在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

回覆:candymama2006 的帖子

公爵府

回覆:codeecct 的帖子

係囉,生完個個都咁

公爵府

回覆:雙職媽媽,你們累嗎?

愈來愈燥底,細囡快一歲,我快一年冇一覺訓多個四個鐘,搭三程車返工,三程車放工,放工跟功課,陪玩,陪訓,冇停,好攰好攰,好忟,忍唔住鬧女,鬧完就內疚,c6成日同我呻冇私人時間,我唔想聽,唔想應佢,我難道有私人時間?我唔呻唔代表我唔辛苦,佢都有時間堆上堂,溫書,砌 robi,我呢?

複式洋房

回覆 flyer2003 的帖子

完全同意。收工返到屋企又另一份工開始,老公份工好忙成日都要夜返,同62.99住,又唔可以唔做家務。無哂自己時間,每晚瞓係床都成點!攰!

複式洋房

回覆 Kirintea 的帖子

Me too,眼濕濕

珍珠宮

超累

伯爵府

回覆:winifredwin 的帖子

好感慨!我係日日返工到好夜先返家,bb唔會跟我,有時覺得自己無用,係都要返到咁夜,工作壓力又大,返到屋企又係另一角色開始,好辛苦。

禁止訪問

大宅

好累,平日返工阿媽已經幫手湊,唔想佢放工都要繼續照顧我地兩公婆晚餐,每晚放工湊仔煮飯,老公做家務,夜晚個仔又成日醒,訓得差,六日又要應酬下奶奶,買下家庭用品同預備平日餸菜,想像唔到點樣生多個

屋企無地方請工人,又唔想阿媽咁辛苦,唯有自己頂硬上

大宅

完全同意!!!一年365日都無停過,日做夜做,返工又辛苦又大壓力(一時時),返到屋企又要做家務又要照顧兩個囡,大囡又要睇功課.完全無晒私人時間.成日都想行開幾日比自己休息下,但又唔得,仲有兩個囡要照顧,為有頂住啦!!!

複式洋房

回覆:flyer2003 的帖子

有時真係會有咁既感覺 明明老公好錫自己 個女好sweet 但就係會有種空虛既感覺 會問自己呢種生活係咪自己想要既 廿五歲生第一個 廿六歲準備生第二個 老公忙小時間 女喂人奶黏身 感覺想出去一下都係一件難事 身邊朋友都扮靚靚周圍飛 但自己就搞到成個師奶咁 岩生日26歲就搞到自己咁 雖然係咁但我都好我老公同女 係對生活有種失去重心既感覺 想搵d野學下或者事業上想有一種變更

大宅

回覆 letitia_suen 的帖子

完全係呢種感覺,雖然我年紀比你大,但有時都會問自己咁樣開唔開心,想去做個facial,做下按摩都無時間,我仔出世到依家三歲,三年來我年戲院都無入過,更莫講話演唱會。佢老豆話無可能因為自己想去玩而放低個仔比其他人湊,係既,佢有道理。但我就真係三年無玩過,連同同事朋友食飯,都少之又少,仲要KEEP住同我講要早啲番,十點未到就問我幾點番到屋企.....

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

小朋友出世後, 完全放棄晒自己嘅興趣......唔敢奢望有私人時間. 啱啱煩完考K1, 好快又要諗諗將來點考小學.....小朋友嘅事情都管唔切, 仲有一大堆家務呀, 公事呀.......

複式洋房

回覆:ivylam82 的帖子

我覺得係人生小佐d目標令到自己有動力所以咁 見到有d媽媽有全職都可以係屋企經營好自己既生意就覺得好羨慕

複式洋房

回覆:flyer2003 的帖子

100%同意你的說法。

別墅

我生左2個 , 日忙夜忙, 時間得咁多, 陪得大仔又覺得對細既唔公平, 但餵奶氹訓覺又要用唔少時間落細b到, 大仔又會唔開心😞

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 flyer2003 的帖子

我係新手媽。剛放完產假。又返工又湊b。真係無時間瞓無時間休息。但見到b就開心。就係動力去返工。就係動力去湊b。唯有訓練自己瞓小d。哈哈。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我唔覺得攰... 仔出世後我照去進修, 又約朋友食飯, 久唔久去旅行, 我堅持要有自己嘅時間... 可能我得一個小朋友, 易handle...

珍珠宮

開心吸收勳章

樓主的感覺就似我的感覺,其實亦係大部份雙職父母的心聲

男爵府

累到爆炸

首頁
12345...6

尾頁

跳至