時候。相信佢會飲酒,釘耳環都係因為要面,即係要型要CHOCK 呢啲係佢地眼中都係好型好威既事黎。加上朋輩既關係,一方面受緊影響,一方面又會作出比較,所以係呢個階段好容易被蒙蔽。
其實囝囝心裡面仲有妳的,佢可能有時靜落黎都會覺得難受,都會掛念妳,但只係佢落唔到台,加油!比多啲時間融化佢啦~

男爵府

好多謝大家一路既意見同關懷,其實係呢段時間,我同亞仔既關係好好多了,佢亦發覺佢D朋友,不似佢既預期,但返學都好差,成日都唔返,佢學校如果你表現唔好,就唔俾你上堂,每日返學係一個課室裏罰抄,到俾返佢上課室,佢又唔知老師講乜,又係堂上攪攪震,跟住又俾人罰落去罰抄,佢同我講日日返學都係咁,咁返學做乜?佢同我講佢對讀書無興趣,想讀職業訓練局,我都無問題,只要你有興趣,肯俾心機,點都好過而家丫,我問過佢想唔想出去讀書,佢話唔想,佢唔想讀書,咁唯有支持佢,但人地要完成中三先收
係呢段時間我已經忘記佢既曳,昨日lunch佢同我一齊食,我先留意佢瘦左好多,一磅就瘦咗七磅,梗係啦,佢係亞嫲成日唔瞓覺又唔食飯,見到好心痛,我同佢講我當你係寳,你係都要做草,激c人,佢同我講佢係好鍾意我架,等我仲鬼咁開心,諗住幾時接佢返黎...................
點知昨晚差唔多一點,佢同我講要立刻出黎油麻地,話佢之前個曳朋友有事,叫佢即刻出去,佢仲話幫完佢,就過黎我度瞓,我話唔得,佢話乜我咁架,朋友有事,明明可以去幫,我都唔俾佢去,我真係接受唔到,佢當日為咗呢個人同我反晒面,後尾佢自己同果個人反面,仲要俾果個人踢咗幾腳,但而家又會咁,我又記得佢當日傷害我的一切,為咗d朋友,可以不顧一切,無言.........

複式洋房

cheer up!!!

男爵府

回覆:好想呻下,亞仔終於搬走咗.........

釘耳環唔緊要,不要被人以為基佬。食煙一定要自己買,不吃別人的,怕被人落毒品,有毒癮就被人牽住個鼻走。如要去跟人集會首要識自衛,比佢學泰拳或詠春。我曾經跟小朋友說的

首頁

尾頁

跳至