自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+cathy913+於+16-01-25+發表日

原帖由 klm402 於 16-01-25 發表
我從冇考慮過天氣凍要唔返學,但昨天既天氣確太凍,冇人可預知今日天氣會比昨日高,教局冇錯,香港冇放暖氣 ...
同意

人生本是苦

男爵府

2016畫展勳章

回覆:cathy913 的帖子

學校無暖氣,天氣凍唯有關窗,咁樣會令空氣唔流通,小朋友好易病,如果爆發流感仲大鑊。

水晶宮

引用:都係因為安全放一日假啫,唔返一日學洗咩咁

原帖由 siu-miu 於 16-01-25 發表
都係因為安全放一日假啫,唔返一日學洗咩咁緊張,真係唔知邊個怪獸⋯

...
我都覺唔返一日學冇咩大不了, 如覺得如此天氣返學会病, 家长咪自行安排仔女停課lor.

我覺教協及部份家長怪獸係因為佢地自己想停課就要求教育局“legalize” 停課呢個行為。

其實好多新校舍已有恒温設施, 學校仲暖过屋企, 呢d學校現在就被停課

子爵府

引用:我住呢度冬天日日得個零度左右,跟香港甘做

原帖由 mammycat1818 於 16-01-25 發表
我住呢度冬天日日得個零度左右,跟香港甘做米可以成個冬天放埋寒假,加埋放暑假,一年米只返得6個月學:hehe ...
如果真是那樣, 所有配套都會吾同喇。 咁点会仲停課!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 cathy913 於 16-01-25 發表日

原帖由 klm402 於 16-01-25 發表
我從冇考慮過天氣凍要唔返學,但昨天既天氣確太凍,冇人可預知今日天氣會比昨日高,教局冇錯,香港冇放暖氣 ...

啲人係要踩人嬌縱、怪獸,黎突顯自己幾識做人家長。。。

siu-miu    發表於 16-1-25 08:58

侯爵府

引用:日間4至9度又出哂太陽,香港小學幼稚園竟然

原帖由 cathy913 於 16-01-25 發表
日間4至9度又出哂太陽,香港小學幼稚園竟然因天氣凍全部停課。
如果無停,今日繼續大風勁凍,有小朋友因為咁入院,到時會係更大更sad嘅笑話,信我啦,好多小朋友都無去過滑雪,亦未必有羽絨架。如果你要指責,就應該指責天文台,如果佢出嚟話明天放晴有9度,我諗教育局起碼比小學返學,唔會咁決定比班師奶笑囉

男爵府

BK Milk勳章

回覆:klm402 的帖子

公爵府

停又話唔停又話,點做都錯架啦

侯爵府

回覆:日間4至9度又出哂太陽,香港竟然因天氣凍去停課

香港人,睇開d啦,都宣佈左停課,一日半日姐,咪當比小朋友放多日假,唔駛成日抽後算帳既

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

咁你自己可以照返學㗎, 我係大人都凍到顛咗, 要小朋友着住件爛鬼校服真係夠暖?

男爵府

mammycat1818 發表於 16-1-25 08:41
我住呢度冬天日日得個零度左右,跟香港甘做米可以成個冬天放埋寒假,加埋放暑假,一年米只返得6個月學:hehe ...
日日零度, 好叻呀~

子爵府

引用:仲出呢d post。我真係覺得係一個大笑話。唔

原帖由 Sbaby 於 16-01-25 發表
仲出呢d post。我真係覺得係一個大笑話。唔返一日學都咁緊張。快d帶小朋友返囉。學校開架。跟住同老師講唔 ...

水晶宮

引用:日間4至9度又出哂太陽,香港小學幼稚園竟然

原帖由 cathy913 於 16-01-25 發表
日間4至9度又出哂太陽,香港小學幼稚園竟然因天氣凍全部停課。
今日有太陽唔覺好凍,昨日就凍

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 siu-miu 於 16-01-25 發表都

原帖由 birdbird 於 16-01-25 發表
我都覺唔返一日學冇咩大不了, 如覺得如此天氣返學会病, 家长咪自行安排仔女停課lor.

我覺教協及部份家長 ...
我已經講過 ,星期六又大風又雨粉,番學校見家長,係學校課室禮堂等地方唔覺凍 。學校係千禧學校,開揚。
相反係街,同樣著咁多衫,都覺得寒。

但依度d人唔多信。

已刪除用户

男爵府

華美 發表於 16-1-25 08:56
如果無停,今日繼續大風勁凍,有小朋友因為咁入院,到時會係更大更sad嘅笑話,信我啦,好多小朋友都無去過 ...
同意, 邊有家家有羽絨咁富貴. 有friend响 fb po昨日同小朋友行山好勁, 然後鬧停課好怪獸, 係喇, 知你叻...

侯爵府

我完全唔覺得教育局有咩錯,亦唔覺得小朋友今日休一日有咩問題.
昨天咁既天氣,冇人估到今日會點.對小朋友黎講最安全就係留係屋企.
一陣出去吹到病,到時家長咪又話.
唔明點解咁多家長話停課係笑話.唔好拎外國黎講啦,外國一向都凍,香港幾可試話3度呀.根本小朋友身體可能會適應唔到.
停一日姐,有幾大不了,又話咩怪獸.其實....迫仔女上學個班怪獸.

HappyYW    發表於 16-1-25 18:05
貧窮媽媽    發表於 16-1-25 14:29
jessica0768    發表於 16-1-25 11:19
siutsunboy    發表於 16-1-25 11:14
家家公主    發表於 16-1-25 10:01
GillianChung    發表於 16-1-25 09:24

珍珠宮

引用:真心覺得香港人越來越難服侍,停又閙、唔停

原帖由 ycmami 於 16-01-25 發表
真心覺得香港人越來越難服侍,停又閙、唔停又閙!
自從有網絡,睇到啲人既留言反應,真係覺得有啲香港人好討厭,個心好似黑色咁,咩都睇唔順眼,咩都要講贏人,自以為是。

咁有質素搵啲有意義既野去做啦,
臨近過年好多獨居老人既屋企要清潔、學校有好多雜務要義工處理、天氣凍關心吓啲長輩。
成日喺網絡抬高自己踩人怪獸冇用架。。。

jessica0768    發表於 16-1-25 11:19

大宅

突如其來…多日寒假,我都覺得好震撼!
不過…唔落實都落實左,不如接受佢依一日假喇~比小朋友係家中享受下假期,平時返學讀書已經好辛苦架喇~
大人細佬都應該放鬆啲!香港人黎架麻

別墅

停課是對的,今日好多人都唔想返工

首頁
12345...22

尾頁

跳至