自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:clara1975 發表於 16-3-17 08:45 小

原帖由 #sammisammi# 於 16-03-17 發表

好叻仔

珍珠宮

數學可以試下數研, 課程貼近一般小學, 每星期既練習都會有重溫, 可以一試

英文無辦法, 真係要浸, 可以考慮上native 既小組班, 有oral 有reading, 有exercise. 會提高學習英語興趣, 但未必好快見效

以上只係輔助, 媽媽你都要拎教科書同埋學校練習出嚟重新教囡囡, 睇下有讵部分唔明, 再加強教導, 加油

男爵府

回覆:非常頭痛的學業問題

我都好頭痛, 本來自已教到,但佢唔受,我越教越勞氣,佢又喊,數學用好多時間教,最勞氣,唔夠時間温中英,拖低中英,加上又粗心大意,科科成績出來都是70尾80頭, 但佢中英作又好好wor.
我決定下個月開始數學比人教,因為太傷感情,我只會跟進和在家操卷,慳番時間,我可以谷中英和改粗心大意的問題

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

讀書依家野好講天份, 唔一定一分付出一分回報啲(我哋做父母啲都做過學生, 應該都好明白依樣野), 盡佐力就算, 唔好夾硬來

clara1975    發表於 16-3-17 15:30
yiu_mimi    發表於 16-3-17 15:10

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我都好頭痛,+本來自已教到,但佢唔受,我越教

原帖由 jojobbmum 於 16-03-17 發表
我都好頭痛, 本來自已教到,但佢唔受,我越教越勞氣,佢又喊,數學用好多時間教,最勞氣,唔夠時間温中英,拖低中 ...
其實科科70尾,80頭都唔差

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+clara1975+於+16-03-17+發表

原帖由 Sumyeema1 於 16-03-17 發表
數,可能底子打得不穩,乘數表背得好嗎? +-×÷ 運算得好嗎? 你試下由二、三年班數考下佢,要搵到弱點 ...
你係老師?

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Sumyeema1 於 16-03-17 發表

原帖由 揚莉煒媽咪 於 16-03-17 發表
你係老師?
不是,只是幫子女睇功課、溫書多,有D感受……

揚莉煒媽咪    發表於 16-3-17 20:05

水晶宮

我個同你差不多,與其勉強,我會接受現實,唔係個個讀書料,唔想佢越谷越討厭讀書,我叫自己睇化d,無謂大家辛苦,我平時自己教,有唔明先教,佢識做就由自己嚟,考前兩星期溫書,無出去補習過,發覺佢進步左,科科合格晒,以前總有兩科肥佬,雖然名次都是差不多,因其他同學真是谷得勁又補習,自己個無去補習班,成績我已滿意

Ps,五年班了,我諗唔多家長會似我咁

首頁

尾頁

跳至