自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

回覆:(純呻)愛國人士勿入 TST IXXUE

好少事姐,之前有間店既人都係同我講普通話,我都係普通話回答。轉頭電話響亞女打電話黎,個sales 聽到我用Cantonese 講電話,佢個樣有少少尷尬。但我又冇上心冇咩感覺。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

仲以為樓主入去比人打添,咁小事寫到咁誇張,香港係國際城市,你去尖咀旅遊區有咁情況講到好恐怖咁

大宅

我以前做sales,日日勁多大陸人,放左工,電話響,就唔小心講左普通話“你好,有什麼可以幫你” 之後比朋友笑左好耐,有時真係轉唔到口,唔好介意個sales啦!

jessica0768    發表於 16-1-30 11:05

子爵府

回覆:erica_brima 的帖子

我可能皮膚較黑,以前試過係尖沙咀7仔買野都同我講英文,冇乜所謂

子爵府

引用:好想呻下 不喜勿插話說琴日約左朋友TST食飯

原帖由 erica_brima 於 16-01-30 發表
好想呻下 不喜勿插話說琴日約左朋友TST食飯 但朋友未到
就去TXE OXE行下啦
本身都知成座野都係IT鋪 主打B6 ...
我又唔太介意,但我會講返自己prefer language,佢可以keep 住講返普通話。
最煩係佢地普通話帶埋鄉音,仲要俾廢料,例如明明人造纖維話係全棉,通常係令我爆的原因。

珊瑚宮

BK Milk勳章

真係好少事,放鬆d啦香港人

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實都唔怪得D SALES,N年前我係DFS做過,主打係日本客,所以習慣性係用日文greeting,點知有次遇到韓國客,佢好唔鍾意我用日文同佢打招呼,用英文同我講,話佢係韓國人

我估樓主個CASE既SALES都唔係有心,唔好咁上心

侯爵府

回覆 erica_brima 的帖子

星期一停課,我去咗科學館,個工作人員(嚫仔)仲攪笑,因有部揸車1:00開始,我個仔就12:50分第一個排隊,佢用煲冬瓜叫我仔度高同問佢幾歲,我即時o咀,迪士尼係咁,估唔到政府部門都係咁,睇離我要睇吓十年,等自己將來容易接受現實

男爵府

引用:Quote:原帖由 erica_brima 於 16-01-30 發

原帖由 mercy_mama 於 16-01-30 發表
小事啦!
我同我妹行街,D sales同我妹講日文同我講英文,因為我妹好白又有爆牙,成個㗎妹咁,但我因為好 ...
咁攪笑?

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

回覆:see_c213 的帖子

冇啦,全部識講廣東話啊。

子爵府

好小事啫

公爵府

好少事,係大型商場周不時都發生。因為一兩句普通話問候就感到受辱受岐視,咁同中國大媽黎到香港一門無人用普通話歡迎而哇哇嘈心態差不多。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 erica_brima 於 16-01-30 發

原帖由 Anpanmama 於 16-01-30 發表
好小事咋喎!
唔使寫咁大篇啩?
你嬲佢地當你B6啫,如果佢地講:「we have 60% off today!」你係咪會開曬命 ...
非常中point

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

原帖由 Anpanmama 於 16-01-30 發表
好小事咋喎!
唔使寫咁大篇啩?
你嬲佢地當你B6啫,如果佢地講:「we have 60% off today!」你係咪會開曬命 ...
唔係喎……人地講英文有可能以為係賓賓印印

MsBusy    發表於 16-1-30 16:18
littlesister    發表於 16-1-30 12:43

大宅

回覆 Anpanmama 的帖子

大宅

我試過普通話答客
佢話下我講廣東話之後我即刻話唔好以意下我以為你地係日本人所以先講普通話

佢地好buy

littlesister    發表於 16-1-30 12:43
Ononluk    發表於 16-1-30 12:08

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 16-01-30 發表

原帖由 chupachup 於 16-01-30 發表
咁攪笑?
未算攪笑!
我帶個女去學游水,有D人認得我帶佢去但唔知我係佢媽咪(我個女又係好白),D人同我個女講:妹妹,你個工人姐姐喺嗰邊!!
俾人以為係菲律賓人N咁多次,不過我無嬲,我覺得有時人地只係想對你友善D啫,無咩大不了。

小小事就激氣,容咩易谷到生cancer!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好少事啫!以前做過giordaxx臨時工。間舖o係中環,99%都係菲律賓人。我地都係開口埋口講賓話

珍珠宮

講呢啲小事會變大事

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果佢用英文greet你,你會不會開心少少?

其實好小事,會不會你當天的打扮比較撲素少少?

首頁
12345...7

尾頁

跳至