自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dyl 發表於 16-1-14 00:08
如果等到好似德國同北欧咁,D假難民週圍揾婦女強姦先做野,到時已太遲。 ...
喺香港, 人權大晒, 有時真係寸步難行, 強行執行又話會唔理民意

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Miulo 發表於 16-1-13 16:52
最怕政府一做野,d垃圾議員又跳出來抗議了!

True

公爵府

skyfree333 發表於 16-1-13 16:59
但政府依家咩都唔做

CY:或退出禁止酷刑公約 民權組織:反映沒人權意識

藉酷刑聲請來港人數增加,施政報告提到政府將全面檢討處理免遣返聲請的策略,亦會加快審核聲請。特首梁振英在施政報告記者會被問到,會否考慮退出聯合國禁止酷刑公約。他回應時承認「酷刑聲請」問題困擾着香港,不少例子反映機制被濫用,亦有人來港後涉及不法活動,萬萬不想香港有關機制,及與所屬國家的互免簽證安排被人濫用,坦言如有需要會退出聯合國禁止酷刑公約。

組織「民權觀察」對梁考慮退出聯合國禁止酷刑公約,表示極為震驚,並予以強烈譴責。民權觀察指全球共有158個國家簽署公約,屬於國際社會公認的人權標準,倘香港退出屬國際笑話,有損香港國際形象,亦嚴重削弱香港人的權利保障。

民權觀察又指,公約同時防止公職人員向市民施加酷刑或其他不人道對待,去年年底聯合國禁止酷刑委員會會議曾就香港警方在雨傘運動期間的濫權行為,以及「暗角七警」等案件表達關注及提出具體改善建議,認為當局應按照終審法院的裁決及聯合國有關委員會的建議,完善酷刑聲請機制,並直指梁振英輕言提出可以考慮退出公約,明顯反映梁本人沒有人權意識,蔑視香港在國際社會上應有的權利及義務。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160113/54643377

公爵府

skyfree333 發表於 16-1-13 16:59
但政府依家咩都唔做
見到嗎! 話cy考慮咋, 已經跳出來嘈!

子爵府

再吾解決呢個問題,治安只會越來越差!

禁止訪問

回覆:五日內第三批 西貢又拘10南亞人蛇

侯爵府

咁市民或本土派就要去向呢D民權組織抗議,我地呢D都係民意, 欧洲有D國家既人新年都吾敢出去慶祝

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:咁市民或本土派就要去向呢D民權組織抗議,

原帖由 dyl 於 16-01-14 發表
咁市民或本土派就要去向呢D民權組織抗議,我地呢D都係民意, 欧洲有D國家既人新年都吾敢出去慶祝 ...
本土派? 蝦亞伯就叻,南亞裔個個牛高馬大仲要講英文

水晶宮

仲有越南人,雖然比以前少好多,點解要侵佔香港

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

引用:政府再唔做嘢,只會越來越多,+唉.......

原帖由 whywhite22 於 16-01-13 發表
政府再唔做嘢,只會越來越多, 唉.......

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港人強烈反對酷刑免遣返聲請

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

政府而家做咩野都綁手綁腳,民主社會嘛

珍珠宮

2018復活節勳章

養埋d 垃圾

首頁

尾頁

跳至