自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆:懷疑甲型流感自救方案

最high risk 係midnight and public holidays when paediatricians not on duty, hospital lacking human resources.

所以要準備呢D情况點處理。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

其實篇報道重點吾係边度做測試快,重點係政府和医護人員經常呼籲幫年幼小童及長者打流感針預防先最有效,我小朋友年年打,吾怕一萬至怕萬一,起碼我自己做左野保護左小朋友先,好過乜都吾做,況且政府有資助,打左冇壞

伯爵府

畀面勳章

引用:政府standard 快速測試是24 hrs, 如不幸併

原帖由 daisy17772 於 16-05-16 發表
政府standard 快速測試是24 hrs, 如不幸併發上腦,其演變之速度很大机會快過公院出result 然後才處方tamifl ...
24小時內服特敏福係有用,如不幸腦膜炎,服特敏福係無用,腦膜炎係用另外的藥去醫,果case中嘅女仔好不幸,佢爸爸已一早求醫也醒目要求入院但無位,不幸變成腦膜炎,知政府個個check實破產,test費用用者自負又如何呢,唔係個個識test左先再轉介,實有d安案可以諗出黎架麻,純粹用不幸兩個字作死因庭總結無乜用

公爵府

回覆樓主:

有年公司outbreak甲流,衛生署已落來派定1人1盒tamiflu, 建議無事都食咗先(當然無人會食定),我又懶型咁唔拎添。 後來真係惹到我,高燒唔退、喉龍勁痛同喪咳好辛苦。我知去急症室實要留醫我又唔想(。後尾去仁安分科診所,佢地聽到我講話公司有outbreak就話建議我做快速測試,睇咗結果先睇吓有無得睇醫生,成5年前都要俾$3000. 我覺得佢地唔想睇我,只用快速測試去擋,我問驗咗如果positive係咪唔睇,佢地話係,建議我去急症。佢地講晒,即係分流時你唔做快速測試,唔俾你睇佢地醫生,但如果有甲流,都建議你去公立醫院。

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

男爵府

namnamnamlolo 發表於 16-5-16 07:51
我家附近都有得做 320蚊

請問邊間?

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

fongfonglover 發表於 16-5-16 00:57
我知邊度有,不過要醫生轉介先有得做

邊到有得做,可否post????

這個帖今早一直想出
希望大家多交流下

男爵府

一係CHECK清楚自己公司個PLAN包幾多,今年同去年都係小朋友高燒仲要冇晒精神...帶左佢去養和,醫生ADVISE做流感TEST,2-3個中內有結果,第一次中左半夜飛的番去拎特敏福,好慘女女病到訓都訓唔到,剛訓又比我整醒食藥,諗番起都覺得好慘,今年又係高燒CHECK左冇中,醫院開定特敏福比我,如果中左先食,最後冇中,就冇食啦....盛惠2千幾,好彩公司LAB TEST有另外一個額可以CLAIM...

不過就算冇得CLAIM,都要買醫療保架啦

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:fongfonglover 發表於 16-5-16 00:57

原帖由 melomame 於 16-05-16 發表
邊到有得做,可否post????

這個帖今早一直想出
仁安門診有,千零。其他私人診所我都想知,有d情況係夜晚燒咁一定去醫院,所以有不適早d帶小朋友睇醫生同打流感針

伯爵府

虎到金來勳章

sum324hk 發表於 16-5-16 00:57
我大仔都有打流感針,每次打前都好掙扎,唔想打d菌入去身體,依賴支針,但當睇到有不幸新聞,就仆去打。有 ...

Agree

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

有時搭巴士,去公園見到d小朋友又咳又流鼻水,其實真係好想去叫d父母同d小朋友帶番口罩但知道咁講完實係鬧交收場.
唉……

子爵府

daisy17772 發表於 16-5-16 00:19
政府standard 快速測試是24 hrs, 如不幸併發上腦,其演變之速度很大机會快過公院出result 然後才處方tamifl ...

都不失為一個折衷辨法。
其實我吾明點解政府要24 hrs 先知result, 我上次去法國醫院,15分鐘已有结果

珍珠宮

bearwhat 發表於 16-5-16 10:59
請問邊間?

