懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+skylingac+於+16-03-25+發表

原帖由 envylam 於 16-03-26 發表
我計到你4/13只係12w2咋,所以應該ok
多謝你。 其實佢話我已經11wks我都R曬頭。 同埋我本身自己唔識計,唯有信佢

大宅

回覆:瑪麗,贊育定瑪嘉烈好?

照完Oscar果日,會比一個覆診日期你,之後返去見醫生。 果日醫生會同你聽下肚,檢查乳房咁,你可以問下Oscar情況。 no news is good news. 無問題,照完Oscar同驗完血唔會特別call 你。 見完醫生果日就會比封信你上3樓排結構,如果你係高齡,家族有糖尿,or 超重的媽媽,就會即日比埋糖水期你,你大約20weeks返瑪麗醫院飲糖水。 如果你係身體健康的媽媽,就會轉介去母嬰健康院,你唔使再反返贊育覆診。

大宅

引用:Quote:原帖由 envylam 於 16-03-26 發表唔

原帖由 skylingac 於 16-03-26 發表
我聽講佢會幫照埋結構
結構要18-22 weeks才有得照的。

大宅

引用:Quote:原帖由+envylam+於+16-03-26+發表唔

原帖由 piglover 於 16-03-26 發表
通常都會有期嘅。 不過,好彩嘅話結構就會安排在贊育,由護士or醫生照,唔好彩就會去瑪麗醫院,由放射科嘅 ...
乜瑪麗醫院照結構唔好ga咩?反而贊育照會好d!另外想問問產檢係咪唔會陰超?我第一胎初期試過陰超好痛所以有陰影。

大宅

引用:Quote:原帖由+skylingac+於+16-03-26+發表

結構要18-22 weeks才有得照的。
oh. yes. 係。 唔係同日但會幫忙影埋

大宅

引用:Quote:原帖由 piglover 於 16-03-26 發表通

乜瑪麗醫院照結構唔好ga咩?反而贊育照會好d!另外想問問產檢係咪唔會陰超?我第一胎初期試過陰超好痛所以 ...
我第一次產檢係照Oscar,係腹照的。 政府好似除佐結構同Oscar會照超聲波,平時都唔會再幫你照。 除非係special case。 所以我會自己book私家做常規性超聲波檢查。 贊育結構由護士or醫生照,你可以自己睇到個mon,又可以問下嘢,她地又會同你講下bb的情況。 瑪麗醫院由技師照,你睇唔到個mon,都唔會同你講bb的情況。

大宅

引用:Quote:原帖由 piglover 於 16-03-26 發表結

oh. yes. 係。 唔係同日但會幫忙影埋
結構期一定要另外約時間,贊育好full,所以有機會refer去瑪麗醫院照。

大宅

引用:Quote:原帖由+skylingac+於+16-03-26+發表o

結構期一定要另外約時間,贊育好full,所以有機會refer去瑪麗醫院照。
因我見唔係晚間都包幫影結構,所以覺得幾好

大宅

引用:Quote:原帖由 piglover 於 16-03-26 發表結

因我見唔係晚間都包幫影結構,所以覺得幾好
不過,唔好咁大期望。 我原本都以為政府有得照結構可以慳番筆錢。 而家知道由醫生技術員照,我都係決定比較錢出去搵私家醫生照多次。 BB係自己嘅,呢d錢唔慳得。

大宅

引用:Quote:原帖由+envylam+於+16-03-26+發表乜

我第一次產檢係照Oscar,係腹照的。 政府好似除佐結構同Oscar會照超聲波,平時都唔會再幫你照。 除非係spec ...
明白。冇mon睇又的確爭好遠。希望自己係好彩果批啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+skylingac+於+16-03-26+發表

不過,唔好咁大期望。 我原本都以為政府有得照結構可以慳番筆錢。 而家知道由醫生技術員照,我都係決定比較 ...
我第一胎響港華,因為大陸人太多,所以乜都要去私家搞掂。產檢等1個鐘,入房2分鐘都冇就拎下一個期了。求期到爆,所以我去左3次就冇再去,直接去私家生。贊育算好0k了

大宅

引用:Quote:原帖由 piglover 於 16-03-26 發表我

睇唔睇到mon我又唔太care,重點係技術員照。 他們又唔係婦科專業。 由護士or醫生照我會有信心d.

大宅

引用:Quote:原帖由 piglover 於 16-03-26 發表不

我第一胎響港華,因為大陸人太多,所以乜都要去私家搞掂。產檢等1個鐘,入房2分鐘都冇就拎下一個期了。求期 ...
其實,贊育都係睇兩次,之後就會調你落番去健康院覆診。 除非你係special case,才會由贊育follow.

大宅

回覆:瑪麗,贊育定瑪嘉烈好?

聽聞健康院仲衰過廣華。 我5月才會到健康院,到時再report.

複式洋房

envylam 發表於 16-3-26 12:46
如果照計LMP,你明天已經第七週了。其實馬灣去瑪嘉烈唔係最近咩?何必咁辛苦走到出贊育產檢?另外要中西區住 ...

多謝你呀!聽你咁講我安心得多,呢排個胃成日頂住又想嘔但又嘔唔到咁,好彩係無血,只係少少怨痛咁。其實瑪嘉烈係最近,但我想用無痛分娩,我知道得QE/威記/瑪麗有24小時麻醉師on call幫人做,我怕其他醫院我生個陣個麻醉師唔得閒/收左工!

大宅

引用:聽聞健康院仲衰過廣華。+我5月才會到健康院

聽聞健康院仲衰過廣華。 我5月才會到健康院,到時再report.
Omg

大宅

引用:Quote:原帖由+piglover+於+16-03-26+發表我

我都希望我係好運果批

大宅

不過,唔好咁大期望。 我原本都以為政府有得照結構可以慳番筆錢。 而家知道由醫生技術員照,我都係決定比較 ...
我諗我會到時見佢照得hea. 我都會出去再照。我都應該係政府私家兩邊去

大宅

引用:Quote:原帖由 piglover 於 16-03-26 發表不

我諗我會到時見佢照得hea. 我都會出去再照。我都應該係政府私家兩邊去

...
私家要早d book. 我一早已經book佐私家。

大宅

私家要早d book. 我一早已經book佐私家。
多謝提示。 咁我下次去就問定先。thanks

首頁

尾頁

跳至