論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:cystal0122+發表於+16-3-10+17:21+其

原帖由 lily-of-valley 於 16-03-10 發表
Philippine, 印尼, 一樣like炸到燶嘅野. 分別: 印尼狂食辣椒, 辣野. 乜野都加D辣椒落去食. 我地D辣椒醬 ...
菲律賓係咪都鐘意甜架?我見我個姐姐好食得甜,一星期一罐練奶

珊瑚宮

cystal0122 發表於 16-3-10 21:35

不是 like 甜, 係有著數唔好漇(浪費)
玩具萬歲!

禁止訪問

別墅

引用:+本帖最後由+fitfish+於+16-3-10+22:07+編

原帖由 fitfish 於 16-03-10 發表
唔係呀,啲練奶係佢自己買架

別墅

引用:回覆+cystal0122+的帖子習慣-起同需要否是

原帖由 adrio 於 16-03-11 發表
回覆 cystal0122 的帖子

習慣-起同需要否是兩碼事,孩子可以自己吃飯盡量父母跟身,從事外傭工未有-定同枱 ...
其實你講得都好啱,如果下次再請工人我會規定佢留喺廚房食

adrio    發表於 16-3-11 09:20

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

cystal0122 發表於 16-3-10 21:35

philippine, 印, 食野, 狂落鹽, 糖, 油, 因唔使比錢, 乜都浪費. 佢地D人品問題以前大食bun vicky, said my home is very poor, no good food to eat, HK is very rich place, good delicious, electric convenient. 所以在我度勁食勁浪費, 唔好唔靚唔食, 唔靚就掉

男爵府

畀面勳章

我屋企嘅習慣係邊食邊等, 我係煮飯嗰個
但係請過嘅姐姐都自動波等埋我先食嘅 ,
(佢地會standby幫手洗鑊同照顧小朋友)
宜家呢個姐姐, 通常到左炒埋碟菜就ok嗰陣 , 我就會叫佢可以食先,
因為真係冇野要佢幫手啦,
同埋佢晚飯後都有家務要做, 早啲食完快手搞埋啲家務 , 好過企喺度等.
不過通常就算叫佢食先, 佢最多係坐低, 都係等我埋位先裝飯.
見佢間中一兩次會真係食先 , 可能嗰日特別肚餓掛

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

cystal0122 發表於 16-3-11 09:14

佢未食過, 貪新鮮啫.

男爵府

aptcan 發表於 16-3-9 13:27
所以我覺得唔好同姐姐同枱食飯,我姐姐係廚房食,大家都食得自在啲﹗
same as you~

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 fitfish 於 16-03-10 發表本

原帖由 cystal0122 於 16-03-11 發表
咁好!我個姐姐咩都食我

別墅

引用:我屋企嘅習慣係邊食邊等,+我係煮飯嗰個但係

原帖由 joanie731 於 16-03-11 發表
我屋企嘅習慣係邊食邊等, 我係煮飯嗰個
但係請過嘅姐姐都自動波等埋我先食嘅 ,
(佢地會standby幫手洗鑊同 ...
佢從來唔會入廚房幫我,我喺廚房佢就唔入去,佢完全無要等埋我先食呢個概念

別墅

引用:Quote:cystal0122+發表於+16-3-11+09:14+唔

原帖由 lily-of-valley 於 16-03-11 發表
佢未食過, 貪新鮮啫.
佢之前喺香港做過6年應該唔會未食過啩

別墅

引用:Quote:原帖由+cystal0122+於+16-03-11+發表

原帖由 melonfans 於 16-03-11 發表
咁好!我個姐姐咩都食我
佢想食,我哋又唔食自然要自己買

象牙宮

cystal0122 發表於 16-3-11 16:20
佢想食,我哋又唔食自然要自己買

唔出奇, 因以前掃把的肥廢人, 2000年前在HK幾年, 無食過多士, Edo餅乾, 蝦片.

男爵府

回覆:有無人係比姐姐自己坐埋枱食先有無問題

有前輩教落
一定要同工人分開食
唔好同枱食
等佢地知道莊同閒
我覺得你個case開始左都可以叫番佢入廚房食。你開飯前夾開一碟放向廚房然後同佢講

別墅

引用:有前輩教落一定要同工人分開食唔好同枱食等

原帖由 chaters01 於 16-03-11 發表
有前輩教落
一定要同工人分開食
唔好同枱食
佢已經嚟咗3年啦,依家先講好似唔係咁好

首頁

尾頁

跳至