自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

公爵府

引用:老爺,奶奶,總係叫唔出口,覺得好古怪我會

原帖由 yani8322 於 16-02-11 發表
老爺,奶奶,總係叫唔出口,覺得好古怪
我會叫阿爸,同阿媽
但其實我唔知佢地鐘唔鐘意我咁叫佢地,定原來鐘 ...
奶奶

子爵府

回覆:叫奶奶定阿媽?

99叫阿媽
跟c6叫老爺個朵 X哥

99對我好好 好錫我
所以我絕對唔介意叫佢阿媽

男爵府

引用:稱呼老爺、奶奶+=老公嘅爸爸媽媽我唔會叫爸

原帖由 (Samantha) 於 16-02-11 發表
稱呼老爺、奶奶 =老公嘅爸爸媽媽

我唔會叫爸爸媽媽 ,真係叫唔出就真!
Jm 叫唔出老爺、奶奶做爸、媽。我想知你地老公點叫你父母?佢地係咪叫外父同外母?

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

直接問佢想我點叫

翡翠宮

對6299叫唔出亞爸亞媽先真!!

禁止訪問

引用:結婚後我叫佢奶奶,佢要我叫佢做阿媽,但我

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

叫老爺奶奶

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

叫老爺奶奶

男爵府

係男家人面前, 當論及老公阿媽時會講奶奶, 但當面對面同老公媽咪講野時, 會叫媽咪!

純粹因為人地會易d分我到底係講緊邊個媽咪!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 yani8322 於 16-02-11 發表老

原帖由 大眼的Dog 於 16-02-11 發表
我都係, 結婚時問老公佢地想我點叫, 話冇preference咁我就唔叫老爺奶奶啦... 聽到大嫂叫老爺奶奶覺得怪怪地 ...
哇哈哈!你係我叔仔個老婆嚟架? 又係我就叫6299,叔仔老婆就叫阿爸阿媽

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

男爵府

引用:稱呼老爺、奶奶 =老公嘅爸爸媽媽我唔會叫爸

原帖由 (Samantha) 於 16-02-11 發表
稱呼老爺、奶奶 =老公嘅爸爸媽媽

我唔會叫爸爸媽媽 ,真係叫唔出就真!
Me too

大宅

叫阿爸阿媽我都叫唔出...所以叫老爺奶奶....有時跟囡叫爺爺嫲嫲

男爵府

回覆:yani8322 的帖子

奶奶!
阿媽得一個!

大宅

男爵府

BK Milk勳章

叫阿爸, 阿媽, 我自己又冇乜所謂, 因為自己父母我會叫老豆, 媽咪, 所以叫老公父母做阿爸阿媽並無問題
唔知點解講唔出6299

子爵府

梗係叫99啦!好似我媽咁係分得好開~女係女~新抱係新抱!!想當年我前大嫂就叫我媽做阿媽~我媽都糾正返佢~
同埋我都覺得我媽媽生我育我~媽永遠都係得一個~叫奶奶做阿媽~除非真心已經當左自己阿媽~而佢又當女咁錫就無問題囉

象牙宮

yani8322 發表於 16-2-11 01:44
老爺,奶奶,總係叫唔出口,覺得好古怪
我會叫阿爸,同阿媽
但其實我唔知佢地鐘唔鐘意我咁叫佢地,定原來鐘 ...

好問題... 最好問對方, 你喜我怎稱呼你?? 對方會說。
HK 愛稱人年青D. ... 靚女, 姐姐, 少叫人 亞姨,
有的己婚, 愛被稱, 咩太, 有的愛被叫... 自己名. apple, betty, cat, diana, eliza, f....

台灣, 內地, 東南亞, 愛稱對方, 老D 尊重意思。... 亞姨, 大姐, 大哥。
初時不習慣, 文化如此...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

虎到金來勳章

我叫呀爸呀媽,佢哋係除咗我老媽之外最通情達理嘅父母所以我叫得出口㗎

子爵府

叫唔出6299係因為好似定位自己係\"可憐家嫂\" 個種feel. 感覺\"下把\" 左咁. 唔識點形容, 又好似好肉麻咁. 反而老公叫我父母同佢自己父母都係阿爸阿媽我唔知佢地同一時間出現會點分. 不過而家有小朋友就易好多, 跟住叫就得.

首頁
12345...12

尾頁

跳至