自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

bkfans 發表於 16-5-1 19:11
佢最初自己开13k, 但之后幾年都加佢人工(因為做得好好),现在已18k.中五程度。
...

好唔錯喎!

侯爵府

ganggang 發表於 16-5-1 14:29
唔好嚇我,我家姐49,老细退休,想搵番秘書或行政工作,唔系u grad, 學歴唔高,之前有2萬9一個月,系咪唔使 ...

最近我有兩個朋友揾工,都係揾shipping(仲要係相同的職位),其中一個34歲,佢唔駛2星期,已經有好多份工有回音,見過後有幾位有offer,另一位,46歲佢由2月開始send cv.到而家一份都冇回音,見都冇得見。

珍珠宮

引用:Quote:ganggang+發表於+16-5-1+14:29+唔好

原帖由 Minnacat 於 16-05-01 發表
最近我有兩個朋友揾工,都係揾shipping(仲要係相同的職位),其中一個34歲,佢唔駛2星期,已經有好多份工有 ...
即係年紀大好難搵工

珍珠宮

引用:Quote:CSS701+發表於+16-5-1+19:08+請問行

原帖由 bkfans 於 16-05-01 發表
佢最初自己开13k, 但之后幾年都加佢人工(因為做得好好),现在已18k.中五程度。
...
叻喎

珍珠宮

引用:Quote:poonsun+發表於+16-5-1+16:44+39歲好

原帖由 fatping 於 16-05-01 發表
我舊同事53歲都搵到份3萬以上既文職 (秘書), 佢有2個優點, 外表好後生同有外國大學証書但唔係咩名大學
...
叻呀

水晶宮

我公司剛請了一位4X的同事,她工作能力高,,又有交帶

男爵府

回覆:39歲是否不能再找到文職

公爵府

親子王國15週年勳章

樓主唔使灰心,上年舊公司執,同事過40情況同你差不多都好快揾到工。我公司剛請個文員都過40,仲係個樣唔醒果隻。

你要求嘅人工勞工處應該好多,祝早日成功

侯爵府

唔好嚇我,我家姐49,老细退休,想搵番秘書或行政工作,唔系u grad, 學歴唔高,之前有2萬9一個月,系咪唔使 ...

係,唔駛旨意搵得番,萬六就有機

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:poonsun 發表於 16-5-1 16:44 39歲好

原帖由 fatping 於 16-05-01 發表
我舊同事53歲都搵到份3萬以上既文職 (秘書), 佢有2個優點, 外表好後生同有外國大學証書但唔係咩名大學
...
有學位係好好多

伯爵府

回覆樓主:

試吓社福機構的文員,多數着重表現,及穩定(唔會成日轉),好多唔計較年齡

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:點會。我公司之前請個over50歲(個樣都似,

原帖由 seaman1982 於 16-05-01 發表
點會。
我公司之前請個over50歲(個樣都似,唔係生得後生果類)既一般文員(絕對簡單工作,出下單咁),老 ...
有D人把口硬

別墅

我公司前幾個月先請左個4 50歲嘅uncle 定啲黎~

大宅

引用:Quote:ganggang 發表於 16-5-1 14:29 唔好

原帖由 Minnacat 於 16-05-01 發表
最近我有兩個朋友揾工,都係揾shipping(仲要係相同的職位),其中一個34歲,佢唔駛2星期,已經有好多份工有 ...

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

seaman1982 發表於 16-5-1 14:37
點會。
我公司之前請個over50歲(個樣都似,唔係生得後生果類)既一般文員(絕對簡單工作,出下單咁),老 ...
咁囂!

侯爵府

唔洗驚,我40果年揾工,其實都好驚,驚做個文員仔唔夠後生爭,但果年我轉左4份工,份份都有得見,係一份唔岩,再見再轉另一份,我會考成績一定差過你,不過我賣點係我之前啲工年資長,同埋,雖然會考唔好,但我未生小朋友時不斷進修,政府文員我skill test都pass左,不過,最後我冇去in, 因博唔過,政府工要辭左職,要training幾日,先去hr收信先知你派邊區,返工時間,派咩部門,好似被賣豬仔咁,如果,冇工係手都博得過嘅。

水晶宮

唔關年紀事喎。

水晶宮

如果你唔驚我係騙子,你可以pm份CV比我幫你睇下和執下。你删去所有個人資料、學校和公司名稱等等資料,改以ABC代替便可。

水晶宮

老實講,真係唔洗諗29000,有19000已算好。佢之前之所以有咁高,係跟開同一個老闆,熟晒老闆的脾性和需要,有默契,但呢點亦正正係新老闆請佢的障碍。我老闆個秘書之前份工係跟一位舊式的老闆,要高度“尊敬”老闆及其家層,稱呼老闆的仔女做“令公子、令千金”,稱呼老闆做“您老人家”,仲有好多老派工作手法。初初來到我公司又係咁做,格格不入!

伯爵府

引用:如果你唔驚我係騙子,你可以pm份CV比我幫你

原帖由 方方媽媽 於 16-05-02 發表
如果你唔驚我係騙子,你可以pm份CV比我幫你睇下和執下。你删去所有個人資料、學校和公司名稱等等資料,改以 ...
想請教一下,如果見工最後時問有沒有問題想問,應該點答會得體D?

首頁

尾頁

跳至