自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:好痛,二日都唔埋口,間中有血水出,一落水

原帖由 mulan1985 於 16-03-07 發表
好痛,二日都唔埋口,間中有血水出,一落水痛阿媽都唔認得
去買呢支用,可以消毒防水,用左傷口唔怕濕水好快好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 selinako^^ 於 16-03-07 發表

第一日已經用酒精同包紗布,第二日拆時成層皮撳開咗😭
酒精消毒,揸藥膏,再貼膠布,再包紗布,試

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:隻手傷咗二日都唔埋口(有相)

火酒
我ma之前又係整親好耐都吾埋口
查左一星期好番

男爵府

試下蘆薈JELLY
輕微割傷同盪傷, 我都會塗一層厚厚的蘆薈上去傷口,
一陣就唔痛, 佢乾左D之後又再塗.
佢地會形成一層透明保護層, 收緊傷口個位,
隔住傷口同空氣/水接觸.
如果只係沖下水之類, JELLY只會吸收左少許水,
轉頭就乾返. 如是者塗到晚上瞓覺時再塗厚D
再貼藥水膠布保護住,
好快就冇事.

我多數煮飯整到, 到第2朝就好番.
KEEP住唔太濕水, 第3日冇哂事.

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

TC

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

多謝各位關心同意建
昨日忍痛用樓上其中一JM所講,打真貼膠布,今日個傷口埋左一層薄皮,無血水流出了

唔好點評我,電話睇唔到點評

侯爵府

你呢個位,做家務,煮飯,拎野成日都郁到佢,會比較難埋口,你不如用膠布貼住先,我之前手指公又成整親,埋左口一做家務又爆番開,最後我用紗布加膠布包住好番。

象牙宮

引用:多謝各位關心同意建昨日忍痛用樓上其中一JM

原帖由 mulan1985 於 16-03-08 發表
多謝各位關心同意建
昨日忍痛用樓上其中一JM所講,打真貼膠布,今日個傷口埋左一層薄皮,無血水流出了:kiss ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

今日好d嗎?

珍珠宮

mulan1985 發表於 16-3-7 21:21

呢種傷口,在手掌手指的伸展位,你平時做家務都會整到佢,所以需要耐D才會好的。

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆:mulan1985 的帖子

我都係咁,係乾到爆左,一掂水好似火燒咁痛,要1星期先好番

大宅

用新鮮蘆薈的液搽好快埋口又消炎。

子爵府

親子王國15週年勳章

手裂

首頁

尾頁

跳至