自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:janjan_1312 的帖子

你28歲,未結婚?你望唔望更進一步?抑或想穩定做到退休?

你現職可能多d機會,上司開通,其實唔難做,鬼通常冇人咁麻煩。佢知你唔係native speaker 唔會expect 你講流利英語。你最驚係英文,會唔會想進修?對你一生受用。而且好似現職的工作時間好d。

洋房

如果仲係廿歲我會留

子爵府

引用:比我唔轉,英語多聽多講一定有進步,唔駛錢

原帖由 LedTV 於 15-11-04 發表
比我唔轉,英語多聽多講一定有進步,唔駛錢仲有糧出幾好既學習機會
Agree, 咁好既機會, 唔應該放棄,take minute 唔得, 睇吓有冇其他方法解決…

莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

珍珠宮

2024年龍年勳章

janjan_1312 發表於 15-11-4 17:23
我BOSS冇SEC., 佢HK都係得我一個下屬咋....我想進修架, 不過苦冇門口, 試過JOIN D英文COURSE, 就咁睇簡介以 ...
唔好咁多藉口啦~又要有人陪咩都要有人陪真係咩都唔駛旨意學啦

其實,去到就自然一大班同學陪你~又可以識多d新朋友,擴闊生活圈子
而且,學英文又唔一定要出去學,網上咁多免費資源download、圖書館咁多書可以借,書局咁多書可以去買

可以集中學習Business English先啦!

大宅

回覆:轉工, 唔知點簡好?

做醫院文員好大壓力 一陣有咩事比人調要對客咁你點⋯你老闆一日到黑唔係度,比我會留低囉,當然你要調節自己心態,多啲開口講,通常佢地知你英文唔好會慢啲講,估下估下慢慢就會進步架啦(不過照咁睇你都已有決定,不妨同老細和朋友直說啦

侯爵府

N+2係乜?

珍珠宮

2024年龍年勳章

急救:你將公司以前d文件拿來看看,通常都是用差不多的英文字,先學左呢d應付住先

大宅

建議留!我英文都唔得,會考同AL listening& oral都肥左,而家入左間外國公司成日要同英國人開會,我開頭都好似你咁想走,但死頂留下繼續做,而家講英文真係冇咁驚,雖然唔係有咩大進步,好多時都聽唔明,至多咪講句sorry叫人講多次囉。英文既野,真係講得多先練到的!面皮夠厚就天下無敵

子爵府

唔會冇咗邊個唔得,啱自己既工唔係成曰有!

大宅

樓主,真心想問,咩叫N+2?
老闆?上司?partner?

子爵府

中五程度選擇唔多。 醫院份工幾好。邊到搵架

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:轉工, 唔知點簡好

唔轉,好機會練好英文,第時轉工一定揾到更好

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

大宅

熱血勳章

gigilam528 發表於 15-11-4 21:30
樓主,真心想問,咩叫N+2?
老闆?上司?partner?
N+2真係睇到一頭霧水

侯爵府

引用:我28歲,+中五畢業(但英唔pass)+現職做大公

原帖由 janjan_1312 於 15-11-04 發表
我28歲, 中五畢業(但英唔pass) 現職做大公司administrator, 13K人工, 有medical scheme, 13個月糧+bonus, ...
人應該向上流

大宅

引用:Quote:gigilam528+發表於+15-11-4+21:30+樓

原帖由 jessief 於 15-11-04 發表
N+2真係睇到一頭霧水
樓主講左幾次N+2,連回post都有講
我問左兩次,我真係想知咩叫N+2,可惜樓主只回應其他人,無答我

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:我28歲, 中五畢業(但英唔pass) 現職做大公

我28歲, 中五畢業(但英唔pass) 現職做大公司administrator, 13K人工, 有medical scheme, 13個月糧+bonus, ...
如果想上進就留低,長期對住英文人,講同聽都會有好大進步。

如果只想安安定定,就轉e院份工。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

2023年兔年勳章

引用:Quote:原帖由+jessief+於+15-11-04+發表N+2

原帖由 gigilam528 於 15-11-04 發表
樓主講左幾次N+2,連回post都有講
我問左兩次,我真係想知咩叫N+2,可惜樓主只回應其他人,無答我

...
同問

珍珠宮

回覆:轉工, 唔知點簡好

同問。 n+ 2 即是?

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:Quote:wing421+發表於+15-11-4+16:54+我上

多謝你打一篇野比我, 其實我仲1516緊, 黎緊聽日N+2出完TRIP返黎, 星期五就要開果個我好驚要我TAKE MIN.既會 ...
我都係讀到中五咋。個時會考英文A卷得D,對返B卷即係唔合格添
點解前boss請我?咪真係因為外國人唔會好介意你啲英文講得好差,佢明白英文唔係我地母語,大家溝通到就可以。你肯學,佢地就肯教。其實到後期,我都未必一定100%聽得明全部,但你跟開個boss,其實你明8成左右,都知佢想要咩?同點做?我以前有啲野大家都講唔明大家,會用好多方法架。上Google search,搵個圖佢睇、搵翻譯!總之溝通到就ok。呢一年多真係我一個好好既經驗黎

子爵府

我都諗吾到n+2係乜東東

如果冇小朋友,有時放平日都好好架,可以去下銀行之類,冇甘多人。所以輪休問題不大
而家兩份工分別係:
1)現職:如辭工,怕同朋友交待,英文差壓力大
2)醫院工:穩定

其實好睇樓主追求乜野,如果好有上進心,英文好對將來找工作有幫助。如果希望返工不用提心吊膽,又冇乜事業心可以轉。

我個人經驗:當年不太懂國語,識聽但吾識講,響外國返英文、國語hotline call centre工,比國語客笑,一年後,大有進步!之後轉工,國語已經冇難度!
又當年,剛移民,返學好怕老師點名問我問題,一開囗就面紅又啞囇甘!call centre之後返銀行工若干年回流香港,interview 用廣東話反而啞左,去食飯order餸也要用英文,之後住耐左至習慣返廣東話其實語言能力係可以迫返來的!

首頁

尾頁

跳至