家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:冇左自由行個市當堂靜晒

係, 不過仲有人會話呢d係幻覺。看來香港要真真正正來一次先死而後生(希望仲有), d人先會醒覺黃屍本土黑學狀棍雙協之惡。

琥珀宮

chun719 發表於 16-1-21 13:00
中國經濟差影響香港你可以賴黃絲。
而家D人真難理解

如果唔係黃絲鬼晒咁嘈,一簽多行變做一星期一行,咁都唔關事?

琥珀宮

yubiwa310 發表於 16-1-20 18:54
不如去一轉上水,元朗行下,要幾多自由行有幾多你睇,又可以同d 喼玩撞腳遊戲。

...

我日日都係上水…

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:chun719 發表於 16-1-21 13:00 中國

原帖由 mandy952 於 16-01-21 發表
如果唔係黃絲鬼晒咁嘈,一簽多行變做一星期一行,咁都唔關事?
你真係咁天真,認為黄絲有能力趕走班職業水貨客?

有錢賺, 叫呢班人殺人放 火都會做!(所以係街推人撞人、打尖重要大聲夾惡、、、)
係大陸海關嚴打水貨,加上人仔眨值,內地經濟又轉差,令水貨客無乜利潤,先少左黎揾食!

琥珀宮

ac321 發表於 16-1-21 16:07
你真係咁天真,認為黄絲有能力趕走班職業水貨客?

有錢賺, 叫呢班人殺人放 火都會做!(所以係街 ...

咁內地人冇證就黎唔到啦,呢個係未事實先?咁係未少左人黎先?

珍珠宮

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 mandy952 於 16-01-20 發表樓

原帖由 mrsir 於 16-01-20 發表
自由行少是因為人仔跌, 大陸打貪及大陸經濟差,關黃絲咩事?
過去自由行, 著數者主要是業主,大多數市民 ...
對,而家查得好緊,以前用公司錢買禮物及食飯,而家完全唔敢。

子爵府

有消費能力的, 而家多數去歐洲買, 歐元個匯率咁低, 又或且去日本買, 香港買奢侈品比起呢d 地方都貴。少咗自遊人嚟, 對係做sale 的行業先大影響, 對於我, 返而仲好, 物價唔會推到咁高, 我又冇因為自由行落嚟出多咗糧, 多自由行, 得益係業主, 各大商鋪老細, 同sale。

大宅

引用:不如去一轉上水,元朗行下,要幾多自由行有

原帖由 yubiwa310 於 16-01-20 發表
不如去一轉上水,元朗行下,要幾多自由行有幾多你睇,又可以同d 喼玩撞腳遊戲。

...
元朗真係好旺,食店全坐爆

大宅

Ruby05 發表於 16-1-20 18:31
我好同意呀,講出我心聲,依家出去食嘢,有一半價錢以上用咗响租金上,食材佔唔夠兩成,做小店嘅真係情願無 ...

作為一個上水人, 睇住佢由當初好寧靜舒服既社區變成今日成街都係藥房金舖莎莎水貨店, 小店一間又一間咁執笠, 週街都係普通話人, 啲喼係咁碌你腳, 週圍都搞到污煙瘴氣, 真係好心痛所以我寧願少啲自由行都唔想變到好似依家咁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 16-1-21 16:07 你真係

咁內地人冇證就黎唔到啦,呢個係未事實先?咁係未少左人黎先?
對真正既内地人遊客,根本一簽可黎54次(一周一次)定係一簽可黎365次係無分别。因為一年黎香港365次果 D內地人,一定吾係真正遊客,佢地多數係港人2奶、職業水貨客、扮和尚 /乞衣 既乞幫、打黑工者、電話騙案同黨、大盗小偷抓手、、、、

如果你仍然覺得香港需要呢班人,我無野好講!

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:哈,我樓下間莎莎同六叔好景時都水靜河飛(

原帖由 peonica 於 16-01-20 發表
哈,我樓下間莎莎同六叔好景時都水靜河飛(非旺區)。
都唔知開來做乜,街坊又唔會日日買護膚品丶金器。遊 ...
你去上水行一轉睇下,四維都係自由行,一出架火車已經多人都嘔,你落遲少少真係唔洗落

大宅

引用:Quote:大力大力 發表於 16-1-21 12:57 保險

大力兄總係覺得保險就等如呃人
我姐姐回鄉, 都會買份cheap保險比佢, 一旦有事姐姐仔女唔好來煩我。
我外出工作, 都會買兩份旅遊保, 家中有大有細要養。
保險有利有弊, 同買股一樣可賺可輸

子爵府

最好改返做一簽一行或二行,小的自由行,小的药房化桩品金铺。
自由行抢贵曬的野叫我点生活

子爵府

沙田尖沙咀真係少左好多
好行左

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+mandy952+於+16-01-21+發表咁

原帖由 ac321 於 16-01-21 發表
對真正既内地人遊客,根本一簽可黎54次(一周一次)定係一簽可黎365次係無分别。因為一年黎香港365次果 D內 ...
agree,唔好話遊客
我有長老級親人進出老人院/醫院,5個仔女連幾個孫
個個星期輪住出嚟探佢,乜都夠,冇人有意見(嫌唔夠)
有乜嘢人,落嚟落得咁密,大家心裏有數(p.s有幾位買屋/買地起屋收租,絕對有消費力)
c6果邊親戚,有公幹有落嚟入貨,平均一個月一次或幾個月一次都有,又係玩乜買乜都夠(p.s同樣有消費力,有地方俾佢地訓,過夜不成問題)

男爵府

根本除廣東省之外,其他省去日韓,臺灣本來就比黎香港平,加埋依家港元升值,高消費力個班人就自然會去其他地方買,而且加陣有海淘又有代購,香港少左人有咩出奇

樓主唔系幾十歲人仲咁天真啊

大宅

我上年去武漢遊玩,晚上去一間超市買嘢o個收銀聽到我們香港口音,就問我香港人是否好惡?她上年來港時都有港人不禮對。她和她的朋友都不敢再來了!

今年去日本,在街上聴到好多港人血拼!我想香港人現在是否變了蝗蟲_份子??

大宅

引用:沙田尖沙咀真係少左好多好行左

原帖由 heyhey101214 於 16-01-21 發表
沙田尖沙咀真係少左好多
好行左
我係尖咀返工,又唔覺少人左。海防道都係好多人,最近三四個月,我眼見尖咀又開多3間藥房。

伯爵府

虎到金來勳章

成日都話個市靜?
美食展,工展會會唔會無人行?

公爵府

引用:樓下間莎莎水靜鵝飛,邊有人自己趕客架?香

原帖由 mandy952 於 16-01-20 發表
樓下間莎莎水靜鵝飛,邊有人自己趕客架?香港黃絲真難理解
不在香港消息姐,因為港元貴
上個月在日本心齋橋行街,我以為在大陸

今個月在黃金海岸,大陸人都有兩成