自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:一歲bb要教嗎?

拿,你同你老公講,而家呢個年代啲細路?唔夠一歲已經好醒架啦,而家唔教,等佢第時大個偷野比人捉返警署先教呀?到時就太遲喇。

伯爵府

分享少少心得,呢個心得係由育兒講座D專家講架...

"唔"喊先有,<--小朋友唔係個個都理解到, 因為"唔"字發音偏低同音短, 所以聽入耳黎講,係未必聽到架...

你可以用"安靜"先有...咁小朋友會比較容易理解得到...

至於1歲係要教, 因為1歲已經識得人眉頭額...
堅持方面, 你要同屋企人打個商量, 要有些規則有共識先得...
唔係小朋友好識分邊個軟化容易D, 邊個硬淨D, 邊個會鬧, 邊個會氹...

子爵府

引用:只能講句3歲定80;3歲前唔教,3歲後就難教/

原帖由 chowqv 於 16-03-03 發表
只能講句3歲定80;3歲前唔教,3歲後就難教/唔到你教!
吾好嚇人啦,我女3歲,有排教,日日新鮮

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 16-03-03 發表只能

原帖由 964000 於 16-03-03 發表
吾好嚇人啦,我女3歲,有排教,日日新鮮
教,唔係講事件,係態度。
講真,無可能逐件事係3歲前教晒,但心態,操守,絕對要3歲前教;小朋友自少知道錯咗父母會出聲,可以教,可能勸,起碼佢知有\"後果\"呢回事。

不知所謂的乙陸!!!

子爵府

引用:Quote:原帖由 fong2005 於 16-03-03 發表我

原帖由 Charlotte_mom 於 16-03-03 發表
我兩個都係,由細到大知我唔怕呢招,用都費事用。有時o係街見到d細唔剷地扭計,佢地會話:嘩!如果我細個咁 ...
記住佢越失控,你越冷靜<------呢句講得好! 我都要記住第時咁學先得

幾時先上到車.....

大宅

小朋友係要由細教起.... 唔係話1歲先開始, 基本上一出世就要教...

小時候TRAIN佢作息定時, 飲食定時...同時父母都要身教, 唔想BB大個左做某D行為, 咁父母由BB一出世開始都唔可以係佢面前做, 要做一個好傍樣, 我相信耳濡目染....

6個月左右, 就要培養BB 專注力/耐性....可以從培養閱讀興趣開始, 到再大(1歲左右) D玩PUZZLE....

1歲之後, 要教佢O地有禮貌, 明辨是非... 唔會一下子會明, 但持之以恆咁教, 一定會入腦... 仲要開佢O地表達自己, 會表達自己的小朋友, 情緒會STABLE好多~

我仔26M, 我都係咁教佢......人人見到都話佢乖,有禮貌, 表達力好好, 又話佢情緒好STABLE, 專注力強同有耐性...

我冇咩睇育兒書, 都係邊學邊做~

珍珠宮

扭計係人既本能,一出世就識
扭盡計仔得到想要既野,好既一半可以話係生存之道,壞既一半即係除左食訓痾之外所扭既計
至於寵(種)亦係從少開始積少成多
人一出世就開始學習,好與壞都會學,唔好以為一歲乜都唔識

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

兩公婆傾掂先好喎, 1歲識睇眉頭眼額啦, 可能平時姐姐都就慣佢, 搞掂D大人先

男爵府

我老公都暫時好配合我,教仔女一定要兩個同一個方向先得,不如你坐低飲嗒茶食個飽時,同老公平心靜氣討論下,我都係平時成日同老公傾

男爵府

BK Milk勳章

一歲要開始教
唔係T2就更野蠻

翡翠宮

我老公之前就係成日咁樣,你個哭5分鐘先出聲已經好好,我係阿女一哭,我老公就話我,好似講到係我整哭個女咁,又係話慢慢教~

結果佢自己受番哂,佢眼見我搞得掂個女,佢搞嚟掂,仲要阿女蝦佢蝦到上頭頂,佢先知衰~

侯爵府

引用:一有野想要就大叫大喊叫佢飲水佢唔想就勁扭

原帖由 blinkgogo 於 16-03-03 發表
一有野想要就大叫大喊
叫佢飲水佢唔想就勁扭,其實我只係遞個水樽埋去,見佢唔想就拎開
尋晚想食枱上既食物 ...
我BB真係自幾個月起已嚴教,至今只2歲多D,但真係算乖,再加上係我自己take care!
不過個個小朋友不同,盡量勿縱小朋友喇,1歲後開始好奇吸收,唔教將來好難教得聽呀!

大宅

回覆:blinkgogo 的帖子

早d教好d,到左3歲後更加唔會聽你話!!

首頁

尾頁

跳至