婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

回覆:老公人壽保險佔百分比

無野下話你自私精

大宅

可能我自己有做嘢,我覺得冇乜所謂。我都冇過問佢寫邊個名。兩公婆計咁多唔係咁好。

QUEEN314    發表於 15-12-15 15:41

大宅

引用:Quote:原帖由+kathrilyn+於+15-12-11+發表

原帖由 bananaGi 於 15-12-12 發表
幫家姐同家姐個囡供保險
因為我老公同佢細家姐係最close,佢成日話佢細個時佢細家姐好照顧佢,去邊都帶埋佢去,所以依家佢細家姐屋企唔掂,佢就照顧埋佢地,仲要係過咗火,因為呢件事搞到我地要見社工同婚姻輔導

大宅

數人頭計無3母子+6299有5人,照計都有4成歸6299。你都有7成囉,仲想點?

男爵府

回覆:MayCKM 的帖子

占3成皆喔,咁都唔得?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你都識講距父母都7老80,正常你老公都長命d,你又何必咁執著呢?

大宅

引用:+本帖最後由+Miulo+於+15-12-12+09:07+編輯

原帖由 Miulo 於 15-12-12 發表

其實係保險金, 而唔係平安紙, 佢父母有份, 真係可理解, 你c6 ...
Agree, 正常香港女人好少計較呢d,亦好不孝

伯爵府

回覆 queenie3y 的帖子

咁你老公又真係過份左啊!開頭我以為你叔仔係長期痛患無老婆,萬一父母死左就可憐,所以大哥照顧下佢以後日子啦!點知細佬都巳經成家立室,仲要有老婆仔女添~真係有無搞錯呀!
俾我,我都會剷老公上天花板架,唔單止叔仔成家有老婆,原因係原來我夫婦仲要有3個小朋友囉!真係點都要顧左自己家庭先~~~

男爵府

fantababy 發表於 15-12-12 16:46
Agree, 正常香港女人好少計較呢d,亦好不孝
我唔係計較佢那少許保險金,只係計較佢那份對我和仔女的那份心。講真以前佢經濟唔掂,我都唔介意拎私己錢補貼。而且這份保險巳買廿年,我一早知這分配,亦唔覺怎樣早巳忘掉此事。係昨晚睇一些JM呷老公愚孝,都有感而發。同埋唔抵得4兄弟妹中,佢最無本事,但就憨基對佢父母付出最多。反而佢二個大佬環境好過佢,就好識計算。佢大嫂做生意賺唔少錢。我相信佢大佬保險都無寫佢父母。而且佢父母都7老80,都有積蓄唔需保障。或者思想比較保守,覺父母咁老還寫佢哋受益人會否唔吉利,又唔係無老婆仔女。

大宅

引用:或者我唔高興的唔係保險金,而是覺佢緊張佢

原帖由 MayCKM 於 15-12-11 發表
或者我唔高興的唔係保險金,而是覺佢緊張佢父母多於我和仔女。一來佢父母那3成其實都唔過10萬,而之前佢阿 ...
三十萬保險算吧啦,開心過日子。

大宅

C6結婚後保險已經受益人100%轉俾我,大吉利事C6死左我要用筆錢供樓養細路。

大宅

我覺得你c6咁既百份比好正常,你佔7成已經係保障(你和你d小朋友)
6299養到c6咁大萬一c6有咩意外,攞番d都好應該,而且唔好忘記你仲有工作能力而你6299沒有(只係單靠積蓄咋)

男爵府

不過昨晚只是負氣說話咁講,叫佢轉仔女名好過。咁佢唔想轉,我都唔會勉強。我都明可能將心比心,我百分百將心放在仔女和佢身上,都希望佢百分百相對。
以前同住10年唔太鐘意6299,但隨着分開住巳唔記得和佢哋的過節。反而好多時我有買生果叫老公放工拎去,多點探二老。十次有九次請二老飲茶,都係我安排和俾錢。可能自己都有做義工,都有探獨居老人,都知老人家想人多點探望和關心。

大宅

你c6其他兄弟姊妹對6299付出幾多,如果當時人都覺得冇問題冇出聲(指你c6)
其實我們係冇得汗涉架喎(始終是嫁入黎既外姓人),出得聲多只會影響 夫妻關係,唔好為左呢d錢唔開心啦

子爵府

我老公既保險係6299同我一人一半,講真我覺得6299有份做受益人一d都唔大吉利是,反而成日介意老公既保險有其他人既名大吉利是d,完全無諗過拎Lee d錢,亦唔想拎

子爵府

我c6份保險受益人100%係我62, 因為大錢唔可以過99手。
初初結婚係有啲介意唔開心,有乜事我嗰陣時連自己都係勉強養得起,又有層樓要供。但諗深一層,你俾我100%我都唔想要。
而家結咗婚兩年,我真係唔介意,因為我經濟可以完全獨立。
至於我自己嘅保險,受益人就一份媽咪,一份C6

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+bananaGi+於+15-12-12+發表幫

原帖由 kathrilyn 於 15-12-12 發表
因為我老公同佢細家姐係最close,佢成日話佢細個時佢細家姐好照顧佢,去邊都帶埋佢去,所以依家佢細家姐屋 ...
好慘... 但又明白佢無理由唔照顧家姐。但老婆又會好難受。

佢家姐有無積極解決自家經濟問題?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

寫我同3個女

翡翠宮

佢自己鐘意點選擇自己都阻止唔到,自己占大份就算喇

大宅

引用:Quote:原帖由+kathrilyn+於+15-12-12+發表

原帖由 bananaGi 於 15-12-12 發表
好慘... 但又明白佢無理由唔照顧家姐。但老婆又會好難受。

佢家姐有無積極解決自家經濟問題?
其實佢細家姐都好努力做野搵錢,份人又好交帶,係佢老公有問題啫
咁啱呢排我老公要供樓,所以佢自動cut咗係佢家姐身上嘅使費

首頁
12345...6

尾頁

跳至