跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:babiiyuky 發表於 16-1-11 22:05 老

原帖由 漲爆媽媽 於 16-01-13 發表
千萬不要選耀小及梁分 ===>> 請問這兩間學校有邊一方面唔好呀 ? 因為我想放耀小係第2位, 可否提供多些資料 ...
耀小校長好nice 喎,老師都好有愛心,而且對學生又好,跨境間間都有。點解話唔好? 一條龍中banding咪同天循中一樣。【利申,教興趣班接觸過】

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

大宅

好媽媽勳章

回覆:請教天水圍區小學

其實我想知所謂的二三缐,那間比較品行好?

男爵府

引用:Quote:原帖由+漲爆媽媽+於+16-01-13+發表千

原帖由 SoNyPig 於 16-01-21 發表
耀小校長好nice 喎,老師都好有愛心,而且對學生又好,跨境間間都有。點解話唔好? 一條龍中banding咪同天循 ...
好多謝你既資料! 而家大抽獎好難去排位。煩亂中

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 SoNyPig 於 16-01-21 發表耀

原帖由 漲爆媽媽 於 16-01-21 發表
好多謝你既資料! 而家大抽獎好難去排位。煩亂中
你第一輪計分係邊間呀?

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

男爵府

引用:Quote:原帖由+漲爆媽媽+於+16-01-21+發表好

你第一輪計分係邊間呀?
我得15分,自行李兆基衰左
而家排緊2~5位。。。頭爆中,間間都好似差不多, 其他就人人都話麻麻。。唉

公爵府

lovechin 發表於 16-1-21 14:01
其實我想知所謂的二三缐,那間比較品行好?
我就是想知那些是一線, 那些是2線, 想避開1線學校

公爵府

以前明明李兆基那些是2線學校, 4年後變成1線, 變化真大

公爵府

漲爆媽媽 發表於 16-1-21 14:14
而家排緊2~5位。。。頭爆中,間間都好似差不多, 其他就人人都話麻麻。。唉 ...
請問你如何選?

我大女兒當年選1. 天水圍天主教 2. 梁銶琚正 3. 姚達芝

結果入了姚達芝, 我自己滿意的, 不過校長說幫我女兒叩門, 所以叩了天天, 也順利入讀, 但最終也放棄了, 入了直資, 所以細女今年再玩過

男爵府

Cammy3007 發表於 16-1-21 15:41
以前明明李兆基那些是2線學校, 4年後變成1線, 變化真大
我一向都唔想揀D 超級大熱既學校, 所以先揀李兆基, 覺得佢係HAPPY SCHOOL, 又近屋企, 但估唔到上年突然好似升左1線好多人揀佢, 變化得咁大, 又好少人上來討論其他學校, 所以好難決定呀!! 煩爆~~~

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 SoNyPig 於 16-01-21 發表你

原帖由 漲爆媽媽 於 16-01-21 發表
而家排緊2~5位。。。頭爆中,間間都好似差不多, 其他就人人都話麻麻。。唉 ...
問心,我覺得你想揀個2間都ok。even姚達之有人話唔好但我拿埋手個1x個學生【未計其他】都去陳瑞芝,商中。
梁分,耀小都會有。所以揀間自己心水ok了

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

請問可以在此講。而不pm嗎?
我想好多家長想知。thx

男爵府

我女當年第一天天,第二伊小,第三百欣入百欣。但最後轉左去梁正

大宅

引用:Quote:原帖由 漲爆媽媽 於 16-01-13 發表千

耀小校長好nice 喎,老師都好有愛心,而且對學生又好,跨境間間都有。點解話唔好? 一條龍中banding咪同天循 ...
呢間學校某啲老師既教學熱誠麻麻…比功課啲學生比哂答案佢抄…而且南亞學生比同區既多…而且啲南亞學生既品行非常唔好…

