自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:今日去奶奶屋企食團年飯,我係老公間房餵完

原帖由 艾森 於 16-02-07 發表
今日去奶奶屋企食團年飯,我係老公間房餵完bb出黎,(bb一個月大)奶奶想抱bb,於是好自然就比左bb奶奶抱住 ...
Relax.its all because you are all hormonal now.we all went through the same.you will be like this the first few months after baby came

男爵府

回覆:遇到奶奶咁樣對bb......如何是好......?

小事化大等我以為你奶奶點對你個B

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

同佢講: 你估bb係泥膠做㗎? 鏈吓就得,d整容醫生咪失晒業?

珍珠宮

2024年龍年勳章

鏈鼻個鼻事實上真係會高d架

男爵府

回覆:艾森 的帖子

而家先一個月…有排你睇唔順眼…

我同奶奶關係由我仔出世起,5年幾了…積埋成座山咁高…可以點?同佢嘈過兩次大大獲,最後一次見老公發哂癲咁掉野又大叫…

我好愛我老公,所以果次我親自同奶奶道歉…換來嘅係一句溫暖的:委屈你了…

我願意受委屈,為左我老公…

退一步海闊天空,呢5年好多次都同老公因為奶奶嘈,你要記住,你忍會令你老公更愛你,咁點解唔做?

大宅

好小事咋喎

子爵府

放鬆,我爸爸由我bb就鏈到我上小學我個女都有被我爸爸鏈鼻,上一代係咁架

子爵府

tarot_elle 發表於 16-2-8 09:03
而家先一個月…有排你睇唔順眼…

我同奶奶關係由我仔出世起,5年幾了…積埋成座山咁高…可以點?同佢嘈過 ...

多謝你既分享~~我絕無交惡之心,只係覺得同奶奶相處中遇到問題有點難處理,一向都係有咩唔開心自己喊完就算~~想保持和諧既關係

子爵府

Yoshika0618 發表於 16-2-8 08:14
Relax.its all because you are all hormonal now.we all went through the same.you will be like this th ...

明白~多謝你

伯爵府

回覆:艾森 的帖子

子爵府

tester5 發表於 16-2-8 08:00
媽媽你冇懦弱,唔好唔開心。
好少事呢,你奶奶好鍚BB, 即使佢方法可能不合你心意,佢所做你完全可事後保救 ...

多謝關心
我生完係醫院第二日已經喊...健康院見姑娘又喊...係屋企又喊...喊出黎抒發一下情緒又再努力過

大宅

回覆:遇到奶奶咁樣對bb......如何是好......?*回覆一下

我估你可能有產後抑鬱,放鬆啲,祝BB快高長大!

子爵府

華比888 發表於 16-2-8 01:49
老人家係咁架,我呀媽當年對我啲仔女都會咁做,佢超級愛錫對外孫。生完BB個人係會敏感啲,妳唔好多心啦,開 ...

如果係我媽媽,直接講我既感受無問題,但對方係奶奶就覺得唔知點先好,我係緊張bb塊面...
上黎呢度講下,聽多d唔同既意見都唔錯丫新年快樂~~~

子爵府

feifei_baby 發表於 16-2-8 00:25
俾我都唔鍾意,我大女細個99勁彈佢腳板,我媽話過腳板神經多唔好彈,當下我忍咗,但呢啲小事積積下99就變得 ...

係呀...同奶奶相處之間有咩唔開心我選擇自己喊完就算,因為明白有時候老人家既諗法係會唔同,但好多件事累積落黎就覺得愈來愈煩惱。不過我都會以和睦相處為前提,你有咩煩惱都可以上黎分享下,抒發左會好d~~~

子爵府

megumiyu 發表於 16-2-8 07:47
我明白樓主
bb得一個月大, 俾人搞來搞去都可接受!?
同埋媽媽剛生完一個月情緒未回復好正常, 見到bb咁而喊正 ...

多謝你理解我既心情當時真係好唔開心,但依加好好多lu~~
唔緊要~~聽多方不同人士既意見都唔錯~~我會反思當中自己既問題

子爵府

浩霆豬豬 發表於 16-2-8 00:12
同老公呻吓,你bb得一個月大,我諗你有少少情緒起伏所以變得緊張,我個時都係咁緊張㗎,輕鬆啲,嫲嫲都係錫 ...

明白我要學會放鬆d
我都唔想老公煩惱

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:今日去奶奶屋企食團年飯,我係老公間房餵完

原帖由 艾森 於 16-02-07 發表

今日去奶奶屋企食團年飯,我係老公間房餵完bb出黎,(bb一個月大 ...
我好明白, 初做媽咪真係會極之緊張bb, 但果個係99, 又一直關係好, 就唔好為依d 事搞到唔開心, 諗深佢都係錫bb, 唯有自已忍下, 或者下次同老公講定, 有咩依唷叫老公出聲做丑人

子爵府

stkyo 發表於 16-2-8 05:25
生完BB,始終會緊張,你99咁,唔開心係正常,但係你好叻,忍到唔出聲,因為如果出聲,分分鐘攪到嘈交,所以 ...

咁都比你搵到地方讚我叻,多謝你呀~~我唔鍾意吵鬧,亦明白老人家既諗法係會有唔同,唔開心自己喊完咪算~~~

男爵府

回覆:遇到奶奶咁樣對bb......如何是好......?*回覆一下

放鬆啲…你99同我媽一樣,又係中意鏈鼻同耳仔,不過都知好難同99say no,下次搵c6出馬。
我開頭都成日喊,因為有時親戚講兩句我就聽,之後好內疚無保護自己bb。慢慢黎啦,自己越熟bb越會有底氣知道咩係啱咩係唔啱,加油啊

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

艾森 發表於 16-2-8 15:07
咁都比你搵到地方讚我叻,多謝你呀~~我唔鍾意吵鬧,亦明白老人家既諗法係會有唔同,唔開心自己喊完咪算 ...
叻呀!因為當年我就係忍唔到,所以攪到同99關係唔好,又令到老公難做,之後我無諗過去修補呢段關係,雖然我唔係想親近99,不過大家心裡面有條剌都唔係咁好。。。。所以其實都有D後悔當初咁唔忍得!所以你好叻架喇!

首頁

尾頁

跳至