自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

KarenC 發表於 16-4-19 12:59
聽聞私人公司唔鍾意請做過政府的人
我諗不能一概而論,我公司都有啲同事係由政府轉出來的.

伯爵府

引用:Quote:原帖由 zaba 於 16-04-19 發表你會唔

原帖由 可樂~ 於 16-04-19 發表
其實好多aco 做到隻"劇"咁,點會悶,睇你派左咩位,唔好以為全部政府工都好爽。

...
我都知,我都身受其害啊
人工包埋的

琥珀宮

cantaloup8 發表於 16-4-19 12:55
回覆 tansyneko 的帖子

可能已經喺comfort zone,唔能夠"的"起心肝再出來私人市場再拼搏!
但又成日呻大材小用,言語間又會睇唔起其他無佢高學歷但同職位的人,成日覺得人哋做嘢迂腐,又成日唔多妥個制度,叫佢出去搵私人工唔好再呻啦,又唔夠膽踏出一步,咁就唔好呻,安於現狀啦,要呻又唔去改變,棧愈呻愈唔開心,日日返工唔開心,以一個碩士來講ACO份人工又唔係高,有咩為呢?

子爵府

回覆 Littlecatta2013 的帖子

我想問ACO做些什麼? 工作量大嗎?

男爵府

我見好多ACO做兩三年會轉去做其他職系o既 officer grade 政府工, 例如2a3o位同埋degree位, 其實入政府做aco只係佢地騎牛揾馬, 2a3o位或degree位先係佢地目標, 2a3o或degree位, 頂薪都有4萬尾... 佢地諗住入咗政府做住ACO考其他工都有得加分痳....

男爵府

回覆:而家好多大學生考ACO ?

人各有志。選擇在佢地手,唔洗諗人地既人生。係一班學歷無咁好既人被受影響,因為本來個班人有機變無機。

珍珠宮

回覆 aa06 的帖子

政府文員,不過範圍好廣,收銀/內部行政/秘書/會計/人事/圖書館助理/處理巿民CASE/要管下屬/只做FILING等等,派去邊基本上冇得揀,睇彩數

用戶要求終止服務

畀面勳章

我覺得ACO唔吸引

最多騎牛搵馬

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係有degree嘅ACO,
做咗幾年, 人工都未去到以前打私人工份糧,
仲個個月用緊saving...

同朋友舊同學比, 我真係無大志搵最小
無車無樓無狗仔
不過我重心放嚮家庭照顧小朋友

我覺得男仕就唔好做ACO了
係都考degree post啦.

侯爵府

引用:一份中五生都做得的最簡單文員政府工, 而家

原帖由 HL7646 於 16-04-19 發表

一份中五生都做得的最簡單文員政府工, 而家係大學fresh grad ...
畢業時
乜位都報
乜工都見架啦

家下時勢唔好
有乜辦法

子爵府

zaba 發表於 16-4-19 12:39
咁部門開乜野位, 點開法, 好多考慮既.
我 quote 朋友講既例子, 係因為佢工作上要管好多 ACO
講亦同我講過好 ...

轉職來說, ACO 未必有利, 所以that's why 我今時今日都無去考ACO, 可能因為我係男人啦, 就算俾我考到入去, 可能都未必頂得順裡面的氣氛.。講真, 有家室的女士/家庭主婦/無野心的人, ACO 真係不二之選!

況且我考政府工, target 係機電署OFFICER 或以上的位(假如我不轉行), 又或者其他2A3O/EO/MSO, 因為自己的學位有專業資格, 可以考牌。

但老實講, 而家的政府工都無以前咁HEA.............

但如果係對於果班讀工程HD 的人黎講, ACO 真係樂土黎!

而且ACO 好難轉去機電署度做見習工程師, 所以我無考。雖然黎緊工程個市道都未必好, 所以我都讀定個MASTER 黎俾自己多一個選擇...........

政府工係蝕頭賺尾, 呢樣係真的, 不過做耐左轉返出去私人市場就好難, 因為私人公司會覺得你地HEA 慣左, 未能適應。

子爵府

sonmummy 發表於 16-4-19 13:36
我見好多ACO做兩三年會轉去做其他職系o既 officer grade 政府工, 例如2a3o位同埋degree位, 其實入政府做aco ...

呢個好睇你ACO 係做邊個部門, 2A3O位未必咁易轉到。但進可攻, 退可守的話, ACO 係不二之選, 始終不受經濟環境所影響。

男爵府

引用:我覺得只係佢地入政府的踏腳石,拎政府工的

原帖由 o_____o 於 16-04-19 發表
我覺得只係佢地入政府的踏腳石,拎政府工的經驗,慢慢再升上去或考另外職位。

...
講中哂

子爵府

其實唔係人人啱做。

男爵府

有大學生考做CA,讀咁多年書做咁低人工嘅⋯⋯做十年頂薪先得二萬.....

子爵府

aco考其他工,如考同職系,好難考,佢未必會請,所以考入去要三思。
如果諗住升職真係慳返都得,十年先入zone,但嗰十年要轉位,不能做死一個位,兼且下個位未必會outstanding,俾佢斷一斷真係玩完。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

pan419da 發表於 16-4-19 08:34
其實現在退休潮,大學生有機會升CO(頂薪好似三萬六)再考SCO(頂薪可以四萬六)如果有能力升完仲後生未退休可 ...
我諗冇咁易由CO轉考到EO囉

EO多數都請後生fresh grad 的

如果由中年CO去考, 都應該冇行.

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 HL7646 於 16-04-19 發表本帖

原帖由 dazzlelulu 於 16-04-19 發表
ACO?
考唔上E O,連C O都唔考到,降去考ACO?
CO無得考嫁好似,要做aco夠10-12年以上仲要有其他要求,之後仲要排同睇上司寫你既工作表演report,而且要比到升職位你坐先有機會升。仲要睇你個dept多唔多co位,都幾難先排到...

水晶宮

我當年大學畢業去考AO 同 EO II

珍珠宮

引用:有大學生考做CA,讀咁多年書做咁低人工嘅⋯

原帖由 abeebb 於 16-04-20 發表
有大學生考做CA,讀咁多年書做咁低人工嘅⋯⋯做十年頂薪先得二萬.....
可能佢騎牛揾馬呢! 好多時,投考人aco,ca一齊申請,好彩或實力考入aco, 就算只考倒CA, 都可以吸收政府文職經驗,下次考ACO應該俾其他人優勝(當然report都好緊要啦!)

做aco唔一定悠閒,有心博升,應該愈難做嘅部門先學倒多嘢,ACO要6年轉一次位,申請轉吓不同部門,先多啲經驗,有人10年8載升一級。但hae做,亦有人30年都冇得升,大有人在。

有心入政府真係要襯依家大換血時代(退休潮)入(此終年資都好緊要),過多約5年,退休潮慢慢減退,就比較難係啦!

首頁

尾頁

跳至