自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 YURICKY 的帖子

我老爺+佢媽媽,1個66歲及八十幾歲,不挑地區,等了三年都未派過一次

公爵府

畀面勳章

引用:回覆 YURICKY 的帖子我老爺+佢媽媽,1個66歲

原帖由 kayen 於 16-01-14 發表
回覆 YURICKY 的帖子

我老爺+佢媽媽,1個66歲及八十幾歲,不挑地區,等了三年都未派過一次 ...
審查未??

二人等審查起碼四年up

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:sarahwong420 的帖子

咁又唔係個個都要耍手段先至咁快既
想當年我4口正常排隊,由申請到派第一次屋
都係用左9個月就有啦

水晶宮

回覆:3.6 年可上樓?

想排單身人仕上樓,有時間表?

公爵府

好媽媽勳章

我身邊都有朋友, 一家三口都係香港人, 差唔多4年就上咗樓, 去洪水穚新起嗰D, 其實快定慢仲要睇你揀嗰區供應多唔多, 如果市區會耐D, 如果嗰區多新公屋落成又會快D

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 朱古力小b 的帖子

等五,六年個d,多數都係三人家庭,四人家庭起碼7-8年,而家起個d樓多數都係細單位.
人生就是要去面對各種遺憾

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:咁又唔係個個都要耍手段先至咁快既想當年我

原帖由 lingwu 於 16-01-14 發表
都係用左9個月就有啦 ...
當年丫嘛。

今時唔同往日啦

象牙宮

傻啦,邊上到樓,等3.6年至審查,審查完再等3.6年就係!表弟同我審完成年都未派過一次囉!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+kitwong+的帖子四人更耐~~..起碼7,8年

原帖由 月光夢魔兔 於 16-01-14 發表
回覆 kitwong 的帖子

四人更耐~~..起碼7,8年....
七、八年

愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

kitwong 發表於 16-1-13 19:43
我識幾個朋友都要五、六年先上到樓
me2

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+kitwong+於+16-01-13+發表我

原帖由 朱古力小b 於 16-01-14 發表
係咪多數4人家庭?
有 d 三人,有 d 四人,識有個四人家庭排左五年都冇聲氣,話仲有成萬個 no 先到佢

愛 我 就 別 傷 害 我

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

男爵府

我等左5年都未有聲氣。。。

男爵府

我擴5,仲有老人家都要等咁耐。。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:每年都有特快..好似名額有幾千個,如果你參

原帖由 ricky0223 於 16-01-13 發表
每年都有特快..好似名額有幾千個,如果你參加左又抽到你,你又要就幾個月...我有朋友咁上樓...
不過聽講2-3 ...
錯了!近年特快得好少樓,上輪得千零個,然後係按輪候時間去揀樓,愈等得耐既可以揀先,唔係抽籤!通常揀到等左5年左右既家庭,樓已經被揀曬,5年以下係無樓揀,係一間都無!
所以特快係唔快,最少要等左5年或以上先有機會揀樓
而3.6年上樓係計平均數,有人幾個月上樓,有人6年先上樓,平均咪3.幾年⋯所以只係政府語言藝術
邊d人可以幾個月上樓唔講,正常家庭而家2人係要等5年先派第一次(係第一次呀,無揀樓嫁!),3人家庭6年派第一次,4人家庭7-8年派第一次

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:咁又唔係個個都要耍手段先至咁快既想當年我

原帖由 lingwu 於 16-01-14 發表
都係用左9個月就有啦 ...
想當年,講以前邊有得講,你快唔代表人地都快!以前⋯09年前申請既咪快,問題係曾生上任之後唔起公屋,特別係2010年申請,派到2012/13年開始條隊半年,大半年先郁幾百個number直到最近先有新樓落成,郁快dd

男爵府

引用:我啱啱先交左表,睇怕等到亞囡讀小一先上到

原帖由 kitwong 於 16-01-13 發表
我啱啱先交左表,睇怕等到亞囡讀小一先上到樓
我女出世半年申請,到k3下學期上樓

伯爵府

引用:每年都有特快..好似名額有幾千個,如果你參

原帖由 ricky0223 於 16-01-13 發表
每年都有特快..好似名額有幾千個,如果你參加左又抽到你,你又要就幾個月...我有朋友咁上樓...
不過聽講2-3 ...
我12年藍咭,參加左三年特快都未有我份!!不過我有心水地區,想近娘家方便幫我照顧小朋友,所以我一心一意拎特快。希望過多二年後有我份喇!

大宅

引用:我等到上個月先可以交表,佢話等大約三個月

原帖由 kitwong 於 16-01-13 發表
我等到上個月先可以交表,佢話等大約三個月有信通知得唔得,乜要咁耐架 ?

...
你封信應該系純粹通知合唔合格去申請公屋

大宅

有d係咪本身好高要求..嫌舊樓, 嫌新界所以先咁耐??

首頁

尾頁

跳至