自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

mrschocolate 發表於 16-2-7 11:59
唔洗嬲。你媽媽係行傳統個套男女內外之別。你要做的野,係你學佢咁都跟足傳統。(女出嫁後唔洗比家用,出嫁 ...
角色代入中。我扮緊到時傳統阿媽會點諗。真係好怕d阿媽傳統得咁緊要。玩d女咩

珍珠宮

carlosally 發表於 16-2-7 12:03
唔會囖,很久之前,我媽就話就算嫁左都要俾錢!唔係嫁左就可以唔睇老母!

...

佢講,你就要聽足跟足,以佢講的野為依歸咩,就係要反駁,要令佢知道咁樣唔恰當嘛。
我媽以前都成日講嫁左的女係潑出的水,又話重男輕女係中國人傳統之類。所以我會窒佢:「中國人傳統女嫁出去,一年只可以回娘家一次。一係你就咪玩傳統,一係我地就玩足。」我娘知我唔高興,個d重男輕女說話同態度會收歛d。
後尾佢個仔同新抱好少主動搵佢,反而係我成日搵佢去玩,買野都會買多份比佢。佢依家改晒口,話女乖過仔....

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kishibabe+於+16-02-07+發表

原帖由 豬寶兔 於 16-02-07 發表
你奶奶咪好羅,我又係啊媽幫我坐月,薑醋都煲埋比男家,我老爺淨係比我女家一人一封100利是咁大把咋:igiveu ...
姊妹你係咪引用錯左我都係女家搞晒煲埋薑醋比男家派,最後老爺奶奶一個仙都無比過個呀媽
我呢對老爺奶奶都係親戚都不如
個孫就好似同隔離屋陳生個仔咁,疏到不得了
所以我媽次次提起呢對所謂襯家都火起

珍珠宮

回覆:大細超到爆,自己阿媽都係咁話!

輸打贏要。既然係外嫁女唔同,咁就唔好收外嫁女比嘅家用。

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

BK Milk勳章

重男輕女 如果係我,以後比少d家用,見少d,無謂令自己唔開心

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 mrschocolate 於 16-02-07 發

原帖由 carlosally 於 16-02-07 發表
唔會囖,很久之前,我媽就話就算嫁左都要俾錢!唔係嫁左就可以唔睇老母!

...
你媽輸打贏要

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

我都一樣,真係爆嬲

水晶宮

我媽都係咁,咁多年,習慣了。唯有自己睇開d,對自己好d

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-07 發表你結

原帖由 紫色線 於 16-02-07 發表
你點醒咗我 thanks
你開心返就好啦!
最緊要係,老公仔女對自己好,就夠啦!

大宅

引用:真係好激氣!自己阿媽都係咁!琴晚在娘家聊

真係好激氣!自己阿媽都係咁!
琴晚在娘家聊天,我弟婦3月生,我媽好得戚咁話:阿弟婦媽媽話到時湊bb,我打 ...
楼主,不要动气,新的一年,開心d,
外家,有事要你幫助,就是一家人,冇事時就是外嫁女。你要学识愛鍚自己。
家人,老公,朋友………都不能倚靠
有事時,只有自己去面對

伯爵府

我自細到大都糸在重男輕女家庭長大
家用比到足,
做仔有身家分
年年去幾次旅行

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我都明你感受, 有時真係唔理解D老人家點解要咁偏心.........

我的情況同你有D唔同, 偏心果個係99, 佢無偏心我呢個新抱, 係勁偏心佢個寶貝女..............

男爵府

減齡達人勳章

唔好講你結左婚啦,我未結婚都係咁啦
家用比足,仔就無比過,但佢要咩有咩
我老豆都有話買野比我,但唔想日後多野講有意見,我係唔會要的!
而家成日吹結婚,話我阻住個細佬結婚喎,因為唔想扒頭,唉,婚姻大事,點解唔可以自己作住,而家佢想細佬結婚,就想我快啲嫁人感覺好似我霸住左間房要踢我走一樣

子爵府

引用:Quote:原帖由+紫色線+於+16-02-07+發表弟婦

我爆我媽話,當初現在唔係你湊我個b.你係咪打算俾錢補貼我,我媽竟然話:做阿嫲同做阿婆唔同!
激到我彈起! ...
如果是我,我會以後俾小啲家用

侯爵府

做人要開懷。。就係唔好知咁多野。。。呢個係最好方法,只做對得住自己良心既野。。

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:真係好激氣!自己阿媽都係咁!琴晚在娘家聊

琴晚在娘家聊天,我弟婦3月生,我媽好得戚咁話:阿弟婦媽媽話到時湊bb,我打 ...
佢咁做無矛盾,即係你奶奶當時無俾錢佢。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

carlosally 發表於 16-2-7 11:06
可能樓主媽媽覺得樓主都應該由奶奶照顧,而自己作為外母,唔知自己太過幫手會否讓男家不開心。另外,花鏈、豬牌都係應該男家比,冇得比較。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+最後回覆+於+16-02-07+發表樓

男爵府

BK Milk勳章

弟婦個bb係內孫嘛,而你個b 係外孫,總會有少少分別,樓主睇開啲,否則自己唔開心

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+最後回覆+於+16-02-07+發表樓

首頁
12345...6

尾頁

跳至