論盡家傭

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

引用:Quote:原帖由 flying0310 於 16-02-08 發表

原帖由 birdbird 於 16-02-08 發表
你説3歲b 習慣睡前冲涼。

知不知道何解有d ftm 可以冇工人幫之下獨力湊2個(什至3個) 小朋友? 因為佢地訓練 ...
呢樣我好難出聲,
1來畢竟唔係我個女,係管教方面唔係太方便出聲。
2來呢個係全家習慣,細細個媽咪話沖涼後半小時瞓教對身體好,所以其實係我哋比小朋友嘅習慣,另外呀嫂有啲潔癖,如果侄b 食飯有丁丁污租,都必須再沖涼先可以上床
所以睡前沖涼應該冇得攪😅😅😅

伯爵府

回覆:我呢個時間表係咪好過份??要唔要加 bonus ?

勁變態幾千蚊駛死人

複式洋房

回覆:birdbird 的帖子

呢個還好,因為都同呀嫂傾掂數。
如果我唔返去住,佢就要2年人供工人,我返去,就4個人供工人。
所以都 ok.
一家之主還有我媽!!! 她才是一家之主😁😁😁
我都覺得自己算幸福

水晶宮

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 16-02-08 發表你

原帖由 flying0310 於 16-02-08 發表
呢樣我好難出聲,
1來畢竟唔係我個女,係管教方面唔係太方便出聲。
2來呢個係全家習慣,細細個媽咪話沖涼後 ...
你現在点plan 都冇用!個工人边個出錢請? 間屋又係边個話事?

你本身是呢頭家半個客(你搬入去), 而家務湊仔的工夫有3個話事人(伯母、嫂嫂、你, 各人對於自己的小朋友都有各自的堅持, eg 沖涼食飯習慣) 當其中一人的指令会阻礙工人執行另外兩人的指令, 工人難以平衡或完成工作。此種家庭運作模式很難達至和諧

複式洋房

回覆:豬吉 的帖子

又唔好咁講,有時見到有的人呻 c9 比6000家用包1大2小食飯同洗費
我而家4200 唔包洗費喎!
我而家都問人意見,希望改好啲,大家都好
你講野都可以客你啲。
太辛苦嘅日日拖地同洗廁所我都會同工人姐姐傾人工或者再請鐘點。
你又唔洗話我洗死人嘅 ......

複式洋房

回覆:birdbird 的帖子

我都知麻煩。。。
所以寧願定好啲個時間表,起碼我而家修定過,再同佢地傾,再修定,務求大家開心
傾多啲,問題就少啲。
最後一定係媽咪話事
而呢個方案係我哥提出,所以情況比較妥善。
因為唔請工人,我嫂做唔到 full time,所以佢都好接受。

複式洋房

回覆:我呢個時間表係咪好過份

工人係4年人一齊比錢,所以比多1000,2000唔係問題,我嫂同我做到 full time 都唔介意比多一二千蚊。唔請工人只能 part time,2個人加埋人工差成萬!!

大宅

引用:工人係4年人一齊比錢,所以比多1000,2000

原帖由 flying0310 於 16-02-09 發表
工人係4年人一齊比錢,所以比多1000,2000唔係問題,我嫂同我做到 full time 都唔介意比多一二千蚊。唔請工 ...
不過你個job oder form會寫哂咁多人落去…有經驗既分分中都say no,始終你揀人,人亦都揀你…4大2小未必個個接受到…如果你經
agent請既…仲死…agent一定話得比左你先,黎到先發覺2回事,你又要洗一筆

大宅

回覆:flying0310 的帖子

每個人都有自己既安排,我時間好緊凑,但都应付得到!起碼工人夜晚8小時休息,你同工人講清楚她需要做既野,倒不如將時間表改為她要做d咩,她自己来安排時間!再說你屋企甘多大人,家務一定可以分担部分!

複式洋房

回覆:babiiyuky 的帖子

又要感謝你嘅寶貴意見。
要同工人傾好先

子爵府

引用:Quote:原帖由 Bling11 於 16-02-08 發表咁

原帖由 flying0310 於 16-02-08 發表
你都有道理,可能係我一廂情願,我自己諗我 extra 加1000蚊,大概20%,如果我老細肯加20%比我做多半個鐘, ...
就算加佢一萬,人始終係人,身體會有極限,長期休息唔夠,亦會影響心情和工作,佢可能會容易掹憎甚至冇心機做

