自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:波波奇文.............不要帶小朋友往日本享受(李兆波)

我不同意篇文章內容
第一,去旅行不只得日本可以享受,就算唔搭飛機,去半島、去四季豪食,又算唔算
第二,灌輸正確思想不一定要否定現有可支付既物質生活。可能筆者覺得去日本食好野等好享受,但在一些家庭中,只係好普通。每個家庭把尺都不同。
另外,放眼世界,有時享受一下,人先有動力。

:wave:

伯爵府

引用:認同!不過呢度肯定好多人唔認同

原帖由 vivibabyvivi 於 16-03-12 發表
認同!不過呢度肯定好多人唔認同
Yes I agree with u

用戶要求終止服務

回覆:波波奇文.............不要帶小朋友往日本享受(李兆波)

你叫我咁大個人去咩塔門東平洲我都唔去啦 ,潛水又曚嘅無嘢睇,食又無嘢好食,東平洲又多蟻,行晒成個島一個鍾頭,廁所又差。

禁止訪問

引用:講咁多野,佢只係想講磨練好過享受者。過多

公爵府

引用:【理財多面睇】不要帶小朋友往日本享受(李

原帖由 good_pig 於 16-03-12 發表
【理財多面睇】不要帶小朋友往日本享受(李兆波)
他背後的意思是不要讓小孩從小只看到繁榮美好的一面而忽略現實世界的殘酷,他舉日本為例,因日本是我們很容易去的地方。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

happyapple 發表於 16-3-12 14:08
我不同意篇文章內容
第一,去旅行不只得日本可以享受,就算唔搭飛機,去半島、去四季豪食,又算唔算
第二, ...

就係囉, 點解一定係日本, 日日係香港午餐去酒店食140蚊既餐蛋飯, 又點計?

我小朋友都冇去過日本旅行, 但就算真係去日本, 父母也可以好好教導一下小朋友, 讓他有正確價值觀. 我個人覺得有點60歲前唔好俾飽飯佢食既感覺.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 廷廷媽 於 16-03-12 發表咁父

原帖由 good_pig 於 16-03-12 發表
一齊唔好去

水晶宮

基本道理係同意,孩子年少,生活唔好太奢華,要比佢知人間有疾苦.
但同日本旅遊又未必扯得上關係.
係香港,一樣可以成日食buffet,買呢樣買果樣,出入私家車或的士代步.只有香港島和半山先至係人住既地方,當九龍係賊竇,新界就係鄉下......

公爵府

認同學生應該純樸d,但唔應該只講日本 先係享受

禁止訪問

引用:基本道理係同意,孩子年少,生活唔好太奢華,

水晶宮

Superman-GF 發表於 16-3-12 14:37
「只有香港島和半山先至係人住既地方,當九龍係賊竇,新界就係鄉下......」:laugh2cry ...
我有個朋友,基層出身,依家住港島.叫做升呢做中產啦.
唔知點解,佢會有呢D咁既諗法,仲要宣之于口.
有次約食生日飯,係旺角,出左地鐵站之後,一路掩鼻,對眼就兩邊look來look去,防賊咁防.又成日話"新界D鄉下人"...
我都係住新界架

大宅

畀面勳章

點解去日本就系享受? 照佢甘講系日本d小朋友咪唔可以成大器?

禁止訪問

引用:Quote:Superman-GF+發表於+16-3-12+14:37+

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Superman-GF 發表於 16-3-12 14:37

原帖由 方方媽媽 於 16-03-12 發表
我有個朋友,基層出身,依家住港島.叫做升呢做中產啦.
唔知點解,佢會有呢D咁既諗法,仲要宣之于口.
有次約食生 ...
呢d咪飛上枝頭囉,我都有個舊同學,果時一齊旺中,花園街。 事隔n年,佢話乜花園街有百幾蚊對鞋,會唔會著爛腳既態度

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 方方媽媽 於 16-03-12 發表基

原帖由 Superman-GF 於 16-03-12 發表
「只有香港島和半山先至係人住既地方,當九龍係賊竇,新界就係鄉下......」:laugh2cry ...
所以我都去下潮版學下野

寶石宮

引用:Quote:原帖由 方方媽媽 於 16-03-12 發表我

原帖由 Superman-GF 於 16-03-12 發表
一朝升呢,語無倫次反而顯出原生寒酸氣。
我都有b6 嫁左香港人,口氣大到呢。 未見過大蛇....

珍珠宮

引用:認同!不過呢度肯定好多人唔認同

原帖由 vivibabyvivi 於 16-03-12 發表
認同!不過呢度肯定好多人唔認同
認同,但做不做到就是重點了!

琥珀宮

畀面勳章

佢講事實,但現代人唔啱聽,唔覺得有問題,只要有問題,一定係政府錯

琥珀宮

畀面勳章

仲有d 人只著眼詞語,唔反思內容先慘

大宅

我諗佢係想講,去旅行唔好淨係食食食同掃貨,應該去了解多d風土人情,不過佢舉左個比較「危險」少少嘅地方做例子

首頁

尾頁

跳至