自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 Mimmy 的帖子

箍牙我接受,都預咗.....

但個醫生話佢下門隻門牙頂鬆咗,我先咁擔心...

禁止訪問

畀面勳章

回覆:mother904 的帖子

禁止訪問

畀面勳章

回覆:quarterday 的帖子

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ckfamily 發表於 16-4-8 11:05
如果係咁既情況一定要cool 左先,唔等得,因為牙腳唔可以正常向下申長, 隻牙會有機會脫落,我小朋友都係咁 ...

睇情況。有人又要削㗁骨咁,有d唔夠位出,要剥黎就位,係真係要早。如果係我仔情況--西瓜刨,急黎都無用,醫生話大把位夠晒出,恆齒未換cool黎做咩。等下先wor

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

願我能 發表於 16-4-8 11:26
去菲臘牙科排隊試下佢收唔收

我已經吼左幾乎兩年無收過新症

王國長老

quarterday 發表於 16-4-8 12:32
我個牙科兒科專科唔係咁講喎,佢話越早攪越好,我仔3歲睇話倒及,佢要每半年check一次,大約5-7歲開始甩就 ...

我個牙醫話有d牙醫係咁,佢緊係想你越早攪越好,落晒訂以後都搵佢丫嘛

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我聽過倒及牙,學同or政府診所係會安排cool牙架,唔通記錯

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我聽過倒及牙,學同or政府診所係會安排cool

原帖由 IamDirector 於 16-04-13 發表

我聽過倒及牙,學同or政府診所係會安排cool牙架,唔通記 ...
冇架,只係俾張紙有齊牙齒網址俾你自己上網睇

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

叔仔個仔兩三年前因為倒及所以cool牙,我記得係政府度cool既

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

同樓主情況一樣, 牙科保健通知囝囝上門牙一出一入, 呈較剪型, 入果隻頂出下門牙變成倒及, 比左個"矯齒" 專科牙醫名單, 我揀左2個打電話問左價錢先, 再做
醫生好詳細解釋而家cool同12歲先cool嘅分別, 越生越歪隔離仲唔夠位出, 所以....
囝囝而家cool緊, 比起之前真係改善左好多, 之前咬野完全用唔到門牙, 而家可以正常咬切, 老實講係值得嘅因為牙齒用一世

珍珠宮

2024年龍年勳章

ingong 發表於 16-4-13 23:51
同樓主情況一樣, 牙科保健通知囝囝上門牙一出一入, 呈較剪型, 入果隻頂出下門牙變成倒及, 比左個"矯齒" 專 ...
可以pm你位醫生俾我嗎?我女d門牙內八字,同下門牙撞左,睇過一個醫生話等換晒牙先cool..但要等5,6年都唔奇,唔知咁耐時間對下門牙有冇影響?想搵多個醫生聽意見

ingong    發表於 16-4-14 00:22

珍珠宮

回覆:慘啦....今日學童牙科打嚟....話個仔要COOL牙

Up

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆 小ice 的帖子

pm 左你喇, 其實如果負担得到應該早d矯正, 小朋友自己都覺得有改進 辛苦d都抵

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:慘啦....今日學童牙科打嚟....話個仔要COOL牙

好似冇人講吓cool牙價錢等我講先比大家參考,我個仔上門牙有一隻移位(走位走得好高要反開咀唇先見到,第一part係先落cool拉開前面果幾隻牙比返個位隻門牙落黎,呢part等左3年左右洗左差唔到$3萬,到隻牙落到差唔多就要做第2part切牙肉再用另一個cool迫返隻牙入牙床,呢part冼左$2萬幾等左1年,part3 上顎比下顎短左要擴闊上顎牙骨,呢part4個月攪惦洗左$萬2,依家依正式普通cool牙收費$5萬幾,完成之後仲會有$幾千係定位器同要覆診(報價單有例明第日覆診價錢,我唔肯定幾錢好似$8佰,因為D野擺左係公司)。

禁止訪問

好媽媽勳章

引用:我小朋友的牙醫係兒童專科,佢話通常到十二

珍珠宮

引用:去菲臘牙科排隊試下佢收唔收

原帖由 願我能 於 16-04-08 發表
去菲臘牙科排隊試下佢收唔收
菲臘吾收,問咗

珍珠宮

引用:回覆 Mimmy 的帖子箍牙我接受,都預咗.....

原帖由 judycyk 於 16-04-08 發表

即刻攪la! 我仔就係上門牙倒及,顶到下門牙走位,上門牙仲未出唒,上個月先cool, 2星期門牙已走出蓋過下門牙。12月第一次睇,consultion fee, 200,1星期内有得睇。8000全包—年。

珍珠宮

引用:回覆 Mimmy 的帖子箍牙我接受,都預咗.....

原帖由 judycyk 於 16-04-08 發表

荃灣南豐中心

珍珠宮

引用:如果為齊整是可以等到換齊牙先,但如果倒up

原帖由 mother904 於 16-04-08 發表
如果為齊整是可以等到換齊牙先,但如果倒up、哨牙呢d涉及顎骨生長,一定要及早處理,等到生齊牙,顎骨亦已 ...
正確

珍珠宮

引用:我女小四,都係叫佢cool牙,唔係倒及牙,係

原帖由 foggyao 於 16-04-08 發表
我女小四,都係叫佢cool牙,唔係倒及牙,係調番轉,話佢上顎移較下顎移前。
我仲以為等佢大d先去添!:surpri ...
顎骨問題就要即睇,問cool牙醫生

首頁

尾頁

跳至