自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

引用:父母陪仔女最重要的是質量,而不是數量,只

原帖由 鎸瀛媽 於 15-12-07 發表
父母陪仔女最重要的是質量,而不是數量,只要用心對子女,全職與否並不重要。 ...
對!不要盲從,我見過好多人死要做FTM 吾理老公搵幾多,結果成日為$愁,老公大壓力到有情緒病

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆:如果老公有六萬.....

我會做ftm

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sassyqueen 發表於 15-12-7 06:01
咁邊個教你小朋友?
我都自己教,放工或放假我唔會假手於人,但未能似佢咁全情投入,我要d私人空間,有工作我會balance少少。我知如果自己做FTM, 我會對自己和小朋友都要求極高,我覺得自己放手少少係好事。

其實我小朋友都好痴姐姐,始終姐姐全天候照顧佢,我姐姐亦好有心機教我子女,我冇要求佢竟然自己同佢讀字卡、溫習等。但我視之為好事,親姐姐表示姐姐平時都鍚佢,我好放心佢親姐姐。
到小朋友大d,佢自然明白,爸媽才最親。

但我有一樣要求,小孩子晚上必定不可跟工人姐姐訓,一係佢自己訓or跟我訓,夜奶都我自己處理,小朋友半夜病都係我自己照顧,從來唔會在晚上叫醒姐姐幫手。我自己的孩子,會盡量自己照顧。

Supersasa    發表於 15-12-11 09:32

子爵府

引用:我反而覺得係睇生活同消費習慣本身大洗慣叫

原帖由 bongbongpatty 於 15-12-07 發表
我反而覺得係睇生活同消費習慣
本身大洗慣
叫你吾反工下下就住就住用錢你都頂吾住
認同, 我都大洗慣突然間無收入樣樣就住, 真係唔得點, 所以如今就算剛懷孕都照返工, 真係唔得影響到b b 先停

侯爵府

除咗睇$,我覺得考慮性格重要些

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我唔會做FTM

因為我覺得做家務同湊仔煮飯唔係我強項,同埋我係屋企得閒得濟,可能仲洗得多D錢TIM

做唔做,好睇你想唔想,同埋有咁的耐性同心機

子爵府

回覆:鎸瀛媽 的帖子

同意

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果無乜經濟負擔.. 我會做.FTM..

大宅

引用:Quote:原帖由 喧嘩 於 15-12-07 發表我同事

原帖由 sassyqueen 於 15-12-07 發表
我得2xk
有over 20k唔會做ftm

男爵府

我咁諗,錢可以遲啲搵,小朋友既童年錯過咗就唔會有得再體驗,始終父母教育小朋友是最好的

水晶宮

除非要湊b 唔係都唔會做ftm,同埋6萬唔多,要睇埋負擔先可評論

大宅

我老公收入都差不多,1湊2 ftm, 小朋友開支唔細(因讀私校),但其他支出少:冇工人、冇車、樓唔駛供、也無需供長老們。所以仍有閒錢去下旅行,而且自己本身唔大駛。
我諗經濟係其一因素,但自己性格意願更重要。我自己enjoy 睇住佢地成長嘅一點一滴,所以揀做ftm

子爵府

引用:要睇自己揾開幾錢,同埋C6份工穩吾穩陣

原帖由 milkylok 於 15-12-07 發表
要睇自己揾開幾錢,同埋C6份工穩吾穩陣
x2. 想當年,我也是見自己不是搵得多又有左,最後決定做ftm,無請工人。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 sassyqueen 的帖子

其實做唔做FTM , 都好睇你HB點睇。佢100% 十卜既話, 你就要睇下佢一個月拎到幾多出黎做家用。
因佢搵得到呢個數, 可能都有好多洗費,支出。
收入固然重要, 但開支先係計算你做唔做FTM 既重要一環。
有些人收入10萬, 但每月可能清哂。

如果6萬收入, 你得1個小朋友, 你做了FTM 後, 最好CUT 工人, 慳返D。
家務辛苦既話, 可請鐘點一星期黎幾日幫下手。
如果你工人做得好好, 我覺得你可以等佢完約後先做FTM,因為好工人難求,佢做得好, 你放心工作, 咪做耐D 先儲多少少錢 。

Childhood is journey, not a race.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如果老公有六萬,你會做FTM 嗎?可以請工人

原帖由 sassyqueen 於 15-12-06 發表
如果老公有六萬,你會做FTM 嗎?
可以請工人嗎?
供樓10k左右
睇你大唔大駛咋,香港地普通都應該夠

伯爵府

畀面勳章

做唔做ftm除左睇經濟,我覺得老公支唔支持呢個先最重要,支持係講緊生活上同精神上支持,佢會唔會好欣賞你對家庭嘅付出賠犧牲,定係有咩事就會怨你唔返工,攪到佢好大壓力,又話你不事生產,淨係識問佢攞錢?呢樣只有你先了解
雖然話親子係重質不重量,但我自己就希望小朋友有咩需要時媽媽第一時間都喺身邊照顧佢,我買個名牌袋都唔會借比人用,更何況子女係自己最寶貝,比自己條命更重要,我唔會靠外人照顧

翡翠宮

2018復活節勳章

做FTM都好辛苦架, 唔係人人適合做, 起碼我唔得

mydearson    發表於 15-12-7 09:50

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 sassyqueen 於 15-12-07 發表

原帖由 bik1229 於 15-12-07 發表
小朋友懂性後一定會痴返父母,只要同住,除非放響老人家屋企,星期六日先接返,就會一世唔痴你。

做ftm, ...
同意,感性之餘仲要有理性。
我覺得趁搵到真係搵多幾年錢。以前菂啲囡曾經有段時間痴工人,但我一放工就親子時間,到而家大左你想搵少少私人時間都難,係咁痴住我呢!
生活迫人,我諗要老公起碼每月搵到萬先會考慮做ftm。

大宅

我覺得頭兩年bb 仲細時可以做ftm
工人可以免但鐘點一定唔小得
如果老公份工穩陣的話可以同老公相量下

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我冇經歷過working mom,就直接做了ftm,當年結婚,老闆唔鍾意請太多假(係結婚果個月請咋,仲要本身都冇乜大假,要另請no pay),自己個department又係新,要換血,結果我就被cut了出來,之後本來打算結完婚,搞掂所有野再搵工,點知就有左大仔,註定我行ftm呢條路。。。當時老公都係搵萬幾咋
到現在搵o既多之前一倍,但我地已經係三個小朋友的爸媽,當時我地係有計過數,都仲搞得掂,加上兩邊屋企都冇負擔,亦冇人幫到我手揍,所以繼續做ftm。。。其實即使我出返o黎工作,我都唔會搵得多,小朋友依然要搵人揍,所以我情況,做ftm係抵過返工。。。
如果我只有一或兩個小朋友,而又搵20+k,我就會考慮工作,請人揍。搵20+k,先叫會有錢儲下。。。雖然e家我地都冇咩錢剩,但我們都富足,我地唔係咩大使o既人。。所以你搵到呢個數真係睇自己吧!

首頁
12345...8

尾頁

跳至