自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

fuhk 發表於 15-12-24 07:51
因為每年做Appraisal每個部門都會搵個人出嚟俾D grade,上年攞D嗰位已走咗,所以今年睇中咗我呢個唔擦鞋嘅 ...

可以浮動改銀碼就唔算雙糧, 只可以當花紅

男爵府

回覆:攪鬥爭都唔好攪到我份雙糧吖!

祝你早日搵到份好工

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:fuhk 發表於 15-12-24 07:51 因為每

原帖由 3b 於 15-12-24 發表
可以浮動改銀碼就唔算雙糧, 只可以當花紅
仲有份花紅係嚮農曆年前出的,平安夜呢份係雙糧嚟的,糧單係咁寫。。。。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:祝你早日搵到份好工

原帖由 katrinabekiki 於 15-12-24 發表
祝你早日搵到份好工
多謝。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:Quote:mrschocolate 發表於 15-12-24 10:50

原帖由 fuhk 於 15-12-24 發表
唔等搵到新工了, 即走好了....
早走早著,遲走瞓唔著

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 3b 於 15-12-24 發表可以浮動

仲有份花紅係嚮農曆年前出的,平安夜呢份係雙糧嚟的,糧單係咁寫。。。。

...
如果糧單寫雙糧, 有機會追返

伯爵府

回覆:fuhk 的帖子

可以考慮另覓新工了

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由 lovebobo 於 15-12-24 發表點

因為每年做Appraisal每個部門都會搵個人出嚟俾D grade,上年攞D嗰位已走咗,所以今年睇中咗我呢個唔擦鞋嘅 ...
咁你拎d grade,無得好怨喎,唔係你拎就第二個拎,你覺得有無人差過你?

複式洋房

同佢死過呀如果扣我

男爵府

引用:Quote:原帖由 fuhk 於 15-12-24 發表唔等搵

原帖由 birdy09 於 15-12-24 發表
早走早著,遲走瞓唔著
通常d公司都係拉curve,有好少最好同好少最差o既評分,大部分都係中游,如果每個部門都要有d grade,而你又知上年有人拎d grade, 即係公司appraisal政策係咁,你又點能夠一早assume自己實唔會拎d,實有雙糧呢? 同公司賤唔賤有咩關係?

侯爵府

應該知你想走所以交你出黎,因為交人出黎都係焗人走姐,又心水人選之下咁啱你又想走,唯有揀你。。。

BKsquare    發表於 15-12-25 00:51

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 fuhk 於 15-12-24 發表因為每

原帖由 vvevv 於 15-12-24 發表
咁你拎d grade,無得好怨喎,唔係你拎就第二個拎,你覺得有無人差過你?
啲人俾佢整走哂了,6個淨4個,1個係上上司調過嚟的,1個同事嚮我哋office返工但條數唔計我哋部門,1個擦鞋精黐到boss實一實。。。。嚮呢度根本唔係靠實力而係靠碼頭的~ 完全冇公平可言。

珍珠宮

引用:唉, 做野幾好, 幾盡力, 都係唔夠擦鞋的有前

原帖由 kwansara 於 15-12-24 發表
唉, 做野幾好, 幾盡力, 都係唔夠擦鞋的有前($)途
不能同意更多

珍珠宮

引用:Contract 無寫明其實係bonus, 唔係雙糧啦,

原帖由 lenareina 於 15-12-24 發表
Contract 無寫明其實係bonus, 唔係雙糧啦,唔出俾你都仲得
過左年易轉工
咁我真係要同佢講聲多謝哂囉~

珍珠宮

引用:哎,我都係嬲嬲豬轉工中,5/1打終極大佬(

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-24 發表
哎,我都係嬲嬲豬轉工中,5/1打終極大佬(已見HR同見左4個中級大佬),祝我成功啦!我都祝樓主成 ...
祝你成功,功我唔難搵,年中時見過有3份請但唔想等對方所以冇做,今次先辭職後搵工,要搵應該好快搵到。

wcpcelia    發表於 15-12-25 13:05

男爵府

引用:唉, 做野幾好, 幾盡力, 都係唔夠擦鞋的有前

原帖由 kwansara 於 15-12-24 發表
唉, 做野幾好, 幾盡力, 都係唔夠擦鞋的有前($)途

男爵府

引用:Quote:原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-24

祝你成功,功我唔難搵,年中時見過有3份請但唔想等對方所以冇做,今次先辭職後搵工,要搵應該好快搵到。

...
建議你搵工搵份高薪d o既,計埋份bonus落去底薪,跟住就唔洗每年年尾都記掛住份bonus,有就係bonus,無都唔肉痛。咁樣番工都番得無咁大壓力,開心d。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

出完糧即走啦,駛唔駛cheap到咁呀

子爵府

feel sorry about that. 早走早著!

首頁

尾頁

跳至