大宅

引用:請問可以在此講。而不pm嗎?我想好多家長想

原帖由 howin_yip 於 16-01-22 發表
請問可以在此講。而不pm嗎?
我想好多家長想知。thx
首先…我之前響補習社做的…所以接觸到好多唔同學校學生既家長,另外之前補習社有提供接送服務,所以我每日都會到附近既學校接放學,從而親身接觸到附近既學校,
梁分老師數目根本唔夠…所以根本focus唔到小朋友到…耀小既老師部份比功課會比答案學生抄,小朋友根本學唔到野…而且呢2間都收大量過境雙,單非學童,一班20幾人,去到放學時,每班根本唔會超個十個人…2間學校好就好在課程淺,考試測驗卷淺同功課較小…
而且耀小響同區比較多南亞學生,南亞學生既品行同行為,相信都唔洗多講…再者耀小既老師都幾不負責任,有家長同我講過,當你打去學校想搵佢地既時間,從來都搵唔到人…一系就話行開左,叫你轉頭打去…當你十分中後再打去,佢已經離開學校…
同埋有家長話佢既小朋友入左梁小讀之後,小朋友明顯壞左好多,身邊既同學仔成日講粗口,(只系小二)…
當然呢啲只系家長比我既資料同個人觀感,各位可以響放學時間去學校附近睇下…

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 howin_yip 於 16-01-22 發表

原帖由 babiiyuky 於 16-01-24 發表
首先…我之前響補習社做的…所以接觸到好多唔同學校學生既家長,另外之前補習社有提供接送服務,所以我每日 ...
據我所知,耀小南亞10隻手指數得哂。而且唔算頑皮對比我之前係港島教遇過既...我都古唔到天水圍d南亞可以甘乖不過我好認同為求實證,家長可以去觀察放學。

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 babiiyuky 於 16-01-24 發表

原帖由 SoNyPig 於 16-01-24 發表
據我所知,耀小南亞10隻手指數得哂。而且唔算頑皮對比我之前係港島教遇過既...我都古唔到天水圍d南 ...
更正,係古唔到南亞都可以甘乖。我本身遇過既見過既教過既都係好多bad experience

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

男爵府

醒目開學勳章

同埋個人認為,每間學校因係津校會跟據班數以edb提供幾多教位落去。所以如果大家班數一樣,基本老師數目一樣,而助理係可以用學校自己budget或有學校依家長捐款去聘請。正常一班一教,但亦有學校一班一教一助或一班2教,一級一助。但因為學生數量多,所以老實講有時老師都好想關顧全部學生但體諒老師除教學仍有行政班務。【所以點解一直爭取小班教學,幼園都一班30人
另千禧校舍,通常係校務處接電話,再駁staff room【仲要唔係一師一電話】,所以有時校務處take msg都唔係第1時間送到俾staff rm既老師。所以老師都未必第1時間知有電話搵佢地。
另一種係細學校,教務處就係staff rm,基本一眼望哂老師係唔係位。行步路都近d

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

大宅

引用:Quote:原帖由 babiiyuky 於 16-01-24 發表

據我所知,耀小南亞10隻手指數得哂。而且唔算頑皮對比我之前係港島教遇過既...我都古唔到天水圍d南 ...
我每次去接放學…果一埋南亞都玩到癲,可能因為冇家長響到…不停響到推推撞撞,叫左佢地小心啲都要不停推…而且仲要好大力果隻…好幾次差啲撞到我呢個大肚婆,而有幾次直情撞跌左我接果個小朋友…而且歉都唔道,咁樣都叫乖嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 SoNyPig 於 16-01-24 發表據

更正,係古唔到南亞都可以甘乖。我本身遇過既見過既教過既都係好多bad experience

...
可能因為你始終系學校既興趣班導師…即系老師,佢地點壞極對住你都唔會咁過份…但去到佢地放學對住其他人…就見真章…

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 SoNyPig 於 16-01-24 發表更

原帖由 babiiyuky 於 16-01-24 發表
可能因為你始終系學校既興趣班導師…即系老師,佢地點壞極對住你都唔會咁過份…但去到佢地放學對住其他人… ...
呢樣就唔清楚,只能夠說每間學校都有跨境及南亞也不能避免【btw本人秘半職為不同工作類別,興趣班其一 ,補習也其一等等】所以天水圍好差或者不敢接觸【總有d有錢我都唔會接】一定唔係呢個post所提的。

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

首頁
12345...6

尾頁

跳至