自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小龍寶寶 發表於 15-11-9 10:16
分房訓已經一個月,基本上得一兩晚佢係冇醒過,平均每晚醒三次搵我陪佢訓,每次我陪到佢訓著又返自己房,但 ...

咁就比佢同你一齊瞓番啦. 雖然好多人話應該要小朋友自己瞓但我覺得你可以同佢一齊瞓既時間唔會好多年應該好好珍借下. 我個仔同我瞓到8歲那時好痴我地, 我仲有個細仔, 那時公平起見我地就一家四口一間房, 細仔瞓窗台大仔同我地同床. 但搬咗屋後地方窗台瞓唔到, 又係公平起見2個都無得同我地瞓, 開頭諗住個仔實唔肯, 點知佢自己瞓咗一晚後叫佢同番我地瞓都唔肯啦.

伯爵府

引用:3歲對我黎講太早了!+我仔上小學才分房.

原帖由 ecling 於 15-11-09 發表
3歲對我黎講太早了! 我仔上小學才分房.
我仔由bb開始已係分房瞓😁

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:3歲分房訓

我都想同小朋友分開瞓,一直同房不同床,但依家3歲張bb床開始迫,要求同我瞓大床,因為小朋友間房未有床,純擺嘢,爸爸要瞓廳,所以諗住過年前執番好間細房,買張小朋友床俾佢。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由 ecling 於 15-11-09 發表3歲

原帖由 TPMummy 於 15-11-09 發表
我仔由bb開始已係分房瞓😁
我唔捨得,所以同房不同床

主 賜 平 安

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我除左d仔病,高度傳染果d,到現在都仲未分房瞓。。。我係同三個仔一齊瞓,大仔都六歲了

伯爵府

引用:Quote:原帖由+TPMummy+於+15-11-09+發表我

原帖由 ecling 於 15-11-09 發表
我唔捨得,所以同房不同床
我係唔捨得交俾人湊,所以轉做ftm,但冇咁誇張,連睡覺都唔捨得分開😑

伯爵府

引用:我都想同小朋友分開瞓,一直同房不同床,但

原帖由 nainaitze 於 15-11-09 發表
我都想同小朋友分開瞓,一直同房不同床,但依家3歲張bb床開始迫,要求同我瞓大床,因為小朋友間房未有床, ...
3歳要換小孩子床啦

男爵府

我仔一歲已經自己一個訓一間房喇喔⋯⋯訓到而家3歲~~~
系9月尾有左細個個,佢要陪訓!
到而家小x..佢都仲係要陪訓!但訓林左,會抱佢返自己房訓。一覺訓天光

男爵府

引用:我仔一歲已經自己一個訓一間房喇喔⋯⋯訓到

原帖由 mw2012 於 15-11-09 發表
我仔一歲已經自己一個訓一間房喇喔⋯⋯訓到而家3歲~~~
系9月尾有左細個個,佢要陪訓!
到而家小x..佢都 ...
佢出世已經開始分房,但有人陪,到1歲就無人陪自己訓

公爵府

引用:點解一開始要一齊訓??我女自滿月起就自己

原帖由 jzzz1102 於 15-11-09 發表
點解一開始要一齊訓??我女自滿月起就自己一間房熄哂燈訓,房裝左cam隨時望到又收到音,獨立係要由自細培 ...
我個仔從醫院回家那晚已經在自己房訓

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+15-11-09+發表點

原帖由 Vivis 於 15-11-09 發表
我個仔從醫院回家那晚已經在自己房訓
我發覺大部分香港媽媽們都好鐘意同小朋友訓

Vivis    發表於 15-11-9 22:14
maikita    發表於 15-11-9 20:13

伯爵府

3歲自己訓啦

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

三歲可以自己瞓嫁啦

大宅

熱血勳章

我仔自細同工人同房 佢自己訓BB床 工人單人床
2歲工人走左 就換左張組合單人床有埋書枱俾佢 鼓勵佢自己訓單人床 自己一間房 佢開心到不得了
張床未砌好 佢已經話好眼訓要訓新床
然後就係每晚講故事 傾計 goodnight kiss 我就返過隔離房
佢從來無扭過要去我地房訓 因為佢從來都無痴過我訓 我張床只係佢嘅遊戲場

如果一直同床訓 我諗要先試分床訓 再分房會易啲 慣左痴住真係會無安全感

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

nainaitze 發表於 15-11-9 15:27
我都想同小朋友分開瞓,一直同房不同床,但依家3歲張bb床開始迫,要求同我瞓大床,因為小朋友間房未有床, ...

早d 執好間房,俾佢訓bb 床,到佢慣左至轉小童床,唔轉小童床都要響房外加閘唔俾佢亂咁出黎搵你地。如果同時轉房又轉床,佢未必肯自己訓,有排攪。

禁止發言

伯爵府

有無位放bb床?
拆左一邊欄泊埋大床咁,等佢瞓bb床。
等細既出左世就將細既放bb床。

我係咁。宜家細既歲半、大既4歲半。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小龍寶寶 發表於 15-11-9 10:16
分房訓已經一個月,基本上得一兩晚佢係冇醒過,平均每晚醒三次搵我陪佢訓,每次我陪到佢訓著又返自己房,但 ...

太遲分房。佢仲係咁的話你要佢訓番bb 床/網床,等佢唔好動不動就去你間房。佢半夜搵你地,你地都要佢自己返去自己間房度訓。

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:Quote:nainaitze 發表於 15-11-9 15:27 我

原帖由 bosch 於 15-11-09 發表
早d 執好間房,俾佢訓bb 床,到佢慣左至轉小童床,唔轉小童床都要響房外加閘唔俾佢亂咁出黎搵你地。如果同 ...
係喎,呢個係好方法,謝謝提醒

大宅

我幾年前都同樓主一樣,阿仔3歳幾,我又大肚,所以開始分房。開始時係辛苦嘅,始終一齊瞓左咁耐,阿仔好痴身,就算老公陪都唔制狂喊,於是我唯有喺佢床隔離舖床褥瞓地下,如是者佢慢慢適應了自己床,過左三個月左右,終於可以在阿女出世前完全自己瞓。所以,耐心等待呢個過渡期吧,佢終會能習慣自己睡呢。

首頁

尾頁

跳至