自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

回覆:個囡喺學校比男同學打,求意見!

根本呢類暴力傾向的學生就不應該係正常學校出現。

珍珠宮

引用:報警時順便講捚校長禁同你講,以後真有什麼

原帖由 amy_loveshop 於 16-03-18 發表
報警時順便講捚校長禁同你講,以後真有什麼事可以去告間學校!!

珍珠宮

引用:D記者咁鐘意響到收料!就等我地推到見報!

原帖由 sandra28 於 16-03-18 發表
D記者咁鐘意響到收料!就等我地推到見報!睇下校長典交待!

侯爵府

哇!!!呢單野好大件事wor,如果一日唔處理,我一日唔比呀女返學,萬一再打佢或更加嚴重點算!

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

水晶宮

學校又唔可以勸退暴力學生
又唔鬧得又唔罰得,最好教識小朋友自己遠離他及要求學校正視問題。
相信老師都硬食過個暴力學生好多野,只係無仇報。

cat_koo    發表於 16-3-19 11:09

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

先報警驗傷,再搞大件事,教育局呀傳媒呀家教會等等。

男爵府

夠10歲已經係刑事。當年阿囡俾男同學蝦,成日玩用筆插我囡眼,雖然未受傷,老師罰過又唔得,阿囡告俾校長罰完第日都係咁,老公火到入校長室同校長講10歲已經係刑事,如果攪到個囡有事佢坐監都補唔返,最好叫佢退學。

最終個男仔冇退學,但都冇再蝦我個囡,我亦都叫阿囡要小心佢。呢個男仔全班都憎佢。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

吉茄 發表於 16-3-18 20:59
夠10歲已經係刑事。當年阿囡俾男同學蝦,成日玩用筆插我囡眼,雖然未受傷,老師罰過又唔得,阿囡告俾校長罰 ...
嘩.插眼, 好彩冇事.

珍珠宮

推上報!

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

寶貝babylove 發表於 16-3-18 20:04
我囡四年級,喺上緊堂時比個男同學出位埋去起腳踢條腰幾下,之後個男同學又返埋位拎個鐵嘅保暖水壼再走近我 ...
我day one就立即回校了解,唔會等到今日。宜家可以睇到學校係無誠意解決,只想你收聲。報警,報教育署,呢次唔係普通同學仔嘈交,係暴力
傷人事件,你怕事不了了之,只會令你囡俾多次機會人打,又可能係另一位同學俾人
打,唔單止係停止校園暴力,同時係要幫呢位施虐同學。

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

報唔報警係其中一個處理方法,但完全睇唔出學校著手處理,作為亞媽,我會緊張佢既心靈及安危,多過係學校所謂的發展

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你最好將所有對話錄音以作後用.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

阿媽唔幫阿囡出頭,
邊個會幫佢出頭?

間學校好有問題,
情願轉校都唔會讀落去。
千祈唔好怕困難!

伯爵府

學校唔理就報警驗傷,頂多轉校
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

水晶宮

引用:個男同學情緒有問題,經常會騷擾其他同學上

原帖由 寶貝babylove 於 16-03-18 發表
個男同學情緒有問題,經常會騷擾其他同學上堂,會發脾氣大喊大叫,老師們都買佢怕,我真係覺得好恐怖

...
即係個男仔本身有情緒行為問題, 係唔係要其他小朋友失驚無神比呢個男仔打, 要其他家長包容? 我又可唔可以因為情緖太激動而醒呢個男仔兩巴?

校長要正視呢件事件, 唔可以唔交待,又恐嚇樓主。

侯爵府

寶貝babylove 發表於 16-3-18 20:38
個男同學情緒有問題,經常會騷擾其他同學上堂,會發脾氣大喊大叫,老師們都買佢怕,我真係覺得好恐怖

...
首先你帶個囡去驗傷先,踢左幾下腰位,可大可小
然後我覺得你應該報警,男同學情緒有問題老師係咪應該監管下,唔係縱容佢去打其他同學都唔理

之後如果我係你我會幫個囡轉校,呢D甘嘅學校再留係度都哂氣

我亦會搵下係邊個男同學,去搵佢父母鬧爆佢地點教仔

水晶宮

校園暴力零容忍!
我會落最後通牒,今天之內無令我滿意的回覆,我會報警,及向教育局投訴校方處理失當!

伯爵府

畀面勳章

報警啦!學校拖你們時間。再耐些。你女身上咩傷都好返。到時檢傷都無用。
校長咁賤。尼間學校唔讀都擺啦!
保護個女緊要

子爵府

呢間學校既處理手法根本唔值得你讀落去!

大宅

十歲以上報警。

首頁
12345...9

尾頁

跳至