自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

男爵府

回覆:工人一餐煲埋兩餐粥比BB食, 可以接受嗎?

我自己就一次過煮兩餐粥,一半即食,一半份保溫壺,中間相隔大約6個鐘,其實如果d粥攤凍左,放入雪櫃,食既時候再返熱係唔會粥水分離,明白你心痛Bb,因為始終唔係望住工人整,唔知佢整同處理d粥既過程係點,反而隔夜既粥我真係接受唔到。其實bb一餐食量咁少,如果要分兩餐黎煮,真係有d難度。

水晶宮

Relax 媽媽

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:工人一餐煲埋兩餐粥比BB食, 可以接受嗎

1餐煮2餐粥仔有咩問題,時間唔洗咁浪費

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

mugtaitai 發表於 15-12-8 17:21
我以前工人都試過咁,我提過唔好,佢話 bb 一餐咁少粥,好難煮,最後妥協,同意工人一次煮兩餐嘅粥底,但每 ...
你個方法幾好喎

男爵府

我係ftm .我比較懶,果時用電飯煲煲粥俾仔食咋,都起碼局呀仔食三餐
其實唔洗咁緊張,放鬆啲,粗養bb 仲快大

男爵府

話時話一碗仔粥點煲?咪餐餐自已都要食埋一份?我以前都是用煲粥電飲煲,煲完保溫食兩餐

伯爵府

我係working mum, 我會叫工人一次煲一餐. 我冇對工人嚴寬己, 工人放假時我自己都係逐餐煲.

如果工人堅持一次煮2餐, 我會叫佢自己既午,晚餐都一次過煮, 夜晚翻熱, 一個月後再問佢想唔想每餐有新口味?

我地係用美的飯煲煲粥仔, 完全唔需要睇火, 每次切同洗都係十零分鐘, 唔好同我講咁都冇時間.

yiu_mimi    發表於 15-12-9 10:30

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

我都係咁煮,下餐放保溫壺,午餐同晚餐唔會隔太耐

子爵府

你個B幾大?如果有個細d食緊糊仔呢個大B應該過一歲。如果夠一歲不如淨係叫工人煮中午果餐,夜晚可以跟你地食新鮮飯。以前我用燜燒杯焗好粥底(都係因為太少很難煲),中午食之前再加新鮮菜肉來煲滾,夜晚可以跟我地食新鮮飯。

珍珠宮

我小朋友細果陣都會咁做,
我自己食都會,仲要夜晚整埋聽日下晏返工食。。。

子爵府

引用:兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部

原帖由 ope 於 15-12-08 發表
兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部返全日. 一個BB食粥, 另一個食糊 (唔駛煮, 用水開)

我今天中午回 ...
你自己做下咪知囉。。。

心痛可以自己揍返

用戶要求終止服務

冇問題喎。。
或者你可以要求佢分兩餐煲。

伯爵府

ope 發表於 15-12-8 17:08
兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部返全日. 一個BB食粥, 另一個食糊 (唔駛煮, 用水開)

我今天中午回 ...
我以前都係一次煲兩餐,但我用最細嘅電飯煲仔煲,可以保溫 12 小時。
依家仔或我有時病呀,肚痛呀,我都係咁做......呢個煲仔真係好好用

你可以參考下。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

就咁睇唔覺得你工人有問題呀, 我覺得煲一次粥都要好多工夫, 如果一日要諗兩次唔同既, 又要一次岩岩好要煲到一次就食得晒既分量真係有D難度...

所以我自已都係一次分兩餐, 好彩見E度好多JM都係咁~

男爵府

一煲粥分兩餐吃,我接受到的。因為小朋友細,你唔可能經常在廚房煮野,所以中午時候我會煮大煲d,留番晚上吃。有時候出街,都預多一份帶出街擺係保溫壺。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

相信bb一人分量,應該好少。我覺得煮埋夜晚果份係無問題,但隔夜當然唔得。而且只要加熱番比bb食,真係無問題。我自己係ftm都係咁,真係無咁多時間每餐比bb食dd..但每次要重新再煮。但可能你請得兩個工人,覺得佢地有充足時間每餐煮。

公爵府

2018復活節勳章

我ftm,仔細時都一餐煲埋兩餐粥,但午同夜會加唔同配料,我仔健健康康無乜問題

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部

原帖由 ope 於 15-12-08 發表

我今天中午回 ...
冇大問題,我工人也是買了材料煮一煲 for 全日,不過日日唔同……

每餐煮,bb 食得少,好難煮呀……

男爵府

我的育兒心得勳章

我ftm,都係一煲兩餐,我仲以為自己好勤力添

男爵府

ope 發表於 15-12-8 17:08

我今天中午回 ...
冬天OK, 夏天就唔得啦,就算用象印炆燒罐保溫 5-6個鐘後我自己都唔想食..

yiu_mimi    發表於 15-12-9 10:32

首頁
12345...21

尾頁

跳至