自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我俾人開過,不過海關做嘢真係唔洗事先通知

原帖由 catcatmak 於 15-10-30 發表
我俾人開過,不過海關做嘢真係唔洗事先通知你wor
咁點知係咪真係海關開?

而家好彩係係貴重野,加應該係海關開,如果唔好彩比人賊贓嫁禍點算

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 我愛Corina 的帖子係邊個地方嘅海關?

原帖由 mowaiyan11 於 15-10-30 發表
回覆 我愛Corina 的帖子

係邊個地方嘅海關?
呢個都唔知呀,因為由歐洲經dubai返香港,baby food係歐洲買,從無開過,係全英文包裝,諗緊係咪dubai d人唔係好識英文所以開左。

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-10-30 發表

原帖由 panyeung 於 15-10-30 發表
開箱檢查係唔需要通知你㗎,美國會有張note囉
有張note我會ok呀,起碼知邊個開左

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-10-30 發表

原帖由 sasa@uk 於 15-10-30 發表
大大話話搭過好多機, touch wood都未試過比人開喼
雖然我唔算飛好多,平時都係一年1,2次,今年有事返過香港4次,次次都鎖,係今次咁

瑪瑙宮

引用:Quote:coolman008 發表於 15-10-30 05:10 T

原帖由 LL1999 於 15-10-30 發表
但有個問題啦! 可以有人開鎖, 都唔知, 放咗野落去咁點算?

反而鎖爛咗, 仲證明係有人 / 或海關爆咗個鎖
我都係咁諗

公爵府

回覆:海關搜行李

上次仲撬爛埋我把鎖搞到個喼報銷

瑪瑙宮

引用:上次仲撬爛埋我把鎖搞到個喼報銷

原帖由 prayformum 於 15-10-30 發表
上次仲撬爛埋我把鎖搞到個喼報銷
知唔知邊個開?

大宅

所以現在買喼最好買tsa鎖的,不怕被壞鎖!上次美國返香港,條行李帶的鎖唔係tsa鎖,航空公司叫我改咗條行李帶,不可上鎖!
所以而家連行李帶都要買埋tsa鎖的!

大宅

美國試過,事前事後都無人通知

男爵府

今年8月由澳洲回香港,應該係比海關查喼。因為番屋企先發現鎖頭唔見左,又係乜通知都無。

珍珠宮

世界各地海關好大權, 開喼查嘢唔使問過你. 為免俾佢地撓爛喼, 依家新嘅行李箱都有個"海關鎖", 俾佢地抽查用.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

我愛Corina 發表於 15-10-30 10:41
咁點知係咪真係海關開?

而家好彩係係貴重野,加應該係海關開,如果唔好彩比人賊贓嫁禍點算
其實我都唔知嫁,不過冇唔見嘢就算。其實都唔知道可以點分,而且好多時有人行李唔見貴重嘢都唔見得可以賠得翻曬,所以貴重嘢最好跟身。機場好多老鼠架,航空公司自己都好多內鬼,冇得防。

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina 發表於 15-10-30 10:41

原帖由 catcatmak 於 15-10-30 發表
其實我都唔知嫁,不過冇唔見嘢就算。其實都唔知道可以點分,而且好多時有人行李唔見貴重嘢都唔見得可以賠得 ...
係呀,唔鎖又驚d老鼠頭先想打無貴野

瑪瑙宮

引用:回覆 我愛Corina 的帖子世界各地海關好大權

原帖由 worthy 於 15-10-30 發表

世界各地海關好大權, 開喼查嘢唔使問過你. 為免俾佢地撓爛喼, 依家新嘅行李箱都有 ...
其實我個鎖好平,如果唔係個鎖,我都唔知比人摷過

瑪瑙宮

引用:今年8月由澳洲回香港,應該係比海關查喼。

原帖由 Toni22 於 15-10-30 發表
今年8月由澳洲回香港,應該係比海關查喼。因為番屋企先發現鎖頭唔見左,又係乜通知都無。

...
其實我覺得應該要貼張sticker識別下,比海關查,我ok,無野唔見得光。
但如果比d機場老鼠摷,就唔同講法。

侯爵府

順便問下呢,我成日都執爆gip,d海關如果check咪跌曬出黎再要執返落個gip到咯

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

瑪瑙宮

引用:順便問下呢,我成日都執爆gip,d海關如果ch

原帖由 mwmyway 於 15-10-30 發表
順便問下呢,我成日都執爆gip,d海關如果check咪跌曬出黎再要執返落個gip到咯

...
我返歐洲成日比人搜(比d b6做衰晒,成日走煙,攪到chinese好似比人刻左名,必搜咁),當面搜,d野跌出黎,自己慢慢執返

公爵府

海關開喼唔使通知 ,美國check得最緊 ,TSA鎖會好d

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 mwmyway 於 15-10-30 發表順

原帖由 我愛Corina 於 15-10-30 發表
我返歐洲成日比人搜(比d b6做衰晒,成日走煙,攪到chinese好似比人刻左名,必搜咁),當面搜,d野跌出黎, ...
自己可以執返都好,美國係佢地搜,你只可以係外面睇住唔可以入去,我就見過開喼跌左D衫出黎,求其放番入去,個海關關唔喼,就拎返D衫出黎拉返個喼,然後叫個物主自己拎住D衫上機。

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

引用:今年8月由澳洲回香港,應該係比海關查喼。

原帖由 Toni22 於 15-10-30 發表

...

我大鄉里,我完全唔知會開鎖!

首頁

尾頁

跳至