屯門莊柏

水晶宮

二月過年時(紅日假期)阿女持續高燒去仁安,做快速測試要4小時,费用$2500,再計埋其他檢查費+診金+藥物=$37xx (冇住院),好彩幾個小時後打返來最後只係普通流感!上個月阿女嘔又發燒,去睇A醫生話佢急性胃炎,打止嘔針同食腸胃藥;但高燒兩日都唔退,結果轉睇B醫生(知道B醫生有提供快速測試)!響B醫生診所即時做快速測試,出咗房5分鐘已叫返我地入房,因為結果係中咗甲型流感!醫生話一般快速測試大約20分鐘有結果,如果呈陽性反應,基本上5分鐘左右便知!醫生即開特敏福,服用後第二天便退燒,服用完5天療程已經精神返晒!所以有時見病情未有好轉甚至情況轉差,有懷疑時一定要睇多個醫生!小朋友太細,排政府搏唔過!

公爵府

ChuChu0808 發表於 16-5-16 11:30
都不失為一個折衷辨法。
其實我吾明點解政府要24 hrs 先知result, 我上次去法國醫院,15分鐘已有结果
...

唔係間間醫院有,運送標本要等埋其他嘢dispatch,不是一有標本就送一次去別的醫院。同埋,政府驗埋係邊一隻病毒,普通診所只測試係定唔係,所以時間要耐些
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:daisy17772 發表於 16-5-16 00:19 政

原帖由 ChuChu0808 於 16-05-16 發表
都不失為一個折衷辨法。
...
冇錯, 24小時實在太耐

總有離別的時候

男爵府

我自己搵定屋企附近有快速測試診所,有懷疑即做測試

水晶宮

longsky 發表於 16-5-16 11:26
有時搭巴士,去公園見到d小朋友又咳又流鼻水,其實真係好想去叫d父母同d小朋友帶番口罩但知道咁講完實係鬧交 ...

有啲家長係好自私,仲會鬧返你轉頭叫你驚就唔好嚟玩囉!所以遇上呢啲人,我寧願選擇避開佢地,身體要緊,就當我怕咗佢!

伯爵府

畀面勳章

引用:二月過年時(紅日假期)阿女持續高燒去仁安

原帖由 99dogdog 於 16-05-16 發表
二月過年時(紅日假期)阿女持續高燒去仁安,做快速測試要4小時,费用$2500,再計埋其他檢查費+診金+藥物=$ ...
20分 鐘使唔使經化驗所架?

伯爵府

畀面勳章

回覆:daisy17772 的帖子

【本報訊】一名6歲男童日前感染流感死亡,但早於上月24日已出現病徵,並曾到診所求醫,結果延至本周二不治。有兒科醫生指病人或錯過用藥「黃金48小時」,故引進最新流感快速測試儀器,可10分鐘內準確診斷是否感染流感。

■新儀器只需測試少許鼻液樣本,10分鐘即可診斷是否感染流感。

避免延誤治療

兒科專科醫生馮宜亮指:「一直以來有傷風、咳或發高燒嘅病人,都冇辦法百分百知道係因為流感,定係其他類型嘅過濾性病毒,甚至係肺炎鏈球菌。」傳統診斷流感的聚合酶連鎖反應測試(PCR),要花數天測試,錯過用藥黃金期。他又指現時的抗體抗原測試難作準確測試,若病人處於流感最早期可能出現「假陰性」結果。新PCR測試近月在美國推出,目前有關儀器已引入本港。由於儀器體積小,適合診所使用。馮解釋新PCR在病者出現發燒病徵一小時後,只需抹少許鼻液樣本測試,放入儀器複製病菌後,10分鐘便得知結果,診斷出是否感染甲型或乙型流感。馮指及早確診可服「特敏福」等藥物治療,「咁就唔使延遲治療,好多入深切治療部、死亡嘅個案都可以減少,甚至唔會出現。」測試每次收費約600元。孫太的女兒早前發高燒,吃了退燒藥仍不退燒,試用新PCR測試證實感染甲型流感。醫生即時處方特效藥,當晚已退燒。■記者胡恩宏

公爵府

Mimmy 發表於 16-5-16 07:00
無論係甲、乙、丙型都好,同一般流感唔同,係佢會持續高燒唔退,即係一般退燒藥只能維持數小時,藥力一過就 ...

非常同意
負作用比併發症冇咁嚴重

首頁

尾頁

跳至