夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

回覆:傾膽養費,有冇精於死都講得返生jm比意見

樓主,你似係想搵人幫手,講價講到你老公肯做份正職,俾錢養個仔為止喎~
咁我驚你會失望,要知道尼個世界好多人,欠你唔一定會還俾你~
何況你老公有小三,我怕傾傾下,佢連樓都要爭,咁會唔會仲麻煩。。。

男爵府

法庭係個好懶嘅地方,男方平時有冇俾開家用你養仔?如果冇,離婚後都好難有重大嘅改變。男方已分半層樓俾你,即係話原本男方有一層樓?如果計你冇做野,自己湊,贍養費最多只可判對方份糧的50%即$13500。你嘅case去到法庭判分分鐘$1贍養費都冇,因為:男方已分半層樓俾你(已當呀仔贍養費一筆過跟住斬纜)+你有工作+平時細路開支都係由你負責+對方做散工今期冇工開。如果男方平時有俾開家用(例如$3000/月),法庭就會照判每月$3000贍養費,明唔明?勸你,對家肯俾五千就要喇

averymom    發表於 16-1-23 00:41

別墅

引用:Quote:原帖由+lovelykoala+於+16-01-22+發

原帖由 JarJarBin 於 16-01-22 發表
講法律是冇得講的,我以付出多因為我同佢講心唔講金,原來佢當我儍既,現在要計清楚

...
你又唔係比唔起,佢又負擔唔起,你想抝到佢突然肯做生做死咁為左去養個仔,你覺得機會有幾大呢?我認為難度有9.9分

翡翠宮

我都明你而家係想懲罰性咁收佢$
問題係睇怕此路不通,你攬炒佢,worst case 係連原來既5k 都無埋

男爵府

引用:夠期入纸離婚,同c6埋牙倾個仔膽養費。背景

夠期入纸離婚,同c6埋牙倾個仔膽養費。
背景: c6有小三,我堅持離婚,他性格好lazy. 只願做散工,因小三問 ...
樓主,首先你要清楚,贍養費係要對方答應的數,如傾唔掂要法官判就要雙方報入息再判。正常你有入息的話,兒子開支都係每人一半。
你c6係散工,收入不穩定,如佢岀糧無入銀行,佢可以報細數,或報無收入,直頭唔比。
另外,如果佢係唔想比,即使法官判咗,佢都可以拖住唔比。
依家你都已經有半層樓,學其他jm話齋,好多離婚jm追贍養費都已經追到死!既然你c6肯比5000,我覺得你不如傾8000啦~

大宅

引用:Quote:原帖由 JarJarBin 於 16-01-22 發表

原帖由 eelenomis 於 16-01-22 發表
樓主,首先你要清楚,贍養費係要對方答應的數,如傾唔掂要法官判就要雙方報入息再判。正常你有入息的話,兒 ...
5k 我情願佢吾比,比小小就可大声話自己有負責任,等個仔知道個老豆系点,

大宅

膽養費係睇離婚前佢俾開幾多,唔係自己可以突然要求㗎喎,睇嚟都係交俾個官判。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

15000係你個仔既開支,
你老公負責一半都係比7500,
因為另一半應該係你負責,
個官係咪會咁計?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

eelenomis 發表於 16-1-22 20:14
樓主,首先你要清楚,贍養費係要對方答應的數,如傾唔掂要法官判就要雙方報入息再判。正常你有入息的話,兒 ...
同意。你要求$15K,對家只肯俾$5K,
差咁遠點傾得成,
不如一人行一步,
收$8K也好過渣都冇。
佢始終係小朋友爸爸,
無謂弄得太僵。

瑪瑙宮

soso1227 發表於 16-1-22 21:03
差咁遠點傾得成,
不如一人行一步,

太僵可能層樓佢都反口唔比.

男爵府

其實個官呢,係會睇埋要比錢過個人,日常生活費,之後再因為小朋友生日判幾多比您,而離婚唔等於全數包起小朋友。

除非您c6搵到3萬或以上,您都唔洗諗一個月拎15k

水晶宮

畀面勳章

樓主有樓揸手,己經好好。

我叫前夫俾3000我,他一元都冇俾,他不停話他負債。我月入11000,交哂雜費得4000。重要兩件

我寧願你地雙方講掂他,否則到個官判一定冇15000

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+eelenomis+於+16-01-22+發表

5k 我情願佢吾比,比小小就可大声話自己有負責任,等個仔知道個老豆系点,

...
他有半層樓俾左你,你重想點?他系錯在先,但肯俾5000你己經叫好。。。離婚不一定要分身家既。。。

水晶宮

畀面勳章

引用:15000係你個仔既開支,你老公負責一半都係

原帖由 babyhoi 於 16-01-22 發表
15000係你個仔既開支,
你老公負責一半都係比7500,
因為另一半應該係你負責,
應該最後可能5000都冇

男爵府

引用:Quote:原帖由 eelenomis 於 16-01-22 發表

...
既然你都預咗有呢一步咯,咁咪反枱走人,唔好理佢,直到佢肯妥協囉~ 使乜問人點先可以揮到15000。。。。

男爵府

引用:Quote:eelenomis 發表於 16-1-22 20:14 樓

原帖由 soso1227 於 16-01-22 發表
差咁遠點傾得成,
不如一人行一步,
係呀,如拖到樓主c6 再婚有埋bb,更加唔使旨意有,個官都會考慮樓主c6要養新家庭開支

大宅

樓主你已經好精啦,都拎左半層樓幾百萬,放過你c6啦

大宅

我依家先見到佢有小三呢句,以為佢做散工唔要佢,sor

琥珀宮

Nancy20090615 發表於 16-1-22 21:20
太僵可能層樓佢都反口唔比.
而且依家佢唔係唔俾,只係俾唔到萬五一個月,其實佢只打散工,一個月有無萬五收入都成問題

公爵府

我係你老公既話會自己同你爭個仔,自己湊番都無咁貴。

都唔明,點解校車咁貴?定日日打的?每日食150蚊,我都食唔到,但你仲話出街食又另計extra錢。半層樓係你,半個仔係你,你都要自己負責番1半囉,唔好咁貪

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

首頁
12345...6

尾頁

跳至