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實真係好chur。好多工序都消失左,洗衫之餘、熨衫呢?摺衫呢?分類呢?擺入櫃呢?全部無晒。執房執屋全部無,清潔廚房抹爐頭抽油煙機,最理想要日日做,抹窗呢?仲有上面jm講湊bb工作呢?(當你有工人要求又同阿媽DIY唔一樣)
又恕我直言(我都係同兩老住):除非老人家萬中無一咁好人事,否則十個有九個都同工人有衝突。家有長者註定已嚇走一半申請人。你唸得太理想,有老人家幫輕個工人係夢幻之中至會出現(事實上好多長者就係自以為自己幫左好多,而覺得工人無用,衝突就係咁黎,又唔唸下如果無工人,邊有咁疏乎可以日日同bb訓晏覺)。無工人鐘意屋企有人全天候監視佢做野。
而且工人一個湊三家,你有咁幸運請著個好都真係要劏雞還神。好簡單,一人一個order都做5次啦。(並非串你,我係第一身經驗,我夫家個個都係公主王子,倒杯水都要人服侍,倒完水就切生果,陣間又pack飯,沒完沒了。我係少數有幸劏雞還神果個)
再同屋企人商量下啦!加bonus方面,睇定d先。工人係肯做你唔加佢都做,佢睇錢份上都唔一定甘心命抵。建議論功行賞,值得至俾。

複式洋房

引用:其實真係好chur。好多工序都消失左,洗衫之

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-09 發表
其實真係好chur。好多工序都消失左,洗衫之餘、熨衫呢?摺衫呢?分類呢?擺入櫃呢?全部無晒。執房執屋全部 ...
我真係太多野忽視䐂彩上黎問下
你講嘅都有道理,不過唔存在係我屋企,好彩好彩
屋企從來只洗衫涼衫,要就自己去涼衫竹到攞
廿幾年黎都冇摺衫,iron 衫,分類嘅習慣,,所以真係完全忽視
我屋企應該唔介意維持原狀
至於執房,我哋都習慣都乜事就唔好入人哋房,房係自己執,所以工人都唔需要執房
抹窗呢一樣就。。。可能係媽咪錫我唔洗我抹,我又冇聽佢講過佢有抹,我要再問媽咪😅😅

至b 嘅額外工作反而提醒左我好多,要再諗 1200 至1700嘅安排,感謝你哋嘅寶貴意見。

男爵府

回覆:我呢個時間表係咪好過份

提早同細路沖涼,唔好搞到夜晚先沖,放學返來已可以沖。同埋你放得晏,食完一兩隻碗筷一係你自己洗,一係留番姐姐第朝先洗,咁姐姐都可以早D訓。
我都係在職兩個細路,有姐姐,但可以既話,自己都會幫手做下家務,例如我係道一定我幫細路沖涼,我同老公放工回到家後,唔洗姐姐再照顧細路,換片餵奶暗訓都係自己做番。

男爵府

你可以放心,當你返工不在家時,工人會自動調整時間表的,之後就會講湊B嘅時間好難預計

子爵府

flying0310 發表於 16-2-8 19:40
我bb 8月出世,而家準備緊請工人,唔知呢個時間表嶨唔算好過份,工人8月至12月唔洗跟足1200打後嘅工作。我 ...
我係姐姐聽見咁多人要凌晨才可以休息還要得7小時我就一定唔會做,其實樓主可以想想你係姐姐覺得是否過份,有時要靈活安排你的時間表,安排你姐姐有合理休息時間,僱主自己都要負責部分工作,唔好諗請咗姐姐就要人負責所有工作,有時你加佢人工都要諗會唔會做死姐姐。

複式洋房

回覆:edutm 的帖子

認同呢啲親子時間要親力親為
我都唔想bb 痴工人姐姐多過痴我。
1200 前我會自己照顧返,1700後我媽會親自照顧返,佢都係喜歡湊孫嘅人

複式洋房

回覆:wendyplc 的帖子

1200至1700咩都唔到淨係湊b,等我媽返,應該冇時間要預😁😁

複式洋房

回覆:tuenmunoasia 的帖子

已調整

0700-0730 起床及梳洗,洗衫(2分鐘)
0730-0800 煮早餐及叫孩子起床
0800-0830 孩子換衫及食早餐
0830-0900 送返學
0900-1200 買餸,涼衫
1200-1700 照顧嬰孩
1700-1900 自行安排
1900-2000 煮晚飯
2000-2045 食飯及倒垃圾
2045-2110 替孩子沖涼
2110-2130 洗碗(3大2 小的碗)
2130-2200 沖涼瞓教

子爵府

初望你個時間表好似排到好密,其實認真一望你工人係日頭應該有大把時間係自由既,工作量只不過系普通,朝早送返學之後到夜晚煮晚餐之間相信巨一定會自覺比自己很多玩電話既自由時間

首頁
12345...8

尾頁

跳至