婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:小霸王打奶奶 ......

無義務幫人教仔,算把啦!

水晶宮

你咪多事喇~
不過你老公唔會覺得個衰仔打佢阿媽咩?
呢個位置都係你老公出聲好d!
我另一半家姐個小朋友細時 有試過對老人家唔禮貌
我另一半拎佢書包同呢位小朋友 出門口,
呢個屋企唔會要一個冇禮貌既人...趕走...
宜家邊敢無禮貌..

大宅

父母問題,加埋奶奶都好有問題由得佢打,唔好話樓主教人個仔多事,我個仔出手打我奶奶(3歲),我奶奶大叫我仔打佢,我一聽到就話我仔做乜打人,我仔即喊,
我奶奶即大大聲鬧我:你做乜成日都要整喊個仔,你痴線嫁
我:你話佢打你丫嘛,可以隨便打人咩
奶奶:個孫無打我
我:如果無打咁就唔好出聲話佢打你(當時我攬住我仔我都見到我仔打佢手)
奶奶:成日整喊個仔(non stop)
我老公問我做乜事,我講哂,我老公話個仔,我奶奶就話我仔曳曳
之間我同個仔沖涼時再訓話,我仔自知做錯左話同麻麻say sorry,沖完出去即講,但我奶奶仲西我面嫁當時

子爵府

引用:今晚食飯,叔仔個七歳仔唔曉自己食飯,奶奶

原帖由 Miss_Yellow 於 15-11-07 發表
今晚食飯,叔仔個七歳仔唔曉自己食飯,奶奶餵佢食,點知佢用筷子打奶奶隻手,然後雙手一掃,將面前碗飯掃跌 ...
你的確好多事
我係你就坐埋一邊睇戲,佢父母唔理佢呢d行為,養不教父之過,總有一日自食其果。99就更加抵死,要\"錫\"個孫鍚到咁嘅地步,你加把口就變成你多咀。呢d情況如果個頑童唔係攪到我家庭(老公,我,或我小朋友),我只會不停食花生

幾時先上到車.....

大宅

Miss_Yellow 發表於 15-11-7 22:07
今晚食飯,叔仔個七歳仔唔曉自己食飯,奶奶餵佢食,點知佢用筷子打奶奶隻手,然後雙手一掃,將面前碗飯掃跌 ...

但作為一個正常人都好難唔出聲.......

我見到呢D小朋友一定會教訓佢。飯都收埋唔俾佢食
由隻身到日本至落地生根

伯爵府

我明你睇唔過眼,我都會,不過你出左聲就係衰人,吃力不討好

侯爵府

Miss_Yellow 發表於 15-11-7 22:07
係多事
人地個仔留返人地去教

自然
人地的惡果最終會由人地去嚐

男爵府

回覆:mysterious22 的帖子

D 老一輩咀説唔准寵壞小朋友,實質行動相反!一餐飯問個孫幾次食唔食飯飯,無限 loop。我 C6 有即時罵佢,叫佢唔食就唔好食,話佢地寵慣曬!

別墅

咁冇家教,點做父母ga

男爵府

引用:Quote:Miss_Yellow 發表於 15-11-7 22:07

原帖由 ipipipip 於 15-11-09 發表
係多事
人地個仔留返人地去教
同意!
今天種什麼因,他日吃什麼果!

珍珠宮

我都唔會幫人教仔, 除非佢打果個係我…

同埋, 其實有時小朋友發脾氣, 無視佢都係一個方法, 佢發脾氣係想引人注意佢, 如果大人唔理佢佢慢慢會無癮的了…

男爵府

引用:我都唔會幫人教仔, 除非佢打果個係我… 同

原帖由 Lovelovebear 於 15-11-09 發表
我都唔會幫人教仔, 除非佢打果個係我…

同埋, 其實有時小朋友發脾氣, 無視佢都係一個方法, 佢發脾氣係想 ...
但有時真係睇到咬牙切齒,咁目無尊長,叫自己忍,人地個仔唔關我事!

大宅

換轉係我,會叫c6同叔仔講,要佢教仔專重嫲嫲,兼且7歲重要人餵,知唔知醜。

男爵府

引用:換轉係我,會叫c6同叔仔講,要佢教仔專重嫲

原帖由 cat_house 於 15-11-11 發表
換轉係我,會叫c6同叔仔講,要佢教仔專重嫲嫲,兼且7歲重要人餵,知唔知醜。

...
叔仔知道丫,但只同佢個仔講左句 :

你睇下,俾人地投訴啦

大宅

就你就去買定花生,等遲啲睇戲啦
縱仔縱到咁,咪等佢自己受返

男爵府

回覆:clippy 的帖子

同意,費事動氣傷身!

公爵府

我仔就係咁,我好惡,佢係我面前好乖,但一跟99就變霸王,99帶佢去親戚屋企玩,佢打99,99都唔敢鬧返佢,親戚忍唔住教訓我仔,之後報寸俾我聽

男爵府

引用:我仔就係咁,我好惡,佢係我面前好乖,但一

原帖由 emimi 於 15-11-12 發表
我仔就係咁,我好惡,佢係我面前好乖,但一跟99就變霸王,99帶佢去親戚屋企玩,佢打99,99都唔敢鬧返佢,親 ...
小朋友怕一個人,係因為佢摸唔清那人的底世。嫲嫲俾小朋友睇淸底世,怕佢先奇!

大宅

回覆:Miss_Yellow 的帖子

唔好只係話佢父母,個老人家都有份寵。如果個老人家好似黑社會咁,你睇下有無靚仔恰佢丫。

大宅

我媽成日教我自己有囡就好話人囡,其實我做唔到,一見d姨甥話我媽我就罵架啦

首頁

尾頁

跳至