在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:aquariusbl 的帖子

放工仲要買送煮飯。。。。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我個小朋友而家讀PN, 已經要日日睇功課(雖然都係填吓色).....

大宅

貪靚麥芽糖 發表於 15-11-15 21:06
我份工返屋企仲有好多野做 (做文件、改簿、備課),有時要做通宵TIM,但同時放工後又要湊囡,根本兼顧唔到。 ...

我唔敢係公海講,怕被人圍插
ß-- 我有時都好想呻, 不過真係唔敢講。

點先算規劃好自己的人生? 點先叫有資格生小朋友? 唔好覺得自己無資格, 肯用心去養育小朋友就已有資格!

我成日覺得要有錢才可生小朋友係扭曲左思維, 小朋友係無價的。

aquariusbl    發表於 15-11-17 12:09

男爵府

引用:Quote:原帖由+貪靚麥芽糖+於+15-11-15+發表

原帖由 pandaforever 於 15-11-15 發表
老師嗎?
我小朋友剛上n 班so far 最辛苦係唔可以參加小朋友任何學校節目。 12月小朋友有聖誕表演已經買好 ...
我又係,所有仔女平日的學校活動都參加唔到,年年收到校曆表第一樣就睇下邊日可以湊返學,久不久一日湊返學,仔女同自己都好開心

男爵府

回覆:在職媽媽最辛苦的事情。。。。

在職媽媽最辛苦是要兼顧special education need 孩子, 眼見孩子情況日漸差, 但自己又不能辭職全職照顧, 那種無奈、內疚、心痛及無能為力是最辛苦。

別墅

回覆:Littlecatta2013 的帖子

非常認同
我都搵唔到
唯有自己辛苦D

公爵府

在職媽媽加無工人,辛苦到爆燈
但都過左咁耐,開始記不起未做媽媽之前的生活。

每日有限度地做家務,都可以做到十二點幾,老公已經分擔洗碗,幫個仔沖涼同倒垃圾,雖然屋企細細,但總有做不完的家務。

有時病都無辦法,有啲家務不能不做,例如教做功課,照樣要頂硬上。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我尋日頭好痛, 得我一個湊囡, 唯有瞓响梳化度, 半睡半醒咁由得個囡自己玩....

大宅

BK Milk勳章

真係無晒私人時間,返工等收工,收工同個仔做功課,買餸煮飯,屋企仲有一堆永遠做唔完既家務,每日阿仔瞓左先叫有小小私人時間,但都係邊做家務邊睇下電視
雖然辛苦,但一切只係想家人有個安樂窩,所以都值得﹗

男爵府

唔知幾時至捱到小朋友長大......

大宅

回覆 貪靚麥芽糖 的帖子

好有同感... 有計劃又怎樣 在職就同加班劃上等號

大宅

回覆 issactmaria 的帖子

加油!!!

洋房

說得很好 多謝分享

lazywife 發表於 15-11-16 09:03
做左阿媽,就係辛苦,咁諗時間就好易過。。同埋,子女痴身都係十年八年,一到青少年階段,已經有自己另一個 ...

大宅

認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

一放工就會飛咁快返去搵亞囝, 有時都唔會全程同佢一齊玩, 可能只係坐起隔離, 不過有時正想打下機啦, 亞囝就會話媽媽陪我玩, 試問咁可愛既請求點可以唔答應呢? 哈哈....

係就係攰d, 冇晒自己既私人時間, 但好彩既係c6唔會要求我要每日都做家務, 間唔中仲會幫手洗下碗咁啦!! 不過有時又會扭埋一份 "媽媽, 我要食麵麵" -0-" 激死

至於放假喇喎, 間唔中就帶亞囝出去玩下囉, 又時去遠d, 又時會起屋企HEA. 都唔定架...不過我享受同亞囝玩既時間, 因為大個仔就唔會要我呢個亞媽架喇!!

男爵府

最辛苦係女人分身幾個ROLE, 打工仔, 媽媽, 老婆, 阿女, 工主個太太...好煩

大宅

工作上不斷趕deadline,仲要跟進自己team人嘅進度,同老細report duties。返到屋企,好彩有工人姐姐做家務,我全力陪仔玩,睇功課,到仔瞓咗,我又繼續做公司嘅嘢,weekend陪玩,真係無咩私人時間。
但小朋友越大,佢有自己嘅生活圈子,我又會掛念佢日日纏著我的日子。所以要提住自己,要享受這幾年的日子。

首頁

尾頁

跳至