自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+方麗娟+於+16-03-25+發表Same

原帖由 littlecake 於 16-03-25 發表
完全同你一樣,唯一係我忍到咁上下會爆一爆,但爆完阿女我通常會好內疚同自責,覺得自己鬧得佢太甘:sickmil ...

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:我直頭癲左,成日得個嘈同鬧,又冇啖好食每

原帖由 BREADWING 於 16-03-25 發表
我直頭癲左,成日得個嘈同鬧,又冇啖好食每次都食冷飯菜汁,身體已經好差好差,休息休養返好個身體都唔得, ...

翡翠宮

回覆:有冇人做左亞媽都係咁臭脾氣?

我係,我係憫得好緊要果隻,小小事都憫果隻人,一憫個口不停話同教訓個女,已經不斷提自己唔好咁憫,好一排又衰番 不停重複,好辛苦
知道自己要做個好榜樣,但又做唔到
有時真係想大叫大喊
好彩我老公好體諒我下,如果唔係都唔知點算

男爵府

畀面勳章

。生b前小綿羊。生b後老虎乸。媽媽加油。

珍珠宮

開心吸收勳章

引用:回覆 tester5 的帖子嫲嫲年老時我都對佢唔

原帖由 hellosunshine 於 16-03-25 發表
回覆 tester5 的帖子

嫲嫲年老時我都對佢唔好 ... 雖然我地係愛對方, 但佢好多牢騷, 我就成日同佢鬥氣
小朋友本身係張白紙,佢其實學緊你,你試下改變下,小朋友也會改變的,試下多啲攬佢鍚佢

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 hellosunshine 的帖子

我相反, 我由一開始就唔鐘意小孩, 但我都生左兩個, 但從來冇後悔過

我嘅EQ係由我第一個小孩出生後開始越來越高, 因為我知道,小孩會有樣學樣,如果我唔教好我自己, 佢哋會學晒我D衰野, 咁我會一日比一日唔開心,所以當佢哋曳時, 我會盡量控制我的皮脾氣, 心平氣和同佢哋溝通、講道理。 同佢哋玩樂我會比佢哋更投入, 完全當佢哋係同輩,平等的。 做錯事我會對佢哋講對唔住, 咁樣佢哋會明白我係個講道理嘅人, 有咩不滿或開心快樂嘅事都可以同我傾。

今時今日, 佢哋成人了, 我哋一直相處愉快,有咩心事開心唔開心都會一家人傾, 冇隔膜 。

**佢哋出生係冇得揀, 但你有得揀,生左就要負責到底,唔好放任自己嘅負面情緒, 要學懂控制,否則佢哋年齡越大你越返唔到轉頭, 到時會後悔...

***想教好仔女, 想佢哋聽教聽話...真係先教好自己!加油 ! 祝福你

伯爵府

回覆:有冇人做左亞媽都係咁臭脾氣

唔係喎,我以前真係無咩脾氣喎,同老公都未試過嗌交,但生左兩隻化骨龍後,日日鬧仔鬧到喉龍痛,我都驚自己就黎痴線

珍珠宮

我囉。 個仔超頑皮又唔聽話。日日激到嘔血

大宅

我係,不過比做女時好左dd,因為有對仔女keep住訓練我嘅eq,我老公keep住都係我嘅出氣袋,而家仲要幫2個仔女頂埋,基本上我唔鬧佢果日,佢會問我係咪病左,然後又會做d無謂野引我鬧佢

侯爵府

畀面勳章

據說子女就如一面鏡子,會重現父母既行為。

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

有邊個阿媽對住小朋友可以平心靜氣先
我自己日日都系哥師奶,除左獨處時

伯爵府

引用:回覆+方麗娟+的帖子你比我叻好多我d脾氣都

原帖由 hellosunshine 於 16-03-25 發表
回覆 方麗娟 的帖子

你比我叻好多
唔好咁啦,你咁易燥,小朋友好易從小就吸收哂,第時又好似你咁架
我有一排都係咁,去左心理輔導,有時呢d symptoms係抑鬱既一種,搵尊業人士傾下啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

真係頂唔順,自己time out自己,我都好燥架,老公話我點解同以前360度轉變,我話冇一個女人想做顛婆,係屋企大bb細bb逼成,如果有人有手尾,唔好下下揾唔到嘢就叫honey, where is my xx或者mommy, can you help me? 我一定lady到暈,一係就話9百幾次咳到死都飲汽水食薯片雪糕,仲要俾埋仔女食。。。但慢慢越嚟越大聲都冇改善,我就無聲抗議,唔起身返學我就自己著完衫落樓鎖門,有人即刻唔駛5分鐘著好衫追出嚟。。。而家我可以唔鬧就唔鬧,講完道理,解釋後果,大大吓明白多咗,自然冇咁勞氣。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

我女都嘈,嘈到頭都痛埋。
不過有時又好窩心,令我精神分裂。

大宅

引用:我係。好彩老公脾氣好好,好有耐性,為免我

原帖由 choco_soup 於 16-03-25 發表
我係。好彩老公脾氣好好,好有耐性,為免我忍唔住發脾氣,湊仔既工作就交左比老公。

...
我都係!

子爵府

正面D,因為真係一個人仔生左出黎,小朋友成日都爹住要人陪架,有時扮番小朋友去迎合佢同佢玩,小朋友會好開心,加油媽媽我D脾氣都好臭檔,

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我成日都好似癲婆咁

翡翠宮

我。。。

入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

珍珠宮

回覆:BREADWING 的帖子

短暫辛苦的,好快過,見佢地健康康就開心,加油

大宅

我生之前脾氣好差 但

首頁

尾頁

跳至