自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

引用:我女小一起用普教中,3年了,他們懂得廣東

原帖由 lymchau 於 16-03-14 發表
我女小一起用普教中,3年了,他們懂得廣東話和普通話的分別,也能夠寫和講一口流利的中文!我之前在國內工 ...
我好認同學好英文普通話基本上最少可走半個地球

但外國人都唔係由小學普通話到大
一樣學到

咁點解外學可以用母語教學
香港就唔得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

引用:我大仔是普教中.無粵教中班.他的普通話一般

原帖由 維仔媽媽 於 16-03-14 發表
我大仔是普教中.無粵教中班.他的普通話一般.學起來有困難.對中文的興趣正在減少.
我本身的普通話還是普通話 ...
幾乎全區普教中?即係有得揀喇。
我有個朋友,佢仔仔派左傳統有名學校,但仔仔應付唔到,加上功課太深,佢日日都教仔教到火都來,佢仔仔次次考尾幾名,最後P.2 跨區轉校,因為課程淺左,佢仔仔返學開心左,成績好左,大人壓力小左。現在小五啦!我另外有個朋友因為哥哥同细妹資質唔同而分別就讀两間唔同小學添。有時,讀唔到就讀唔到,不能勉强。小朋友依靠大人幫手一齊及共同解決問題,本區唔得咪跨區囉,反正咁多學校選擇,最多咪搭校車。不能怕麻煩而令自己仔女錯失快樂學習時機。以上純粹分享,希望你唔好介意。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:每個小朋友的語言能力不一樣,家長的教學又

原帖由 Wonderlady 於 16-03-14 發表
每個小朋友的語言能力不一樣,家長的教學又有分別,最好自己揀讀邊種。不過係香港,應該普通話課教普通話, ...
完全同意!
從來無講過唔應該學普通話,只著重學英文。只係學中文,應該用返母語教學,令小朋友直接吸收中文知識,打好根基,會更合適。

學其他非母語,應响另一專門課堂上被教授,可讓不同能力嘅小朋友真正去吸收該語言,會更為適合。

子爵府

傻豬仔 發表於 16-3-14 11:52
我係土生土長香港人。我囡囡由小一開始接受普教中至小三,我囡囡話绝對無問題,返國内旅行可以用普通話與人 ...

學普通話本身係無問題的

咁點解唔用廣東話上中文, 另外再係普通話堂學普通話, 咁唔係一樣可以學識普通話嗎?

我覺得普教中有問題, 但我唔係教協的人

仲有好似你都講啦, 外國人學普通話, 中國人係學英文為主的, 咁 我們都是在香港的中國人應該先學好英文... 推行返用英文教學仲好

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我囡囡由小一開始已經係普教中, 因為學校係一條龍, 所以中學都係普教中, 佢一直學中文都無咩大問題, 因為小朋友細既時候吸收語言能力比較強, 所以係理解普通話中文上面無太大問題, 佢依家聽講寫作都OK.

伯爵府

引用:我係土生土長香港人。我囡囡由小一開始接受

原帖由 傻豬仔 於 16-03-14 發表
我係土生土長香港人。我囡囡由小一開始接受普教中至小三,我囡囡話绝對無問題,返國内旅行可以用普通話與人 ...
我是大學時才學普通話,由北京老師任教,現能講流利普通話,工作時亦有人誤會我來自北京。
我自小受廣東話教育,但中文,文學成績很好,會考兩科也是A。高考一A一B.
出來工作才學日文,現在亦能跟日本人溝通。
我唔認為有必要小學開始普教中。先學好母語再學其他文化語言才是正路。

Yuchingmum    發表於 16-3-14 16:50
meow~meow    發表於 16-3-14 16:04

子爵府

回覆:普教中用家

普教中只好認命,你地小朋友學習得好好唔代表其他學得好好……
只好努力學習拼音,讀法

男爵府

引用:Quote:原帖由+傻豬仔+於+16-03-14+發表我係

原帖由 厚多士 於 16-03-14 發表
我是大學時才學普通話,由北京老師任教,現能講流利普通話,工作時亦有人誤會我來自北京。
我自小受廣東話 ...
冇錯,我成中二先學普通話,大學跟大陸,台灣朋友玩幾年,而家國語非常流利

珍珠宮

唔反對普教中。。。
不過唔明學校點解只係精英班先咁做??
變相本身普通話唔叻,成績會慢左落後左。。
而其實班隨之而補上,感覺有點不公平。。

珍珠宮

畀面勳章

傻豬仔 發表於 16-3-14 15:20
幾乎全區普教中?即係有得揀喇。
我有個朋友,佢仔仔派左傳統有名學校,但仔仔應付唔到,加上功課太深,佢 ...
我講幾乎是想留有餘地,因為有些之前收生不足的學校無去查問。我仔只是普通話唔好,影響學習中文的意欲,無必要因此轉去其他學校。現在間學校唔是名校,都算是區內熱門。如果是粵教中,我仔學得會愉快好多。我想他學好中文,普通話當是一種語言學習。學好中文比學好普通話重要。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都覺得無謂爭拗。
真人真事,今年有人想考入我仔學校中學部,面試時校長話普通話同本校學生有距離,就算入到都有排追。收唔收,一日未到開學都未知,但起碼出左offer果批無佢份。
到十年後大家出黎做野,情況都係一樣。唔好用自己年代黎比較。果時大家鬥屎,夠膽講已經贏晒。十年後當有一批流利普通話的新鮮人,唔流利就比下去了。機會就咁無左。

公爵府

引用:Quote:原帖由 傻豬仔 於 16-03-14 發表我係

原帖由 jannlly 於 16-03-14 發表
對唔住,我兩個女就是普教中的受害者。
點受害法,可否詳細請吓?

公爵府

引用:Quote:原帖由 jannlly 於 16-03-14 發表對

原帖由 piv 於 16-03-14 發表
點受害法,可否詳細請吓?
詳細講吓

公爵府

引用:Quote:原帖由 Lotharingien 於 16-03-14 發

原帖由 傻豬仔 於 16-03-14 發表
莫講薯仔,好多廣東話都識,我平時有教佢煮飯仔,親子互動呀

公爵府

親子王國15週年勳章

呀女小一至小三普教中, 為配合中學課程, 小四至小六廣教中, 好處初小己係流利標準普通話, 溝通完全無問題, 缺點係有時d字會只識普通話發音, 唔知廣東話點讀, 好彩小四開始轉返廣教中. 個人認為有普通話堂己足夠.

男爵府

我係客家人,細個客家話教中文,之後變左普通話教中文,初初好唔慣。但係都因為咁樣,普通話變好左,同其他城市既人溝通容易左。世界好大,每個地方都有自己方言,我無因此忘記客家話,只要同屋企人老人家一齊,都係講母語客家話。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我選擇廣教中小學比仔女,另外學校有提供一星期兩堂普通話課,我覺得咁樣幾好。

jolo    發表於 16-3-14 18:52

公爵府

mother904 發表於 16-3-14 13:14
香港一直以多元見稱,真心唔明點解今時今日的香港無論任何事都好像只能有一個選擇,一個答案,一種想法.... ...

佢小朋友學得好米得囉,係要話別人不應反對,真奇妙

水晶宮

我仔在普教中環境學中文。
我不覺得普教中令佢中文水平提升, 反而閱讀是有幫助。
認/用字, 佢常攪錯“的”, “地”, “得”

儘管如此, 佢的普通話説得比我同老公好得多。

首頁
12345...9

尾頁

跳至