自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我個陣好enjoy,個個人睇法唔同,樓主加油。

子爵府

回覆:有無人嫌棄自己仔女

其實不是嫌棄,只是偶爾都需要break⋯所以我一直覺得ftm好偉大

大宅

得嗰1歲痴妳都好正常,妳生佢出嚟唔痴妳痴邊個?我大囡1歲都有廿磅又係勁痴我,又重又扭計又無時停,講真我唔鐘意細路仔,亦唔鐘意湊,但生咗佢出嚟都無計,我連工人都無請,真係所有私人時間都俾哂佢,但而家大d好少少啦。

侯爵府

我係ftm,因為得一個人湊,阿囡痴身都死,有時出街食飯內心都會覺得好忟,又要餵飯,食完又唔肯自己坐,食餐安樂茶飯都唔得,但有時又會好sweet嘅,但一定唔講得上嫌棄

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

攰係會特別軟弱嘅,你當時有負能量先會咁啫。你都係人,唔好比咁大壓力自己

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我個仔都同樓主嗰個好似,唯一唔同係佢可以自已玩。我都試過一次(當時佢都係大慨一歲)半夜比佢攪到扔佢比爸爸,佢當時喊得好利害,係爸爸一句,媽媽係太攰,佢唔係唔要你,先知自己衰。

我都有諗過佢係唔係冇安全感,帶過佢睇心理醫生,醫生睇咗後話佢冇呢個問題,仲話有d小朋友好鐘意攬攬媽媽嘅感覺。

我仔而家10歲,頭先仲玩玩下走過嚟攬我,仲錫到我成瞼口水!

樓主,放鬆d,慢慢就會好d,之後你會enjoy架嘞。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

當我諗起,當初佗佢時,種種驚險,就會抱實佢,驚佢消失。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

因為你平時無湊開,放假要湊先覺得辛苦姐~小朋友無辜,最好調節一下自己心態

子爵府

係呀,千祁唔好比小朋友感覺到妳縑佢同埋唔愛佢,大個左反叛機會大.其實小朋友煩係好正常,加油呀,Mammy

子爵府

陪月勳章

引用:一歲其實我都好錫佢,但我有時覺得佢好煩唔

原帖由 blinkgogo 於 15-12-24 發表
一歲
其實我都好錫佢,但我有時覺得佢好煩唔想理佢,特別係攰既時候
平時工人湊,假期、放工勁痴我,
其實唔係嫌棄個小朋友,只係唔喜歡做媽媽的角色

侯爵府

你果個一歲咁痴,都正常,我果個由出世痴到依家幾歲,一樣係喊包,除左工人,咩都係我,無人幫拖,返完夜,返到屋企都仲要湊佢。。一直到左3歲,去廁所先叫唔使抱埋佢入去,沖涼先叫有自己空間。。我好明白果種攰,我已經返工,收工只係想寧靜,放假只係想瞓覺,但原來都咁難。。但都認命,自己生既,生個咁痴自己既,都係有緣。。最多俾佢痴十年八載。。佢一有自己生活,我就唔重要嫁啦。。。享受呢d時光啦。。。

男爵府

其實唔係嫌棄
係想有一刻既休息
因為有左小朋友,個世界會唔同左!
我個仔就黎歲半,出街成日唔肯行又只係扭我抱,真係手都酸痛!
佢做錯野,唔食粥,我都會好惡咁罵佢!
但當佢訓左,我都會諗,我發脾氣都會咁,但都會想有人氹我,更可況係一個只係生存左1年多既小朋友?
佢既童年只有一次,所以我會好好珍惜,因為到佢大左,你想同佢你講句野都難,再莫講話佢要你抱。
加油呀,呢個只係過程呀!好快就會過去!我地一齊加油啦!
佢既笑容係最真摯同直接呀!只要見到佢笑,攰d啦!
如果真係太累,就同老公出去拍下拖啦!relax一下!

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 blinkgogo 於 15-12-24 發表

原帖由 evacalbee 於 15-12-24 發表
我有呀,但我好堅持要努力愛佢,但好大壓力,對佢要求好高,成日鬧佢。一直到六歲,我睇咗呢篇文章,之後久 ...
你的分享文睇到人眼濕濕

我係ftm,生活就是圍著她團團轉,有時好攰好想抖下,但無人幫,宜家身體越來越差,有時都會覺得好煩,但想深一層,佢健健康康應該感恩,佢還需要我的日子可能只是很短,到佢返學有自己世界,可能唔要我了

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

blinkgogo 發表於 15-12-24 07:36
一歲
咁樣唔算嫌棄,你只係倦需要休息,做左媽媽又好難有私人時間,你未適應。試下享受湊仔樂趣,或可以有時兩公婆去拍下拖,睇場戲。
休息下,對你有益處。

公爵府

有時都會湊到忟,不過靜落黎時就會無事,一樣好愛佢地

男爵府

媽媽總有攰既時候既
我都嫲錫個仔,雖然佢都好煩
不過個仔真係自己心肝ding黎
我唔舒服或者攰既時候會掉比爸爸湊,我就自己一個關埋房門係房抖下

翡翠宮

我也曾經覺得個女好煩,成日想佢快d 訓有私人時間,但原來當佢在不知不覺間長大時,我後悔沒有好好珍惜和體諒他成長必經的過程,時間已失去,唯有從醒覺一刻開始好好珍惜

珍珠宮

引用:一歲其實我都好錫佢,但我有時覺得佢好煩唔

原帖由 blinkgogo 於 15-12-24 發表
一歲
你唔係真係嫌棄,你太倦啫!特別係小朋友仲係好細嘅時候,痴身痴世,我咁鍾意小朋友都會有覺得好煩嘅感覺。。。

你比自己休息下,交低BB比工人或家人,自己同老公或老友去玩下,個人輕鬆d, 會好d

琥珀宮

回覆樓主:

點解會嫌棄自己仔女架,陀仔時就已經預左啦,成熟d啦,希望只係樓主一時悔氣話。

子爵府

到左你想佢黐你但佢識講:阿媽,你唔好黎煩我。。。就會好懷念佢曾經咁黐身

首頁
12345...7

尾頁

跳至