自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:carrie_piglet 的帖子

可以介紹下隻疤痕膏嗎?
我仲貼梗膠歩等結焦
不過一諗起成九針,真係無哂心機

大宅

回覆:kirstyau 的帖子

如果政府診所有你既記錄,就可以打去約,如果之前無睇過既話要派籌。

政府驗血會幫你睇埋報告再俾岩你份量既藥,我覺得好安心。

有年我生活作息唔正常,成日唔記得食,雖然個人無咩感覺,但醫生都好擔心,所以我覺得睇政府好好:)

大宅

引用:Quote:原帖由+baby_hui+於+16-01-11+發表會

原帖由 kirstyau 於 16-01-11 發表
因為我暫時有C6公司醫療,睇醫生驗血唔洗錢,係比1蚊1粒藥錢每日
如果政府診所有你既記錄,就可以打去約,如果之前無睇過既話要派籌。

政府驗血會幫你睇埋報告再俾岩你份量既藥,我覺得好安心。

有年我生活作息唔正常,成日唔記得食,雖然個人無咩感覺,但醫生都好擔心,所以我覺得睇政府好好:)

伯爵府

BK Milk勳章

Zoto 發表於 16-1-11 22:49
可以介紹下隻疤痕膏嗎?
我仲貼梗膠歩等結焦
不過一諗起成九針,真係無哂心機

唔需要太擔心,我傷口都好長,但而家埋口都好靚,唔講都唔覺係手術疤痕,
好似條頸紋咁咋,最緊要戒口,唔好食刺激性食物,蛋牛鴨鵝酸辣暫時避免,
等傷口好返曬先,我連豉油都唔敢食驚會深色(呢樣只係聽講返嚟)。

而家你好好休息下先,食清淡啲,多啲休息。
去疤我都係自己買喜療疤,你傷口埋曬口好返曬之後,最初會紅同唔係咁平,
你覆診時問吓醫生可以搽去疤膏未,醫生話OK你就可以開始搽。
嗰陣醫生教我自己多啲按摩下,我覺得真係有用的,因為最初條疤附近猛猛緊咁,
多按摩嗰排係明顯冇咁緊。

祝你早日康復!

公爵府

畀面勳章

引用:如果政府診所有你既記錄,就可以打去約,如

原帖由 baby_hui 於 16-01-11 發表

政府驗血會幫你睇埋報告再俾岩你份量 ...
我係私家做,所以冇紀錄,不過長遠都係book返政府穩陣d,Thanks a lot!

大宅

引用:我13年甲狀腺can全割, 而家終生返去抽血同

原帖由 小雄維尼 於 16-01-10 發表
我13年甲狀腺can全割, 而家終生返去抽血同食甲狀腺素 , 我自己食左好多問題

好易攰
會吾會药份量吾啱?揾医生傾吓,話佢知D影响,要跟進吓!

大宅

引用:請問各位Jm當時係點發覺甲狀缐can㗎?有咩

原帖由 大小小 於 16-01-10 發表
請問各位Jm當時係點發覺甲狀缐can㗎?有咩癥狀㗎?
抽細胞視乎抽嘅位!我抽細胞話冇事,兩個專科建議全切。切出嚟化驗證實有can.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 16-01-10 發表我

原帖由 ming_super 於 16-01-12 發表
會吾會药份量吾啱?揾医生傾吓,話佢知D影响,要跟進吓!
下個月三年啦, 之前一定都未穩定, 而家每日食到150, 醫生知道, 不過無計

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

水晶宮

引用:Quote:原帖由 大小小 於 16-01-10 發表請問

原帖由 ming_super 於 16-01-12 發表
抽細胞視乎抽嘅位!我抽細胞話冇事,兩個專科建議全切。切出嚟化驗證實有can.

...
其實照ultra sound 已經7 8成知道有咩, 抽針係保障醫院, 我照到1粒, 抽既時候已經變左兩粒, 只係1個月時間, 好快脆

大宅

回覆:切咗甲狀線嘅jm請進

其實150唔夠嗎?

公爵府

畀面勳章

引用:其實150唔夠嗎?

原帖由 mrschan127 於 16-01-12 發表
其實150唔夠嗎?
我食緊100咋喎

水晶宮

引用:其實150唔夠嗎?

原帖由 mrschan127 於 16-01-12 發表
其實150唔夠嗎?
夠5夠係睇個抽血報告甲狀腺同癌指數決定, 之前未控制到所以要加

大宅

回覆:切咗甲狀線嘅jm請進

我都係抽血驗左唔夠,所以加藥。

大宅

引用:Quote:原帖由 ming_super 於 16-01-12 發表

原帖由 小雄維尼 於 16-01-12 發表
下個月三年啦, 之前一定都未穩定, 而家每日食到150, 醫生知道, 不過無計

...
药份跟驗血報告可加可減,冇理由医生冇嘢可以做!五年多了,我頭幾年好易攰!上年每隔兩三個月見医生,驗血報告又高又低,又加又減药。finally ok 了!我覺得做運動最有幫助,對情緒對體重控制!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 16-01-12 發表下

原帖由 ming_super 於 16-01-13 發表
药份跟驗血報告可加可減,冇理由医生冇嘢可以做!五年多了,我頭幾年好易攰!上年每隔兩三個月見医生,驗血報 ...
我知跟報告, 問題係開100我兩個指數即肥 , 醫生岩岩話可以控制到個病, 不過就5可以減藥

首頁

尾頁

跳至