婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:99煲薑醋

因為我都準備煲薑醋所以上網睇過,其實八珍同同珍唔係差好多價錢,如果單單因為平而買同珍我又覺得未必
反而,我見同珍有係超市推銷,八珍就唔多覺,會唔會係因為方便所以先買左同珍
點都好,整薑醋都幾辛苦,又重又多野搞,你99肯煲都好好我99講左煲然後一句「其實我唔識」結果我自己搞返

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

回覆 newspaperhang 的帖子

為何你不買現成?自己大住個肚又要整.............

男爵府

回覆 Miulo 的帖子

咁你99都幾好,你住近你媽,你99都無話叫你媽煲

男爵府

回覆 carwaichu 的帖子

如果係我,我買現成算

男爵府

回覆 cicimui 的帖子

咁我睇下到時咩效果,已經溝咗d同珍了

男爵府

回覆 littleyan 的帖子

我主要不是想話佢,係想把買咗的同珍換八珍,同埋佢不嬲都好慳,想叫佢今次送比人,料不要慳。

男爵府

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

咁搞笑

男爵府

回覆 Chikane123 的帖子

點解不試八珍大牌子?

大宅

回覆:99煲薑醋

99煲男家
阿媽煲女家未得羅

男爵府

回覆 菠蘿薯包 的帖子

咁希望我b溫馴d

男爵府

回覆:honeyfamily@@ 的帖子

食過,覺得太甜

別墅

回覆樓主:

算啦 佢咁做係想佢個仔han住個銀包 當佢苦心一篇囉
我就會自己呀媽同99分開煲 佢有佢比 我女家有女家比 大家唔好影響對方

大宅

honeyfamily@@ 發表於 16-5-20 03:05
99肯煲薑醋,我本身好感謝佢。
咁之前我去八珍買過二人裝試味,覺得甜度適中,又夠濃味,又是大牌子,咁c6 ...
樓主,我99同你99真係Fd. 一早講左話用八珍,鐘意夠甜同香,講左3次,結果佢貪平見工展會有野送竟然同珍仲一買買左40斤,知道時已經太遲。佢仲係咁e煲左D,之後就話冇位煲拎D醋同薑叫我自己搞掂。嬲到我吖

可能大肚時特別燥,同話曬係保身,所以同c6講反正要我地自己煲,我寧願買過D醋,等自己食得順氣D

佢煲嗰D叫佢派俾男家親戚,我煲嗰D留畀女家,自己同朋友食

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

奶奶話上次我都唔食,直頭唔㷛
上次奶奶果㷛俾老爺偷食哂,好叻仔
我每星期過去一次,
奶奶第一時間畢哂啲豬手雞蛋俾姑奶佢地食
有我阿媽㷛俾我食就夠

別墅

其實我覺得無咩好嬲,99肯煲已經好好,而且講真如果係我反而主張自己坐月食好D用靚D既醋,派俾人既用普通既醋都無咩所謂,雖然話係派一次....但並唔係個個識去欣賞,而且收到既人都只係分享你既喜事而唔係為左食好野....
我媽咪都係自己煲黎送俾親戚朋友,仲好早就已經準備緊....但佢都會主張早前準備既派俾人,再新鮮煲過既先俾我坐月食...

大宅

我兩胎都自己攪掂,我個人認為純8珍好甜我都會溝同真,同埋煲醋睇落好易其實好煩,又要定時返熱,又要睇火,洗洗切切都不在話下,有人幫你煲埋你就感恩接受啦,再唔係你怕你奶奶煲既醋失禮你買先成卷派比你朋友食,我覺得現成一定唔吸自己煲既好食

珍珠宮

我媽成日煲薑醋,佢話溝醋先好味,佢D朋友好鐘意食佢煲o既薑醋,各人有各人煲法。
其實好閒姐,如果你地同住,第日阿b出左世仲有排煩,有好多野你/99都睇唔過眼。放鬆d啦。

首頁

尾頁

跳至